„A legtöbb idősnek életcél, hogy el tudjon jönni a klubba”

Krampuszaival, maszkban érkezett a jóságos fehérszakállú a gondozási központba

Nehéz évet zár a Vecsési Gondozási Központ, a koronavírus-járvány az intézmény és az ellátottak mindennapjaira is rányomta a bélyegét.

Ugyanakkor pozitívumként említhető, hogy a járvány eddig elkerülte a központot, az időskorú gondozottak közül senki nem betegedett meg. Az intézmény elmúlt évét Pereginé Vodila Teréziával tekintettük át.

Tavasszal, a járvány hazai megjelenését követően be kellett zárni az intézményt, ezáltal a bejárós klubtagokat csak az otthonaikban tudták ellátni, ami jelentősen megnövelte a gondozók feladatait. A vásárlási idősáv bevezetése miatt azok az időskorúak is nehezen tudták intézni a dolgaikat, akik még mozgásképesek, ezért többen szorultak segítségre.

– Mindenki számára nehéz volt ez az időszak. A járvány az időseket teljesen kiszakította a megszokott napi rutinjukból, a célok egy része elveszett, a bezártság miatt sokan elkeseredtek, hiszen alig volt kapcsolatuk a külvilággal. Nagyon sok igény érkezett hozzánk és mi igyekeztünk mindenkit ellátni. A működési engedélyünkben meghatározottaktól jóval több gondozottat láttunk el, erre tavaszi veszélyhelyzet idején lehetőséget adott a jogszabály. Mi ezt a maximumra kifuttattuk, volt olyan nap, amikor 45 idős helyett 60 főt láttunk el, emellett napi 100-110 adag ebéd kiszállítását is meg kellett oldanunk. Az izoláció miatt egyre több jelzőrendszeres segélyhívást kaptunk, de ezek szerencsére nem igényeltek mindig közvetlen beavatkozást, leginkább a pánik és az elmagányosodás miatt produkáltak fizikai tüneteket az idősek. A magányuk oldása miatt a klub gondozói kétnaponta felhívták a klubtagokat, hogy érdeklődjenek az állapotuk felől, de ezzel természetesen nem lehetett pótolni az együttlétet, amit az intézményünkben megélhetnek az idősek – mondta Pereginé Vodila Terézia intézményvezető a tavaszi helyzettel kapcsolatban.

A veszélyhelyzet feloldása után a klubtagok fele visszatérhetett a gondozási központba, majd később ezt a korlátozást is feloldották, azóta teljes létszámban működhet a klub. Az első hullám idején szerzett tapasztalatokat ma már tudják alkalmazni az intézményben, ezért most valamivel könnyebb, de az ideálistól még mindig messze van a klubélet.

– Gyakorlatilag a második hullám közepén vagyunk, amit próbálunk túlélni. Az önkormányzattól sok segítséget kapunk és számos programot meg tudunk tartani, ami nagyon fontos az időseknek. Mikulásünnepséget is tudtunk tartani, ami legalább egy kis vidámságot csempészett a szürke hétköznapokba. Emellett minden szakfeladaton el tudjuk látni az időseket, de a betegigényeket csak némi korlátozással, mert az a jogszabály, ami tavasszal engedte, hogy kapacitásszabályozás nélkül bármennyi gondozottat ellássunk, most nem lépett életbe. A házi segítségnyújtás területén jelenleg nyolcan vannak várólistán, de a jelzőrendszerben és a klubban is van még helyünk, és étkezést is lehet még igényelni – mondta az intézményvezető.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Pereginé elmondta, hogy az első és eddig a második hullámban is elkerülte a betegség az intézményt. Az idősek között nem volt fertőzött, a munkatársak között is csak egy fő kapta el a vírust, de a hivatalos szervekkel egyeztetve az a döntés született, hogy nem kell bezárni az intézményt. Védőfelszerelés minden gondozónak rendelkezésére áll.

A két ünnep között is nyitva volt a gondozási központ, ami a klubtagoknak nagyon fontos, hiszen így nem kellett otthon, magányosan tölteniük az év utolsó napjait.

– Ebben a korban a legtöbb idősnek életcél, hogy el tudjon jönni a klubba, ezért nem tehetjük meg, hogy bezárunk – hangsúlyozta Pereginé Vodila Terézia.

varga