Második alkalommal rendeztek Vecsésen pálinkaversenyt, amelyre idén kétszer annyi mintát adtak le a jelentkezők, mint egy évvel korábban. Október 3-án nyolc kategóriában hirdettek nyertest, a társadalmi zsűri döntése alapján málnából készült pálinka nyerte a város különdíját.

Tavaly a Káposztafesztivál keretében rendezték meg az I. Vecsési Pálinkaversenyt, és ugyan idén elmaradt a fesztivál a koronavírus-járvány miatt, a párlatok versenyét sikerült megrendezni. Az elmúlt évhez képest emelkedett a leadott pálinkaminták száma, ami azt mutatja, növekszik az érdeklődés a vecsési verseny iránt, melyet idén is a Süti nem Süti cukrászda és kávézó felkérésére rendezett meg a Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Kapitánysága.

– Mivel ilyen jellegű rendezvény nem volt a környéken, pedig Vecsésen és a környező településeken is sokan főznek vagy főzetnek bérfőzdében pálinkát, úgy gondoltuk, célszerű lenne ezeknek az embereknek teret és lehetőséget adni arra, hogy megmérettessék a tudásukat. Emellett abban is szeretnénk segíteni, hogy prémium minőséget tudjanak előállítani. Nagyon örültünk, hogy a kezdeményezés mellé állt az önkormányzat, ez nagy segítséget jelentett a verseny színvonalas lebonyolításában. A Róder Imre Városi Könyvtár vezetőjének és munkatársainak hozzáállását is köszönjük, nagy segítségünkre voltak a párlatok összegyűjtésében és regisztrációjában – mondta a versennyel kapcsolatban Buza Sándor főszervező, a Pálinka Lovagrend vecsési lovagja.

A kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket: szemben a tavalyi 56 leadott mintával idén közel 100 tételt neveztek a jelentkezők. Szerencsére nem csak a mennyiség növekedett, a leadott párlatok minősége is javult az előző évhez képest – árulta el Buza Sándor.

A versenyzők almatermésűek, bogyósok, csonthéjasok, szőlők, erdei- és vadon termő gyümölcsök, vegyes gyümölcsök, törköly és egyéb kategóriában nevezhettek. A legtöbb párlatot a csonthéjasok kategóriában adták le, rekordszámú volt idén a meggy, feltehetően a jó termésnek köszönhetően. Népszerűek voltak a hagyományosabb pálinkák, mint az alma, a körte vagy a birsalma. A különlegesebb párlatok között feketeribizli, szeder, erdei som és gyalogbodza vagy borzag szerepelt. Utóbbi kellemetlen szagával, de finom ízével hívja fel magára a figyelmet. Buza Sándor elmondta, valamennyi kategóriában hirdettek abszolút győztest. A benevezett pálinkákat szakmai és társadalmi zsűri egyaránt bírálta. A szakmai zsűri minősítéséről írásos szakvélemény is készült.

– A pálinkák elbírálása több szempont mentén történik. A zsűri pontozta a pálinkák illatának és ízének tisztaságát, karakterét, illetve a harmóniát és a tartósságot is. A legtöbb esetben általában nüanszokon múlik, hogy melyik pálinka jó és melyik lesz kevésbé jó. A jelentkezők sok munkát fektettek a cefrekészítésbe, főzésbe, még azok is, akiknek esetleg nem sikerült olyan jól a végeredmény, ezért a nem minősíthető pálinkákat is emléklappal jutalmaztuk. Azok a pálinkák pedig, amelyek nem tartalmaznak cefrézési és főzési technológiai hibát, biztos, hogy nyernek érmet – magyarázta a verseny főszervezője.

A közel száz leadott minta tíz százaléka köthető vecsési nevezőhöz, a többit a környékbeli települések jelentkezői adták le. A társadalmi zsűri – melynek tagja volt Szlahó Csaba polgármester és Alattyányi István önkormányzati képviselő is – Sebestyén József málnapálinkáját ítélte a legjobbnak, így ez a párlat nyerte el a város különdíját, mondhatni ez a málna lett a 2020-as év vecsési pálinkája. Érdekesség, hogy a ka­te­gó­riagyőztesek között hölgyet is találunk, Czifráné Berczi Krisztina ágyas érlelt szilvapálinkája az egyéb párlatok kategóriában lett a legjobb. A verseny abszolút győztese Tóth István lett őszibarackból készült pálinkájával.

Buza Sándor elmondta, jövőre is szeretnék megrendezni a pálinkaversenyt, és bíznak abban, hogy már a normális kerékvágásban, a Káposztafesztivál keretében kerülhet sor a rendezvényre.

Kategóriagyőztesek

Almatermésűek: Dornai Attila (birs). Csonthéjasok: Tóth István (őszibarack). Szőlő: Dornai Attila (Irsai Olivér), Törköly és más szőlőeredetű termékek: Zsiga Mihály (kékfrankos törköly). Bogyósok: Sebestyén József (málna), erdei és vadon termő gyümölcsök: Nagy Attila (som), vegyes párlatok: Sebestyén József (málna-cseresznye), egyéb párlatok: Czifráné Berczi Krisztina (ágyas érlelt szilva).

  • A verseny legjobb pálinkája, a kate­góriagyőztesek legjobbja: Tóth István (őszibarack).
  • Legeredményesebb bérfőzető: Zsiga Mihály.
  • Legeredményesebb magánfőző: Dornai Attila.
  • Vecsés város különdíja a társadalmi zsűri döntése alapján: Sebestyén József (málna).

Varga Norbert