Energiatakarékosabb lett a kulturális központ

A költséghatékony és energiatakarékos üzemeltetés érdekében napelemeket telepítettek a Bálint Ágnes Kulturális Központ épületére.

Vecsés települési koncepciójának egyik meghatározott célja a városi intézmények ener­giahatékony működésének elérése. Ennek érdekében több határozott lépést is tett az önkormányzat az elmúlt években, amikor energetikai korszerűsítéseket hajtott végre az intézmények jelentős részén. Külső források bevonásával és a beruházások megvalósításához szükséges önerő biztosításával összességében több száz millió forintból történtek korszerűsítések a vecsési intézményeken.

A már meglévő épületeken jellemzően nyílászárócsere, hőszigetelés és a fűtőberendezések modernizálása történ, az új épületeket pedig már a korszerű energetikai előírásoknak megfelelően építették.

Az enerigaracionalizálás első lépcsőjének tekinthető a városközpont fejlesztés részeként megvalósult Bálint Ágnes Kulturális Központ (BÁKK) kivitelezése, amely a város első geotermikus energiával működő épülete. A ház energiahatékony működésének további javítása érdekében – a beruházás befejezését követő fenntartási időszak lejártát követően – tavaly született önkormányzati döntés a napelemek telepítéséről.

Az energetikai fejlesztés előkészületei júliusban kezdődtek. Az árajánlatok bekérése után a az önkormányzat a legkedvezőbb ajánlatot adó Alternatív Zöldenergia Kft.-vel szerződött a kivitelezésre. A beruházást a Vecsés Városközpont-fejlesztő Non-profit Kft. bonyolította le

A napelemes rendszert a tervezést követően az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. engedélyezte. A kivitelezés szeptember 15-én indult. A munkák az üzembe helyezéssel értek véget, a műszaki átadásra november második felében került sor. (Hozzá kell tenni, hogy a rendszer lapzártánk idején még nem működött, mert az elektromos művek még nem cserélte ki a régi villanyórát a napelemes rendszer üzemeltetéséhez szükséges kétirányú, úgynevezett ad-vesz mérőórára.)

A technikai részleteket illetően 305 wattos monokristályosnapelempanelek alkotják a rendszert, amely teljesítőképessége legfeljebb 50 kilowatt, ezáltal a nem engedélyköteles kiserőmű kategóriába sorolható. A napelemekből származó megújuló energia felhasználásával jelentősen csökkenthető a BÁKK áramellátásának költsége.

A 17 945 000 forint értékű beruházást az önkormányzat a városi költségvetésből finanszírozta.

varga