Idén is tökéletes, zamatos murci került a poharakba

Petz Márton, Huszka Mihály, Fazekas József és Szlahó Csaba koccintása az ünnepélyes megnyitó után

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezték meg a szüreti ün­nepségnek is beillő Vecsési Murcifesztet. A szervezők ki­lencedik alkalommal várták az érdeklődőket a rendezvényre.

Családias hangulat, finom falatok és frissen préselt, zamatos murci várta azokat, akik augusztus 28-án ellátogattak a Fő út 60. szám alá a IX. Vecsési Murcifesztre. Az első fesztivált még 2013-ban rendezte meg a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület és a Vecsési Borbarátok Egyesülete Fazekas József ötlete alapján. A fesztivál történetének első murciját az ötletgazda kínálta fel a zamatos szőlőből készülő italra szomjazó közönségnek, majd évről évre más borászt jelöltek ki a murci elkészítésére. Idén ezt a megtisztelő, de könnyűnek éppen nem nevezhető feladatot Petz Mártonra bízta a Vecsési Borbarátok Egyesülete. A tisztánlátás végett jegyezzük meg, hogy a murci a must és a bor közötti átmenet, az erjedésben levő újbor. Az erjedési folyamat miatt csak nagyon rövid ideig, mindössze egy-két napig marad meg ebben az édes, a szénsavtól enyhén csípős állapotban, amíg tökéletes, zamatos murciról beszélhetünk. Petz Márton munkáját dicséri, hogy a színpadon felállított hordóból idén is tökéletes ízű és minőségű italt fogyaszthattak a résztvevők.

A Murcifesztre az esemény napján, reggel 9 órakor zenés ébresztővel hívták fel a figyelmet a szervezők, a programok pedig koraeste kezdődtek a VHZ Fúvószenkarának koncertjével.

A mulatság kezdetén, mielőtt a murcit készítő Petz Márton csapra verte a hordót, Huszka Mihály atya szólt a megjelentekhez, beszéde zárásaként pedig megáldotta a murcit. Köszöntőjében egyebek között kiemelte, hogy a bor a liturgia fontos része, mióta Jézus az utolsó vacsorán a bort saját vérévé, a kenyeret pedig saját testévé változtatta. Kitért arra is, hogy a fúvószenéhez hasonlóan a szőlőnek és a borkészítésnek is messzire nyúlik vissza a hagyománya Vecsésen, és ezeket a tradíciókat érdemes ápolni, gondozni, hogy továbbra is életben maradjanak.

A rendezvényt rövid köszöntő után Szlahó Csaba polgármester nyitotta meg. Beszédében megköszönte a szervezők munkáját, továbbá kifejezte abbéli örömét, hogy több vecsési rendezvénnyel ellentétben a Murcifeszt megrendezésére idén is lehetőség nyílt.

Ezt követően kezdetét vette a zenés, táncos mulatság, a talpalávalót a Brunner Zenekar szolgáltatta. A hangulat – mint mindig – most is nagyon jó volt, jövőre várjuk a folytatást.

VN, fotók: Csomor Ádám