Azon dolgozunk, hogy holnap újra együtt lehessünk

Januárban nagy reményekkel látott munkához a Bálint Ágnes Kultu­rális Központ csapata. Számos tervvel, megvalósításra váró elképzeléssel indult az év a házban, de végül hazánkat is elérte a koronavírusjárvány, ami térdre kényszerítette a kulturális intézményeket.

A BÁKK is megsínylette az első hullámot, aztán jött a nyár, ami inkább a szabadtéri rendezvények időszaka, mint a négy fal között megrendezett eseményeké, ősszel pedig a járvány második hulláma megfékezésére hozott szigorítások zárták rá újra az ajtót a város kulturális központjára.

A viszontagságokkal tarkított hónapok ellenére sem mondhatjuk, hogy eseménytelenül telt el az év a ház falai között, hiszen néhány rendezvényt és a nyári táborokat meg tudták tartani, és megújult a nézőtér, látványos grafikával borították be a színházterem válaszfalát, napkollektorokat telepítettek a tetőre és a központ új weboldala is elindul 2021-ben. De mindez nem ér semmit, ha elmaradnak a rendezvények és nem koptathatja a közönség a nézőtér kényelmes új székein a kárpitot. Az új weboldal sem azért készült, hogy a programok menüpont alatt mindössze egyetlen szó árválkodjon hónapokon át: hamarosan… Keserédes szó ez ebben az esetben, mert benne van a kulturális élet szereplőinek jelenlegi bizonytalansága, ugyanakkor megcsillogtatja a reményt, hogy előbb vagy utóbb, de újra eljön a személyes találkozások ideje. Mert az nem lehet, hogy az élet nem tér vissza a rendes kerékvágásba és a színházi előadásokat, koncerteket eztán csak a számítógép monitora vagy a tévé előtt nézhetjük ünneplő ruhában. A kézzel fogható közösségi teret nem válthatja le csak úgy a kábeleken csordogáló online élet, hiszen ezzel pont a lényeg, a személyes találkozások élménye veszne el. Legyen szó térdcsapkodós röhögésről egy humorista estjén, érzelmes dallamokról egy Zorán koncerten vagy a színészeknek járó tapsról egy jó darab végén, mindet az teszi teljessé és különlegessé, hogy együtt éljük át.

– Az ember társas lény, eddig is az volt és később is az lesz, amíg ember lesz. Nekünk ezt a társas lényt kell kiszolgálnunk. A nehézségek közepette is pozitív gondolatokra van szükség, mert eljön majd a holnap, amikor vége lesz a járványnak. Nem tarthat örökké, hogy a tévét és a monitorokat kelljen bámulni, mikor kultúrára vágyunk. Azon dolgozunk a háttérben, hogy holnap újra együtt lehessünk – hangsúlyozta Kis-Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója.

– Ebben a bizonytalanságban nehéz konkrétumokat mondani a jövőre nézve. Szeretnénk megjelenni az online térben, de ez csak egy átmeneti állapot lenne arra az időre, amíg nem indulhat be újra az élet. Természetesen örülnénk, ha lenne újra Mesefesztivál, ha tarthatnánk színházi előadásokat, koncerteket, jó volna, ha újra megtöltenék élettel a termeket a helyi művészeti csoportjaink és ismét lennének közösségi foglalkozások. Összességében 2021-ben is fő célunk egy XXI. századi, fiatalos és lendületes közművelődési intézmény építése, amely a modern és interaktív programok mellett a vecsési, a környékbeli és az egyetemes, magyar kulturális értékeket is változatlanul képviseli, természetesen a járványhelyzet figyelembe vételével – mondta az igazgató a jövő évi tervekkel kapcsolatban.

Mi pedig nem kívánhatunk mást, mint hogy minél előbb ébredjünk arra a holnapra, ami elhozza a járvány végét, hogy újra együtt lehessünk és tovább gyarapíthassuk kulturális élményeinket a BÁKK falai között.

Vén