Újabb gasztronómiai kalandozásokra hív Szőke András és a BÁKK

A stáb a harmadik epizód egyik jelenetének forgatásán: ifj. Kortye Vilmos, Wirthné Sárosi Éva, Sohajda László és Szőke András

Vecsés, ahol az étel mesés – gasztroséta Bandival – ezzel a címmel indított gasztronómiai filmsorozatot a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Az első négy epizódot farsang idején láthatták a nézők a kulturális központ Facebook-oldalán. A böjti időszak és a közelgő húsvét apropóján elkészült a folytatás, így március végétől újabb gasztronómiai kalandozásra invitálja a nézőket a BÁKK csapata. Az új részekről, a korábbi adásokkal kapcsolatos tapasztalatokról és a sorozat értékmentő missziójáról Sohajda Lászlóval, a BÁKK marketingmenedzserével, a filmsorozat ötletgazdájával beszélgettünk.

– Az első négy adás felvétele után arról beszélgettünk, hogy a közönség érdeklődése dönti majd el, lesz-e folytatás. Most felvették az újabb epizódokat, amiből arra következtethetünk, hogy számottevő volt az érdeklődés.

– Az első négy epizóddal húszezres nézettséget értünk el a Facebookon. A közösségi oldal statisztikai adatokat közöl a nézettségről, így nem csak azt látjuk, hogy hányan nézték meg a részeket, hanem azt is, hogy mennyi időt töltöttek el a nézők egy-egy epizóddal, így valós eredményekről beszélhetünk. Az adatokból az is kiderült, hogy a nézők hosszabb ideig figyelték a felvételeket, így arra is következtethetünk, hogy érdeklődtek a történetek iránt. De nem csak ez volt a jó alátámasztása annak, hogy folytassuk a munkát, hanem az is, hogy Vecsésen elkezdtek a filmről beszélgetni az emberek. A szereplőknek személyesen is gratuláltak az utcán, és tőlük is sokan kérdezték, hogy tervezünk-e folytatást.
A műsorvezetőnk, Szőke András is megosztotta az epizódokat a közösségi oldalon, és ő is több pozitív visszajelzést kapott az ismerőseitől. A sorozatot nem csak vecsésiek és környékbeliek nézték meg, hanem országszerte látták, ezzel kapcsolatban én azt szoktam mondani, hogy bár a tartalom helyi értékeket mutat be, de mégis univerzális, ezért nem csak a vecsésiek érdeklődésére tarthat számot.
Az egyik kedves nézőnk megkérdezte, van-e arra mód, hogy német felirat készüljön a sorozat részeihez, mert szívesen eljuttatná a felvételeket a németországi sváboknak, hogy megmutassa, Vecsésen manapság is komolyan őrzik és ápolják a hagyományokat. Összességében ezekből a tapasztalatokból szűrtük le, hogy érdemes elkészíteni a folytatást.

– A gasztronómia maradt a fő csapásirány?

– Ahogy a kulturális központ igazgatója, Kis-Tóth János fogalmazott, ez a sorozat érték- és kultúramentő feladatot is teljesít, ezért nem csak a gasztronómia részét emelném ki a sorozatnak. Az epizódokba igyekeztünk becsempészni olyan kulturális tartalmakat, melyekkel egy kicsit közelebb tudjuk hozni az embereket a vecsési hagyományokhoz. Jártunk savanyító üzemben, ami egy emblematikus helyszíne a településnek, bemutattuk a Bálint Ágnes Emlékházat, beszélgettünk a néhai írónő lányával, Németh Ágnessel, és még több olyan hagyományos sváb kulturális elemet tudtunk megmutatni, ami nem feltétlenül ismerős a mai ember számára. Ezáltal tényleg értéket tudunk közvetíteni és átmenteni az utókornak, hiszen a filmek évek múlva is láthatók, elérhetők lesznek. Azt is szerettük volna elérni, hogy ebben a rohanó világban, amit most egy kicsit megállított a világjárvány, az emberek figyeljenek jobban az őket körülvevő értékekre. A gasztronómia farvizén nagyon sok értékes kulturális témát adhatunk az epizódokhoz, például népdalokat, népviseletet, az akkori korrajzot, ezért inkább katalizátorként tekintünk a gasztro vonalra. Mondhatni, hogy gasztronómiába csomagolt kulturális tartalmakat közvetítünk, amelyeket talán így szívesebben fogyasztanak a nézők. Emellett az is célunk, hogy megszólítsuk a fiatalokat. Szőke András mondta, ha csak néhány percig nézik az adást, ezáltal kapnak egy kis ízelítőt a régebbi világból, amiben a szülei és a nagyszülei felnőttek, azzal már elértünk valamit. Emellett arról is fontos beszélni, hogy a sorozattal egyfajta kulturális alapú gazdaságfejlesztési feladatot is végre tudunk hajtani, ami az olyan nagyobb intézményeknek mint a BÁKK, egyébként feladata is. Azt gondolom, ha értékes kulturális eseményeken, vagy olyan tartalmakban, mint ez a film, olyan partnerek is meg tudnak jelenni, akik valódi értéket teremtenek, legyen szó kézműves termékekről vagy minőségi szolgáltatásról, mint például a Stáció Hotel vagy a Bálint Ágnes Emlékház esetében láthattuk, akkor erre a nézők figyelmét is érdemes ráirányítani. A világjárvány és a gazdasági válság hatásai miatt talán jobban előtérbe kerül, hogy érdemes helyi termékeket vásárolni, amivel a környezetünket és a lokális gazdaság erősödését is tudjuk segíteni. Örülnénk annak, ha ehhez is hozzájárulhatnánk ezzel a sorozattal.

– Elöljáróban megtudhatunk pár részletet az új epizódokról?

– Sajnos, a járvány a mi dolgunkat is erősen megnehezítette, a stábot minimálisra kellett szűkíteni, ezért egy-egy személyre több munka hárult. Az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy meg tudjuk-e csinálni a felvételeket, de Kis-Tóth János igazgatóval végül úgy döntöttünk, hogy belevágunk, hiszen a ház továbbra is zárva van, így a nézőink nem jutnak kulturális tartalomhoz. Most csak három epizód készült el, kulisszatitkokat nem szeretnék elárulni, de annyit elmondhatok, hogy bemutatjuk a böjti szokásokat és ételeket, illetve egy húsvéti epizóddal is készültünk, majd egy kicsit rendhagyó szabdtéri részben egy izgalmas ételt készítettünk kemencében. A felvételeket most is a Williams Televízió készítette, az ételek szintén Wirthné Sárosi Éva és Nyitrainé Sárosi Mária kezei alatt sültek-főtek a Hotel Stáció közreműködésével. Az új epizódok március 29-étől április 12-éig hetente, hétfőnként 19 órától láthatók a Bálint Ágnes Kulturális Központ Facebook-oldalán.

Varga Norbert