Murcifeszt AD 2021

Augusztus 28-án a Fő út 60. szám alatt várják azokat, akik szeretnék megünnepelni az idei szüreti termést.

A Murcifeszt ötlete Vecsésen 2013-ra nyúlik vissza. Egy tervező megbeszélés alkalmával Fazekas József javasolta, hogy a borászok mindegyike által kedvelt ital, a murci megünneplése, népszerűsítése céljából rendezzünk fesztivált. Az első murci elkészítését az ötletgazda vállalta, majd évente egymást váltva következtek a Borbarát egyesület borászai. A murciról csak röviden: a forrásban lévő mustot hívjuk murcinak, ami még hordozza magában a must zamatát és édességét, de már tartalmaz a forrás alkalmával keletkezett széndioxidot és alkoholt. Ez az állapot egy-két napig tart, ezért nem könnyű feladat az esemény időpontjára kiváló minőségű murcit készíteni, azonban ez minden évben a Vecsési Borbarát Egyesület által kijelölt borász feladata és felelőssége!

A rendezvény a kezdetektől fogva a Vecsési Borbarátok Egyesületének és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesületnek a közös rendezvénye. Az elmúlt hét év murcifesztjeinek köszönhetően megújítottuk a Zeneegyesület próbatermének helyet adó Fő út 60. szám alatti telek kerítését, parkosítottuk a telket, felújítottuk a próbaterem mellékhelyiségeit, és emléktábla állításával állítottunk emléket városunk első városházának. Borászati kiállítást tartottunk a múlt század termelőeszközeiből, ismeretterjesztő előadást tartottunk a hazai szőlőfajtákból, és minden alkalommal készítettünk friss mustot a bolhapiacon résztvevő gyermekek számára.

Minden vecsési Murcifeszt településünk német nemzetiségi borászati és zenei értékeit bemutató és népszerűsítő rendezvény. Ehhez kapcsolódóan vendégül láttuk és elhoztuk Vecsésre az ország legszínvonalasabb német nemzetiségi tánccsoportjait, zenekarait. Igyekeztünk minden évben az előző évek tapasztalataiból tanulni és fokozatosan fejleszteni a Vecsési Murcifesztet. Mindez nem jöhetett volna létre közösségeink, családtagjaink összefogó áldozatos munkája nélkül, támogatóink és látogatóink, vendégeink figyelme és részvétele nélkül! Mára a Murcifesztnek már hagyománya, közössége, állandó visszatérő közönsége lett, köszönet mindenkinek, aki bármilyen módon segítette rendezvényünk fejlődését. Bízunk benne, hogy a járványügyi helyzet nem romlik, és újra megrendezhetjük augusztus utolsó szombatján immáron a IX. Vecsési Murcifesztet.

Szeretettel várunk Mindenkit 2021. augusztus 28-án váro­sunk legnagyobb kertipartijára, a Murcifesztre.

VBE és a VHZ csapata