Ha már ott volt az Ultrabalaton, lefutottam

Vecsés és Balatonvilágos között a különbség 115 kilométer autópályán. Ennek majdnem a kétszerese az Ultrabalaton futóverseny, melyet idén egy vecsési hölgy is lefutott – 223 km hosszan a Balaton körül, Balatonfüredről indulva, 31 óra 16 perc­cel később ugyanide visszaérkezve. Dr. Földi Zsuzsanna háromgyermekes anyaként kezdett el futni, saját bevallása szerint gyor­san „függővé” vált, és közben született egy negyedik gyerek is.

Az egyetemi évekig nem igazán szerettem futni, akkor buliból futottunk váltóversenyeken. Később már futottam, de volt, hogy kiment a bokám és jött egy szalagszakadás is, akkor abbahagytam. Amikor otthon voltam a gyerekekkel, és nagyon hiányzott a mozgás, vettem egy futópadot, mert ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak – mondta az egyébként állatorvosként diplomázó sportrajongó. De mit szeret leginkább a futásban?

– Nehéz kérdés, nekem teljesen mindegy, hogy kint vagy bent. Mondhatnám, hogy a szabad levegő, jó kiszabadulni otthonról, de nekem leginkább csak a mozgás kell. Nagyon szeretem a futás végén az érzést, hogy megcsináltam egy nehéz edzést, vagy nem nehezet, de hosszút, vagy amikor éjjel kellett kimennem 6 órát egyedül körözgetni a lakóparkban, de sorolhatnám. Közben lehet, hogy utálom néha, meg jön a gondolat, hogy minek csinálom, ekkora marhaságot, de a mérleg a végén mindig pozitív. Ugyanúgy élvezem a kinti és a benti futást is, de legyen szó bringázásról, vagy egy erősítő edzésről, számomra a mozgás a fontos – mondja, majd hozzáteszi: a futás az ahol leginkább elengedi magát, sokat gondolkozik, számol közben, rendeződnek a dolgok a fejében, ami a gyerekek-munka-háztartás-rohanás közben nehezen megy.

Úgy véli, minden sportban jön jó érzés, amikor jön az endorfin. Van, akinek a futás, másnak korcsolya- vagy súlyzós edzés adja ezt meg, de ugyanaz az érzés jön, amitől úgymond felszabadul az ember. Neki személyre szabott, edző által írt edzésterve van, melyben megvan, mikor mennyit kell futnia. Elárulta, a kedvenc „terepe” az Erzsébet tér körüli utcák, melyek egy 2350 méteres kört alkotnak, ezeken bármennyit le tud futni.

De vajon egy ilyen céltudatos embernek, miért van szüksége edzőre?

– Nagyon túl tudom tolni. Túl sokat, túl gyorsan túl hosszan futnék, ami sérülésveszélyes. Én annyira maximalista tudok lenni magammal, hogy nekem kell egy kontroll, egy edző, aki úgy állítja össze személyre szabottan az edzéstervet, hogy a lehető leghatékonyabb legyen, figyelembe véve a heti, napi egyéb elfoglaltságaimat. Tulajdonképpen viszonylag kevés, de „minőségi” edzésekből ki tudja hozni a legtöbbet belőlem” – mondta Zsuzsanna, aki éppen edzője tanácsára indult az idei Ultrabalatonon.

– Augusztus 15-én lett volna egy nagy futóverseny Berlinben, a Fal vonalán 162 kilométert futottam volna, de júniusban jelezték, hogy elhalasztják. Mivel tavaly október óta készültem, az edzőm mondta, ha már benne van 8-9 hónap munka, és mivel az Ultrabalatont májusról októberre halasztották, jó lehetőség lenne a teljesítésére. Úgy voltam vele, ha ő azt mondja, meg tudom csinálni, akkor biztos úgy van. Korábban úgy gondoltam, hogy 2021–2022 körül lennék készen az UB-ra, de elindultam, és úgy lett, ahogy terveztük: megcsináltam – mondta Zsuzsa, aki elismerte, roppant hosszú, de hatalmas élmény, és fantasztikus utazás volt a verseny. Sokat tanultam ezen az úton magáról, a futásról, a feltétlen bizalomról, az önmagába vetett hitről magamban, és hogy milyen végtelenül hosszú tud lenni akár egy kilométer is.

Családja elfogadja, hogy számára mennyire fontos a mozgás, de igyekszik minél kevesebb időt elvenni tőlük. A sportolás mellett a BSI futónagykövete, és ennél fogva közösségi futásokat szerveznek Vecsésen hetente legalább egyszer. Ennek keretében segít elkezdeni, ha valaki nem tudja, miként fogjon neki a sportolásnak, azon belül a futásnak. Figyel rájuk, hogy ne menjen el a kedvük a futástól, a kezdő futók tipikus hibáitól óvja meg őket, és ha később nem is futnak, legalább a mozgás szeretete maradjon meg nekik.

– Sohasem késő elkezdeni sportolni, és egy teljesen átlagos, még csak különösen nem is tehetséges ember is képes elérni olyan dolgokat, amik számára korábban elérhetetlennek tűntek. Én sem vagyok különleges, csak nagyon akartam valamit, és dolgoztam érte keményen, nem adtam fel az álmaimat. 37 évesen kezdtem futni, most 45 éves vagyok, és nagyon sok célom, álmom van még. Az álom lehet félóra futás egyben, vagy 10 kg fogyás, egy félmaraton lefutása, a Balcsi körbetekerése kerékpárral, bármi – mondta azzal kapcsolatban, mit tanácsol azoknak, akik egyre csak halogatják, mikor kezdenek el rendszeresen mozogni.

– Remélem, öt év múlva még mindig futok, és működik a vecsési futóklub. De jó lenne, ha a városnak lenne egy atlétika pályája, jó atlétikaszakosztály, jó versenyzőink. Biztos, hogy vannak tehetséges gyerekek, de ha valaki atletizálni szeretne, annak be kell mennie a 18. kerületbe. Emellett nagyon szeretném, tervezgetjük egy ideje, ha lenne Vecsésen két futóverseny, egy tavaszi egy őszi, gyerekeknek, felnőtteknek, félmaratoni, maratoni, rövidtávval – mondta a fantasztikus sportember, aki szerint mindenki megtalálhatja magának a megfelelő sportot és csak napi félórát kell rászánnia bármi is az, mert a mozgás a lényeg, és hogy szeressük, amit csinálunk.

SzgY