Tekeredik a rétes… (Strudelessen)

A Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda (Dorfkindergarten We­tsc­hesch) évek óta ebben a farsangi időszakban a jónéhány éve felelevenített Strudelessen (Rétesevés) rendezvényre készül.

Az idén sajnos ez is másképp alakult. Bár a hagyományőrző „Nar­ren­hoch­zeit”-ot és az azt megelőző farsangi szokásokat a gyermekek előadásában jelenleg személyesen nem élhettük át, de a frissen sült rétes elmaradhatatlan volt. Az idén is, mint minden évben igazi, kézzel nyújtott, húzott rétest készítettünk óvodánkban. Fontos számunkra, hogy a gyermekek megismerjék ezt, a nagyanyáink receptje alapján hagyományos módon készülő finomságot.

Erre a napra aulánkban egy gyermekméretű, hangulatos, sváb jellegű kiskonyhát rendeztünk be a régi időkre emlékeztető edényekkel, használati tárgyakkal. Már a reggeli óvodába érkezés is más volt az ízlésesen berendezett kis helyiség láttán. Belépéskor az óvó nénik által készített óriásplakát is erre a nem mindennapos programra csalogatta a gyermekeket.

A délelőtt folyamán Ildi néni és Zsuzsi néni nagy szeretettel vezette be a gyermekeket a rétes­készítés minden apró csínjába. Óvodásaink megismerkedhettek mindkét nyelven a rétes hozzávalóival, miközben ámulattal figyelték, hogy az alig tányérnyi tésztából finoman emelgetve, óvatosan húzkodva, asztalnyi nagyságú réteslap lesz.
A munkálatokhoz jó hangulatot adott az aulában megszólaló nemzetiségi zene is.

Manapság nagy ritkaság gyermekként átélni ilyesmit. Megérte a fáradozást, mert a finom almás rétes délben minden gyermek tányérjára odakerült, és a fahéjas alma illata még délután is betöltötte óvodánkat.

Kolozsi Ildikó, Német nemzetiségi szakmai munkaközösség