Karácsonyi körkérdés

A tavalyi évhez hasonlóan idén is ismert vecsésieket vagy a városhoz munkájuk miatt kötődő személyeket kerestünk fel, hogy feltegyünk nekik kérdéseinket a közelgő ünnepekkel kapcsolatban.

Karácsony és újév közeledtével arra voltunk kíváncsiak, milyen fogások kerülnek az ünnepi asztalra, kapcsolódnak-e különleges emlékek a karácsonyhoz, illetve tesznek-e újévi fogadalmat az év utolsó napján?

Mohainé Jakab Anikó – Vecsés jegyzője

A karácsonyi menü 24-én délben halászlé és mákosguba, este rántott hal és krumplisaláta. Nagyon szeretek sütni-főzni, az ünnepi készülődés részeként különösen, és mikor eljutok oda, hogy már a mákos és diós bejglit tekerem, akkor szoktam érezni, hogy most már minden rendben van.

Minden évben földtől plafonig érő karácsonyfánk van. Néhány évvel ezelőtt történt, hogy karácsony másnapján a szemünk láttára – mintha egy lassított felvételt néznénk – elkezdett dőlni a fa.

Annyira megdöbbentünk, hogy nem csináltunk semmit, végignéztük, ahogy potyogtak a díszek és a fa elterül a nappaliban. Na azóta kikötjük rendesen!

Szeretném felfrissíteni az angoltudásomat, erre kellene lényegesen több időt fordítanom jövőre.

 

Szarvas Tibor – Vecsési Egészségügyi Szolgálat vezetője

Nálunk inkább húsleves van, mint halászlé, természetesen töltött káposzta, és valamilyen sült szokott még lenni, ez mindig változik.

Erre most nehéz válaszolni, mert annyi szép volt már.

Nem szoktam újévi fogadalmat tenni.

 

Tárnokiné Törő Krisztina – Család- és Gyermekjóléti Szolg. és Kp. vezetője

A hagyományos karácsonyi menü, halászlé és rántott hal kerül a családi asztalra. Általában vacsorára szokott összejönni a nagy család, idén is így lesz, de a járvány miatt kisebb létszámban.

A legemlékezetesebb karácsonyom 19 éves koromban volt, amikor még a nagyszüleim is éltek. Az volt az utolsó karácsony, amikor együtt lehetett a család, a nagyszüleim, a szüleim és a testvéreim. A generációk kapcsolódása miatt ezek az ünnepek szép emlékek maradtak.

Többet fogok sportolni mint idén. Futógépen szoktam futni, jövőre minden nap szeretnék legalább egy minimális időt ezzel tölteni.

 

Seres Attila – Vecsési Sportegyesület elnöke

Nálunk hagyományos karácsonyi menü van, halászlé, húsleves, töltött káposzta és hurka, amit savanyú káposztán sütünk meg, mert úgy a legfinomabb. Ezek az alapok és természetesen a bejgli sem maradhat ki.

Amikor az első fiam megszületett, amikor már apaként vettem részt a karácsonyon, ott éreztem először, hogy felnőttem.

Szoktam, aztán nem mindig sikerül betartani. Így 50 felett egyre kevésbé, mert tudom, ezeken a fogadalmakon hamar túllép az ember.

 

Vadászi Mária – Róder Imre Városi Könyvtár vezetője

A karácsonyi menü nem a diétáról szól nálunk. Karácsonykor piros terítő kerül az asztalra, s rajta „Vadat és halat, s mi jó falat. Szem-szájnak ingere” tálalok. A hagyományos étrend könnyítésére zöldségeket, gyümölcsöket is szervírozok. A karácsonyi kekszeket karácsony előtt 1-2 héttel elkezdem sütni, az egész családnak jut belőle. Bejglit eddig nem sütöttem, de mindig kaptam, ebben az évben megpróbálkozom vele. Idei újításom lesz a mákosgubatorta.

Külföldön töltött karácsony 1987-ben. S hazaút a kifűthetetlen Wartburggal az országos krízist okozó hóviharban.

Nem újévhez kötöm fogadalmaimat, csak ha valami problémám adódik, akkor fogadkozom, de ahogy elmúlik az okozat, a fogadalom is okafogyottá válik.

 

Vincze Gábor – Vecsési FC vezetőedzője

Mi a jól bevált teleket szoktuk készíteni, így nálunk halászlé, rántott ponty, bejgli a menü. Hozzáteszem, édesanyám halászléje a legjobb a világon.

Nincs igazán kedvenc karácsonyom, mind az volt.

Fogadalmakat szoktam tenni elsősorban a lányom motivál, neki fogadok meg dolgokat, mibe tudok neki segíteni, mit szeretnék neki nyújtani.

 

Doróné Zemmel Katalin – a Rosmarein táncegyüttes vezetője

Mi előző nap megfőzzük a töltött káposztát anyukám receptje szerint, és az van délben este pedig hagyományos menü: halászlé, rántott hal. A másik két napon pedig kacsát, csirkét sütünk. Természetesen a bejgli az nem hiányzott soha, azt is édesanyám receptje alapján csináljuk.

Tízen 1-2 éves lehettem, amikor először találkoztam a nagyszüleimmel a kitelepítés után. Azért is maradt emlékezetes, mert nem csak családi karácsony volt, szinte az egész település nálunk találkozott.

Újévkor nem szoktam fogadalmat tenni. Szoktam, de azok nem az év elejéhez kötődnek. Soha nem volt, hogy elsejétől, inkább évközben szoktam megfogadni dolgokat.

 

Bárány Attila – DJ

Mi a hagyományos menüt szoktuk csinálni, így halászlé van, rántott hal, rántott szűzérme és hagymás burgonyasaláta.

Az első olyan karácsony amikor, már a kislányom is velünk volt.

Nem szoktam konkrétan semmit külön megfogadni, amit megfogadok csak arra vonatkozik, hogy továbbra is megfelelő mederben menjenek a dolgok

 

Dr. Földi Zsuzsanna – ultramaraton-futó

Nálunk mindig más a menü, csak nekem állandó, mert én sok mindenre allergiás vagyok. Nekem lazac van, rizs, zöldség és saláta, a családnak halászlé, húsleves – fácánból vagy gyöngytyúkból –, rántott hal, aszalt szilvás pulyka és természetesen sütemények.

A 12 évvel ezelőtti volt az egyik legemlékezetesebb, a második lányom karácsony előtt öt nappal született, de az újszülött intenzív osztályra került és december 23-án jöhettünk haza, így az elég emlékezetes karácsony maradt.

Soha nem teszek újévi fogadalmat.