Öko-hét a Halmi suliban

Iskolánk Örökös öko-iskola címmel rendelkező madárbarát iskola.

Nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre, a környezettu­datos nevelésre. Az ismert járványhelyzet megnehezítette az öko-programok szervezését, de egyben új lehetőségeket is adott.

A hagyományoknak megfelelően öko-hetet tartottunk október közepén. A téma a 2020-as év élőlényeinek megismerése volt. Az osztályok elsőtől nyolcadikig számos nagyszerű kézzel készített makettet, bemutatót, plakátot, rajzot alkottak, amelyeket az osztálytermükben vagy a folyosón állítottak ki. A nyolcadikos diákok videót szerkesztettek, amelyből mindenki megtudta, hogy a vidra milyen messze jár táplálékért, vagy milyen fa is a tatárjuhar. Az ismeretekből online vetélkedőn mérte össze tudását minden osztály négy fős öko-csapata.

Az ősszel rekord mennyiségű, több mint 13 tonna papírt sikerült gyűjteni, ami a rövidített időtartam és a járványhelyzet miatti óvintézkedések lassító hatása miatt igen nagy eredmény.

Csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozathoz, célunk a hulladék keletkezésének megelőzése, a keletkezett hulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása.

Hulladékcsökkentési tanórákat tartottunk és Újrahasznosítási Kisokost osztottunk szét, illetve az abból készült tananyagot felhasználva tartottak foglalkozásokat az iskola diákjai. Elmondhatjuk, hogy most már minden osztályteremben van szelektív hulladékgyűjtő.

Emellett decemberben egészséges ételek napját tartottunk, mindenki otthon készíthette el és küldhette be az egészséges és színes szendvicsének fotóját, amelyeket díjaztunk.

Novemberben az önkormányzattól ajándékba kapott fákat ültettünk az iskola udvarán a leendő elsős osztályok számára, akik nyolc évig gondozhatják ezeket, madáretetőt helyeznek ki és virágot ültetnek majd tavasszal.

A madárbarát program keretein belül minden osztályunk folyamatosan gondozza és feltölti a saját madáretetőit, gondozza fáját, ezzel télen is színesebbé téve az iskola udvarát.

Elmondhatjuk, hogy idén a nehézségek ellenére is sikerült változatos programokat összeállítani, és ezzel a gyermekek és családjaik környezettudatos magatartását formálni, szemléletét kibővíteni.

Vas Sándor