Így áll most a koronavírus-helyzet Vecsésen

Szlahó Csaba polgármester január 18-án a Williams Televíziónak adott interjúban beszélt a koronavírus-járvány vonatkozásában a várost érintő szigorító intézkedésekről, az intézmények helyzetéről, a fertőzések számának alakulásával kapcsolatos kérdésekről, továbbá a vecsési egészségügyi ellátást érintő jó hírekről is beszámolt.

Kérdésre válaszolva elmondta, ahogyan az ország egész területén, úgy Vecsésen is érvényben van a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet idején továbbra is a polgármester gyakorolja a képviselő-testület feladat- és hatásköreit.

A helyben meghozott szigorító intézkedésekkel kapcsolatban megjegyezte, az önkormányzat a közterületen történő maszkviselés szabályait fektette le még novemberben, melyek azóta is érvényben vannak. Ennek megfelelően a piacon, az intézmények, pénzintézetek és boltok bejárata előtt, a játszótereken és a tömegközlekedési eszközre várakozó helyeken továbbra is kötelező maszkot viselni.

A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel az önkormányzat a helyi vállalkozásokat azzal is segíti, hogy elengedte a tulajdonában lévő helyiségek bérleti díját.

A vecsési intézményeket továbbra is ellátja az önkormányzat a koronavírus-fertőzés elleni védekezéshez szükséges védőfelszerelésekkel és egyéb eszközökkel. Igaz, jelenleg a központi ellátás is akadálytalanul megérkezik a városba, de ahol szükség van további eszközökre, ott ezeket az önkormányzat biztosítja. Az önkormányzat továbbra is kiemelten figyel a higiéniára, ezért a polgármesteri hivatal épületében ózonos fertőtlenítést végeztek a két ünnep között.

A Bálint Ágnes Kulturális Központ és a Róder Imre Városi Könyvtár kivételével a város valamennyi intézménye működik. A Gondozási Központban az időskorúak klubfoglalkozásait felfüggesztették, a klubtagok személyesen nem látogathatják az intézményt. A házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés továbbra is működik, de az étkeztetést kizárólag házhozszállítással biztosítja az intézmény. A klubfoglalkozások vélhetően február 8-áig szünetelnek, a jogszabály ekkori veszti hatályát, és ha ezen a téren nem szigorít újra a kormány, akkor ismét látogathatják a klubtagok a Gondozási Központot.

Az iskolák és az óvodák is működnek, a középiskolai oktatás továbbra is tantermen kívül, a digitális munkarend szerint zajlik. Jelenleg (lapzártánkkor, január 22-én) csak a Bálint Ágnes Óvoda egyik csoportja van karanténban.

A polgármesteri hivatal működése továbbra is zavartalan, az ügyfeleket előzetes bejelentkezés alapján fogadják a munkatársak az épület földszintjén, természetesen a járványügyi szabályok betartása mellett.

A Telepi úti szakrendelő és a Dózsa György úti Alapellátási Központ is fogadja a betegeket. A háziorvosokhoz előzetes időpont-egyeztetést követően mehetnek a páciensek. Jó hír, hogy két új szakrendelés is elérhető lesz Vecsésen: a mammográfia a Telepi úti szakrendelőben, a csont­sűrűségmérés pedig a Dózsa György úti Alapellátási Központban indul el az elkövetkező időszakban. A tb nem támogatja ezeket a vizsgálatokat, ezért fizetni kell értük. Az árak kialakításánál a vecsésiek érdekét tartotta szem előtt az önkormányzat, így az állandó vecsési lakcímmel rendelkezők fél áron vehetik majd igénybe az új egészségügyi szolgáltatásokat, a más településről érkezőknek teljes árat kell fizetni a vizsgálatokért.

– Azt gondolom, hogy ezek jó hírek a városlakók számára, hiszen korábban ezekért a vizsgálatokért messzire kellett utazniuk a vecsésieknek, de most helyben is elérhetők lesznek. Igaz, hogy fizetni kell értük, de az árat talán kompenzálja, hogy helyben elérhetők, így gyakorlatilag nem kell számolni utazási idővel és útiköltséggel, illetve nem lesz hosszú várakozás, a vizsgálatokra gyorsan be lehet majd jutni – mondta a polgármester. Sokan feltették már a kérdést a vecsési koronavírus-fertőzöttek számával kapcsolatban, de hivatalos információk híján erre vonatkozó pontos adatokat továbbra sem tud közölni az önkormányzat. Szlahó Csaba elmondta, a karantént nem az önkormányzat rendeli el, bár az első hullám idején még kaptak erre vonatkozó információkat, de a második hullámban már az ÁNTSZ számára is követhetetlenné vált a fertőzések alakulása, ezért nem tudnak pontos adatokkal szolgálni. Hozzátette, hogy a vecsési járványhelyzetben rendkívüli helyzet adódik, arról tájékoztatni fogják a lakosságot.

VN