Reggel egy kávét megiszom, a többivel festek

Decemberben a Róder Imre Városi Könyvtárban ismét Polcvég kiállítást tartanak, ezeken Pol­gár Zita kávéfestményeit lehet megtekinteni.

Polgár Zita különleges technikával, kávéval festi képeit

De írhatnánk akár úgy is, hogy rácsodálkozni, álmélkodni, mert a képeket látva talán senkinek nem jutna eszébe, hogy a remekművek kávéval készültek. (A koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorító intézkedések miatt egyelőre bizonytalan, hogy mikor tudja megrendezni a kiállítást a könyvtár. Elképzelhető, hogy csak az új évben láthatjuk Polgár Zita alkotásait. A szerző.)

Zita eredendően a sport és az egészség nagykövete. Amellett, hogy számos egyetemen tanított, személyi edző és versenyfelkészítő edző volt. A legjelentősebb fitneszversenyeken szinte valamennyi versenyzője dobogóra állhatott, de még a pécsi kosaras hölgyeknek is tartott erőnléti edzéseket. De vajon hogy jött mindebből a festés?

– 2015-ben egy súlyos baleset következtében fel kellett hagynom a sportos életmóddal. A baleset során két csigolyám összetört, a rehabilitáció alatt tolószékbe kényszerültem. Természetesen ez fizikailag is megviselt, de lelkileg sokkal nagyobb harc volt. A hosszúra nyúlt lábadozás során egyik reggel kávézás közben festményeket nézegettem, és amikor megláttam Botticelli Vénusz születése című képét, ami mellesleg a kedvenc festményem is, arra gondoltam megpróbálom megfesteni kávéval – mondta a kezdetekről Zita, akitől egyébként sem áll távol a képzőművészet, hiszen gyerekkorában is szeretett rajzolni, szeretett volna művészeti iskolába járni, de a szülei nem igazán örültek a tervének.

Megcsinálta a maga Vénuszát és még ő is megdöbbent, mennyire működött az ötlete.

– Elküldtem egy barátomnak, aki szerint nagyon jól sikerült. Ezután minden reggel festettem, a képeket kiraktam a Face­bookra, egyre jobb és egyre több visszajelzést kaptam rájuk. Sokan megerősítettek, hogy új lehetőség nyílt meg előttem, ráadásul, amikor festek, nagyon megnyugtató hangulatba kerülök.

A csinos művész elárulta, a képek ötletét az élet adja, elég, ha valakivel beszélget egy érdekes témáról, de előfordult, hogy egy könyv, vagy egy idézet adott számára ihletet.

– Eszpresszóval festek. Sokféle kávét kipróbáltam, minél sötétebb pörkölésű egy kávé, annál sötétebb, míg az arabica típusú kávék vörösesebb színeket eredményeznek. Reggel egy kávét megiszom, a többivel festek. 1-2 csésze presszót addig főzök, amíg egy sűrű kávéeszenciát kapok, ami szinte majdnem fekete már. A festéshez ezt az eszenciát, egy presszót és hosszú kávét használok a vízen és az ecseten kívül – mondta Zita.

Szeretné minél több embernek megmutatni a műveit, szeretne minél több kiállításon részt venni. Bízik benne, idővel minél több kávézó falán ott lehetnek a képei, megmutatva, hogy a kávé és a művészet összefonódik.

– A nagy álmom, aminek a legjobban örülnék, ha lenne egy art-kávézóm. De még nem adtam fel, hogy a sporttal és az egészséggel foglalkozzam, jelenleg azonban nem arra sodor az élet. A festést hobbinak fogom fel, kellemes megnyugtató időtöltésnek, amivel új lehetőség nyílott meg előttem az önmegvalósítás tekintetében.

Hogy mennyire ismerik el a munkáját? Londonban is volt már kiállítása, de ennél is nagyobb elismerés számára, hogy amikor lefestette Marcello Mastroiannit, a képe kikerült Maranellóba, és azóta is ott lóg a korábbi nagyszerű színész jaguárja felett. Hamarosan Vecsésen is meg lehet nézni egy nagyszerű művész fantasztikus képeit.

Sz. Gy.