Újraindult a kulturális élet

Élményekben gazdag volt BÁKK Manó mesés napja

Több mint fél év zárva­tartás után Bereczki Zoltán egyszemélyes színdarabjával és BÁKK Manó mesés nap­jával nyitott újra a BÁKK.

Bereczki Zoltán a közönséget is bevonta a színdarabba – Fotó: Kállay-Tóth Anett

Az újranyitás alkalmából június 7-én egy vidám és interaktív egyszemélyes színdarabra invitálta a nézőket a Bálint Ágnes Kulturális Központ csapata. A Játékszín és a Lepkegyűjtő közös produkciójában készült Dolgok, amikért érdemes élni című előadás Bereczki Zoltán főszereplésével könnyed, mégis tartalmas szórakozást ígért azoknak, akik jegyet váltottak az előadásra.

– Szerettünk volna egy kicsit vidámabb darabbal visszatérni, ami újra meghozza a kedvet a színházi előadásokhoz. Ugyan elég kevés volt az időnk volt a szervezésre, de nagyon fontosnak éreztük, hogy a színházi élet újra beinduljon a ház falai között, ezért nem szerettük volna későbbre tolni az előadást. Egyébként is, ha normális kerékvágásban mennek a dolgok, júniusban véget ér a színházi évad, a jó idő beköszöntével pedig inkább a szabadtéri rendezvényeket részesítik előnyben az emberek, ezért úgy is mondhatjuk, hogy ezzel az előadással megnyitottuk és egyben őszig le is zártuk a színházi szezont. Bár nagyon bíztunk benne, végül nem lett telt ház az előadáson, ami talán annak is köszönhető, hogy a járványügyi szabályok nem engedték meg mindenkinek, hogy eljöjjenek a házba, hiszen csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőket engedhettük be a színházterembe. A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a darab nagyon jól működött, jól érezték magukat, akik eljöttek az előadásra. Bereczki Zoltán közvetlen volt, megszólította és bevonta a közönséget az előadásba, amit sokan élveztek – mondta Kis-Tóth János intézményvezető, aki szerint egyelőre arra lehet számítani, hogy ősszel is védettségi igazolványhoz kötik a színházlátogatást.

– Mindent elkövettünk, hogy a közönségünk biztonságban érezze magát, az előadás előtt az egész épületet fertőtlenítettük. A járvány számlájára írható szorongás, ami az utóbbi időben többeknél is jelentkezett a zárt térben való tartózkodás miatt, egyáltalán nem volt tapasztalható a nézőtéren. Biztosíthatom a közönséget, hogy a jövőben is megteszünk mindent az egészségük védelme érdekében – hangsúlyozta az igazgató.

A megújult belső arculat, az új lelátó, a hang- és fénytechnika is jól vizsgázott az előadáson – tudtuk meg –, az előadás után többen is megdicsérték a BÁKK-ban tapasztalt újításokat.

– A kollégáimmal sokat dolgoztunk azért, hogy a nyitásra minden jól működjön. A ház arculatváltása a belső terek megújítása mellett számos egyéb újdonságot is hozott. Többek között megújult a honlapunk is. Egy modernebb és informatívabb weboldalt készíttettünk, amit ezúton is szeretnék mindenkinek a figyelmébe ajánlani. Elindítottuk a hűségprogramunkat is, melyhez a megújult honlapon lehet csatlakozni. Ennek az előnye többek között, hogy a feliratkozók hamarabb vásárolhatnak belépőjegyet, mert egy-két nappal korábban értesítjük őket a programjainkról, mint ahogy azokat a nagy nyilvánosság előtt meghirdetjük. A visszajelzések alapján az új lelátó is elnyerte közönségünk tetszését. Bízunk benne, hogy hosszú távon is szeretni fogják az új környezetet – mondta a változásokkal kapcsolatban Kis-Tóth János.

Mesés nap várta a gyerekeket június első hétvégéjén

A Mesefesztivál ugyan idén is elmaradt, de hogy a gyerekek ne maradjanak program nélkül, BÁKK Manó egy mesés nappal örvendeztette meg azokat a kicsiket és szüleiket, akik június első hétvégéjén ellátogattak a Bálint Ágnes Emlékházba és az Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola udvarára. A rendezvény szabadtéren zajlott, védettségi igazolványt nem kértek, de előzetes regisztrációhoz kötötték a belépést, és a látogatók létszámát is korlátozták. A két helyszínen egy időben összesen 750 fő lehetett jelen. Erre a járványügyi szabályok betartása miatt volt szükség.

– Az már a regisztráció alatt kiderült, hogy nagy az érdeklődés a program iránt, de nem volt tumultus a bejáratoknál, mindkét helyszínen várakozás nélkül bejutottak, akik eljöttek a rendezvényre. A Bálint Ágnes Emlékház egyébként is egy kisebb helyszín, ahol a 200-250 fő már szinte teltházat mutat. Egyébként pont annyian voltak jelen egy időben, ami lehetővé tett egy egészséges távolságtartást, ez pedig nyugodtabb kikapcsolódást eredményezett. Ezúton is szeretném megköszönni az Andrássy iskola igazgatóasszonyának, Veszprémi Klárának, illetve a Monori Tankerület vezetőjének, dr. Hrutkáné Molnár Monikának, hogy mindenben a segítségünkre voltak, és befogadta az iskola a rendezvényünket. A Városgondnok igazgatójának, Tuba Zoltánnak is szeretnék köszönetet mondani, amiért segítségünkre volt a logisztikai feladatok ellátásában. Nagyon köszönjük azoknak, akik eljöttek a BÁKK Manó mesés napjára, nagyon reméljük, hogy jövőre már a hagyományos Mesefesztiválon találkozhatunk a gyerekekkel és szüleikkel – mondta Kis-Tóth János igazgató, aki azt is elárulta, a napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő Bálint Ágnes jövőre lenne száz éves, ezért egy nagyszabású rendezvénnyel szeretnének jelentkezni 2022-ben.

VN