Jól haladnak a tervezett városi beruházások

A nyár beköszöntével a város több pontján is zajlanak a városi beruházások. Jó hír, hogy a tavalyi sikertelen pályázat után idén támogatást nyert az önkormányzat a Belügyminisztériumtól a Deák Ferenc utca Erzsébet tér–Áchim András utca közötti szakaszának felújítására. A részletekről Alattyányi István, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke tájékoztatta lapunkat.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt a vecsési önkormányzatnak is mérsékelnie kellett a kiadásait, de a szűkösebb költségvetési év ellenére is jól haladnak az eltervezett beruházások, melyek közül több már el is készült – tudtuk meg Alattyányi Istvántól.

– Tavalyról elmaradt feladatot pótoltunk idén, amikor elkészült a Kinizsi utca árokburkolása. A beruházás harmincmillió forintba került. Szintén elkészült a Ganz utca útfelújítása a csapadékvíz-elvezetési munkákkal együtt. A beruházás költsége mintegy nyolcmillió forint volt. A megsüllyedt vízvezeték-bekötések miatt a burkolat korszerűsítésére volt szükség a Szép utcában. A munkát a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. (DPMV) hajtotta végre. A beruházást a Kertekalja vasúti megállóhelynél végzett munkákkal összehangolva az átjáró lezárásával egy időben végezték, hogy kevésbé terheljék az autós forgalmat. A felújítás nyolcmillió forintba került. Burkolatcserét hajtottunk végre a Fő úton a Sziget köz és a Bau-Styl Kft. közötti járdaszakaszon. A nagyjából száz méter hosszú szakasz felújítását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel összhangban végeztettük el, mert a járdafelújítással együtt a villamoshálózat rekonstrukciójára is sor került – összegezte Alattyányi István az elkészült beruházásokat.

Megújul a Deák Ferenc utca

A gazdasági bizottság elnöke elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy a Deák Ferenc utca felújítására idén újra benyújtott pályázaton negyvenmillió forint támogatást nyert a város a Belügyminisztériumtól. A sikeres pályázat eredményeként még idén megtörténhet a Deák Ferenc utca Erzsébet tér–Áchim András utca közötti szakaszának felújítása. A pályázati támogatás a költségek felét fedezi, negyvenmillió forintot az önkormányzatnak kell biztosítania saját költségvetésből.

– A beruházás keretében az útfelújításon túl a parkolási lehetőségeket is szeretnénk javítani a Bálint Ágnes Óvoda Deák Ferenc utcai bejáratánál. Emellett a már megszokott módon, az útszakasz burkolatcseréje előtt az ivóvíz-gerincvezeték és a lakossági ivóvíz-bekötővezetékek rekonstrukcióját is elvégzik a DPMV Zrt. szakemberei. A rekonstrukciós munkákat az útfelújítás költségein felül az önkormányzat finanszírozza – foglalta össze a beruházás részleteit Alattyányi István.

Folyamatban van a régi TIGÁZ épület belső felújítása

Az önkormányzat 2019-ben vásárolta meg a TIGÁZ Vágóhíd utcai irodáját. A nagy befogadóképességű épületben a Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat lelhet új otthonra. Jelenleg az épület belső felújítása zajlik. Lapzártánkkor éppen a burkolási munkákat végezték.

– A belső udvar rendezése részben megtörtént, de még további kertészeti és vízelvezetési munkákra lesz szükség. A külső parkoló felmérése megtörtént. Ennek a rendezésére is sor kerül a közeljövőben – tudtuk meg Alattyányi Istvántól.

A nyár folyamán elkészülhet a Kölcsey utca fedett vízelvezetése a műfüves sportpályától a Károly utcáig. A tervek szerint az útszakasz mindkét oldalán fedett árkokat alakítanak ki, ezzel könnyítve az iskolához autóval érkezők parkolását. Hasonló okok miatt szintén fedett árkok kialakítását tervezi az önkormányzat az Andrássy iskolánál, a Deák Ferenc utca közel nyolcvan méter hosszú szakaszán.

Folytatódik a sport-központ fejlesztése

A Sándor tanyai sportkomplexum fejlesztése is folyamatban van – tudtuk meg –, jelenleg a belső utak és parkolók kialakítását végzik a területen. A beruházást a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen hajtja végre az önkormányzat, a munkák július végére elkészülhetnek. A közel százmillió forintos fejlesztés önkormányzati önrésszel kiegészített támogatásból valósul meg.

Alattyányi István elmondta, a felsoroltakon túl további beruházások is tervben vannak, de ezekről még egyeztetéseket folytat a forgalomtechnikai bizottság, ezért részletes tájékoztatás csak későbbi időpontban várható.

Zöld jelzést kapott a tanuszoda és a kézilabda munkacsarnok

Lapzártánk idején érkezett a hír, hogy lezárult a kézilabda munkacsarnok és a tanuszoda közbeszerzési eljárása, ami egyben azt is jelenti, hogy az önkormányzat hosszas előkészítő munkájának eredményeként hamarosan elkezdődhet a két létesítmény kivitelezése. Mindkét beruházás állami támogatásból épül meg a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében. A kézilabda munkacsarnok kivitelezésére mintegy 1,4 milliárd forintot, a tanuszodára pedig közel 1,5 milliárd forintot biztosít az állam a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint.

A kézilabda munkacsarnok a Halmy téren, a Halmi Telepi Általános Iskola szomszédságában épül fel. A létesítményt nem csak a Vecsési SE kézilabdacsapatai használják majd, a Halmi iskola tornaóráit is itt tarthatják meg a mai kor elvárásainak megfelelő körülmények között. A beruházás várhatóan 2022-ben készül el.

A tanuszoda a Lanyi utca–Tó utca által határolt területen épülhet fel, várhatóan jövő év végére. A tervek szerint két tanmedencét alakítanak ki a létesítményben, a kisebb 10 × 6 méter területű és 0,8 méter vízmélységű lesz, a nagyobb pedig 25 × 15 méteres 1,9 méteres vízmélységgel. A tanuszodát a lakosság is használhatja szabadidős sportolásra.

VN