Megáldották a felújított Szent Kereszt templomot

Huszka Mihály plébános és Varga Lajos váci segédpüspök

Varga Lajos váci segédpüspök, általános helynök, úrnapján megáldotta a felújított Szent Kereszt templomot, ünnepi püspöki misét mutatott be és vezette az úrnapi körmenetet.

Akik június 6-án délelőtt a Jókai utcai Szent Kereszt templomban ünnepelték meg az Úr napját, nem kis áldozatot vállaltak azzal, hogy részt vettek a hosszú, de kegyelmekben nagyon gazdag ünnepségen. Dr. Varga Lajos váci segédpüspök, általános helynök megáldotta a nagy részben már felújított templomot, ünnepi szentmisét mutatott be és vezette a hagyományos úrnapi körmenetet. Az elhúzódó szertartás viszont sok kegyelemmel járt.

A felújított templomban Szlahó Csaba polgármester köszöntötte a híveket

Azt tudjuk, hogy az 1945-ben felrobbantott templom helyett a vecsési hívek áldozatos munkája és Kovács István prépost vezetése eredményeként már 1962-ben dr. Kovács Vince váci megyéspüspök úr felszentelhette jelenlegi templomunkat. Az eltelt időszak alatt mindeddig komoly javítási szándékkal nem nyúltak az épülethez. Nagyon szükséges volt a templomtető javítása, a világítás megújítása, a járólapok cseréje és csiszolása, a templombelső kifestése. Mivel a hatalmas takarítás után már használható a templom, a Püspök atya megáldhatta, megszentelhette. Huszka Mihály plébános atya megköszönte az adományozók nagylelkűségét, városunk önkormányzatának hathatós segítségét, a Fehér János Alapítvány áldozatos tevékenységét, akik tulajdonképpen elindították, szervezték és lelkesen segítették ezt a nagy munkát. Köszönet jár a mérnököknek, a szakembereknek, a takarítóknak és minden segítőnek.

Már most szép a templomunk, de még szebb lesz. Ezért tennivaló is van még bőven. A mérnökök már dolgoznak azon, hogy a templom szentélye is művészien változzon, s ezáltal még szebb legyen az Isten háza. A nagyméretű falfestményeket is javítani fogják. A keresztút 14 stációjának restaurálási költségét egy-egy család vállalta. Az alapítvány pályázaton 13,5 millió forintot nyert, melyből a bejárat lépcsőzetét és a külső javítási munkákat kívánják fedezni. Természetes, hogy anyagiak is szükségeltetnek még ilyen hatalmas, költséges munkákhoz.

Az Ószövetségeben az Úr olajjal jelöltette meg azokat a helyeket, ahol népével találkozott. S amikor Mózesnek megjelent a csipkebokorban, felszólította: „Vesd le saruidat, mert a hely, ahol állsz, szent hely.” A szelíd Jézus korbácsot fogott és úgy zavarta ki a kereskedőket és pénzváltókat a templomból: „Ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká !!!”

Őseink a háborús években hoztak szinte emberfeletti áldozatot, hogy ez a templom felépülhessen.

Mi azért hozzunk áldozatot, hogy az Isten háza, a templom, méltó legyen az Úrhoz! Ez tulajdonképpen a saját érdekünk!

Fotó és szöveg: Nagy István Elek