Jelentős kitüntetést kapott egy vecsési óvodapedagógus

A fiatal óvodapedagógus fő célja, hogy minél játékosabban, a tanulás érzése nélkül adja át ismereteit a gyerekeknek

Munkája elismeréseként Koch Valéria-díjat kapott Weimert Éva óvodapedagógus, a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda munkatársa. A díjat a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata adja, melyet csak magyarországi német nemzetiségiek kaphatnak.

Weimert Éva óvodapedagógus

Ezt a díjat két kategóriában adják: középiskolásoknak a jó eredményeikért, kiemelkedő munkájukért és teljesítményükért a nemzetiség életében, illetve felsőoktatásban végző hallgatóknak nemzetiségi témájú szakdolgozatukért, akik szintén jelentős eredményeket értek el a nemzetiségi tevékenységükkel – mondta a nemrég Baján, az Eötvös József Főiskolán végzett Éva.

De vajon mivel érdemelte ki a díjat? Elárulta, gyermekkora óta részt vesz a nemzetiség közösségi életben. Általános iskolás kora óta szaxofonon zenél, 12 éve tagja a Villányi Ifjúsági Fúvós Zenekarnak, ahol továbbra is ápolja a sváb zenei hagyományokat, melyeket különböző fellépéseken bel- és külföldön egyaránt népszerűsít.

Emellett az általános iskolában német néptáncoltam, jelenleg német nemzetiségi óvodapedagógus vagyok, és két éve az „Egyesület a magyarországi német gyerekekért” testületben tevékenykedem – vallotta be.

A díjra még októberben kellett pályázni, és úgy voltam vele, én is megpróbálom. Korábban a bátyám és több ismerősöm is megkapta. Decemberben értesítettek, sajnos, a jelenlegi helyzet miatt nem volt semmilyen ünnepélyes díjátadó. Minden évben látványos gálaműsor szokott lenni, de ezúttal csak az Unser Bildschirm, német nyelvű magazinműsor jött ki és forgatott velem egy riportot. Minden bizonnyal a jövő évi gálán kapom meg a díjat
– mondta a csinos óvodapedagógus.

Elárulta, eszmeileg nagyon nagy értéke van a díjnak, nagyon örült neki, hiszen mesterdiplomások is megpályázták a díjat, miközben ő még csak egy alapfokozatú diplomát szerzett.

– Gyerekkorom óta benne vagyok a német nemzetiségi életben, és ez egy méltó elismerése a munkámnak, hiszen ennél csak a Magyarországi Németségért Arany Dísztű kitüntetés komolyabb, amit az idősebbeknek adnak, akik egy komoly életpályán vannak túl.

Nemzetiségi óvónőként kiemelten fontos számára, hogy fejlődjön, és ki tudja hozni a maximumot nyelvileg és szakmailag is a munkájából. Az óvodában elsődleges a német nyelv, de emellett vannak foglalkozások is, melyeken a gyerekekben erősítik a nemzetiségi érzést. Nem beszél egész nap németül, viszont igyekszik minél jobban megismertetni a német nyelvet a gyerekekkel.

– Fő célom, hogy minél játékosabban, a tanulás érzése nélkül adjam át ismereteimet, tapasztalataimat a gyermekeknek. A német nyelvet a sok szemléltetés által könnyebben megértik, nem kell mindent elmagyarázni nekik, A nemzetiségi témájú foglalkozásokkal, programokkal pedig segítünk nekik a nemzetiségi identitásuk kialakításában – összegzett Éva.

Sz. Gy.