Asztalitenisz: bajban a vecsési szakosztály a koronavírus miatt

Eredmények tekintetében nem indult rosszul a 2020/2021-es bajnoki szezon a Vecsés SE asztaliteniszezői számára, de a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorító- intézkedések nagyon megnehezítették a szakosztály életét.

A központi intézkedések hatására a csapatok használhatják a Petőfi iskola tornatermét, ezért most nem tudnak hol edzeni a vecsési sportolók. A probléma nem egyedi, azok az egyesületek küzdenek hasonló gondokkal, amelyeknek nincs saját termük, ezért jellemzően iskolák tornatermében edzettek és a hazai mérkőzéseiket is ott játszották. A kialakult helyzet miatt a Pest Megyei Asztalitenisz Szövetség három bajnoki forduló megrendezése után úgy döntött, hogy felfüggeszti a megyei bajnokságot. Hogy mikor és milyen formában indulhat újra a pontvadászat, arról egyelőre nincsenek hírek. Nedolai Edit, a vecsési szakosztály vezetője – és vélhetően a bajnokság többi résztvevője is – abban bízik, hogy belátható időn belül enyhül a járványveszély és talán jövő év elején újraindulhat a bajnokság – elnézve az emelkedő esetszámokat, sajnos nem mernénk nagyobb összegben fogadni arra, hogy az efféle remények januárban valóra is válnak.

Jól indult az idény

A bajnokság felfüggesztését megelőzően jól szerepelt a Vecsési SE II. csapata. A Pest megye I/BC Közép csoportjában szeptember 17-éig lejátszott három mérkőzésüket kivétel nélkül megnyerték (Ráckevei Asztalitenisz Torna Egyesület I.–Vecsési Sportegyesület II. 3-15, Vecsési Sportegyesület II.–Délegyháza Községi Sportegyesület I. 11-7, Vecsési Sportegyesület II.–Dunaharaszti MTK IV. 10-8). Legeredményesebb vecsési játékosok: Szakács Szilárd és Szarka Béla. A három győzelem eredményeként jelenleg a tabella második helyét foglalja el a csapat. A bajnokságot a Tápiógyörgyei ASK II. vezeti. Az éllovas előnye abból ered, hogy a bajnokság felfüggesztése előtt még le tudta játszani negyedik mérkőzését, melyet meg is nyert, a begyűjtött pontokkal pedig megelőzte csapatunkat.

Vecsési játékos a teljesítménytáblázat élén

Némileg jobb helyzetben vannak a magasabb osztályokban szereplő csapatok, hiszen az országos bajnokságokat nem függesztették fel, bár a járvány miatt ezek a pontvadászatok sem a megszokott mederben zajlanak.

A Vecsési SE NB I-es női csapata a bajnokság Észak-Kelet csoportjában állt asztalhoz, a mérkőzéseket tornarendszerben rendezték meg a debreceni DSAE Sportcsarnokban. Csapatunk két csoportellenfelét is legyőzte, a Debreceni Asztalitenisz Klub ellen 8-2-re, az SH-ITB Budaörsi Sport Club II. ellen 9-1-re nyertek a hölgyek, de az utolsó fordulóban 8-2-re kikaptak a Statisztika PSC-től így 7 ponttal és 19-11-es meccsaránnyal a második helyen állnak. Nedolai Edit kiemelte dr. Marosi Viktória eredményes játékát, a vecsési asztaliteniszező 100 százalékban hozta a meccseit, nyolcból nyolc mérkőzést megnyert, így a teljesítménytáblázat első helyét foglalja el.

Az NB II. Dél-Kelet csoportjában szereplő Vecsési SE I. nehezebben indult be, három mérkőzésből csak egyet nyertek meg, míg kétszer alulmaradtak ellenfelükkel szemben (Mezőtúri AFC–Vecsési Sportegyesület I. 14-4, Kecskeméti Sp.Sk és Közösségi Tér–Vecsési Sportegyesület I. 13-5, Vecsési Sportegyesület I.–Gyulai Asztalitenisz Klub 12-6), ezért jelenleg a tabella alján szerénykedik a csapat. Hozzá kell tenni, a bajnokság többi résztvevője egy-két mérkőzéssel többet játszott, így a Vecsési SE I. könnyen feljebb léphet, ha hozzák az elmarad mérkőzéseket. A játékosok helyzetét nehezíti, hogy nem tudnak a megszokott körülmények között edzeni, továbbá, hogy a hazai mérkőzéseiket is kénytelenek idegenben játszani.

Elmaradnak az utánpótlásversenyek

A vecsési szakosztály népszerű utánpótlásversenye, a Vecsési Káposzta Kupa is a koronavírus áldozata lett. A jelenlegi körülmények között nincs mód a gyerekeknek kiírt torna megrendezésére– árulta el Nedolai Edit szakosztályvezető. A DC utánpótlásversenyek is elmaradnak – tudtuk meg. Így talán nem túlzás azt állítani, hogy asztalitenisz fronton a gyerekek lehetőségei szűkültek be a legjobban. Nedolai Edit ezzel kapcsolatban elmondta, míg tavaly 20-22 gyermek járt rendszeresen az edzésekre, a járvány megjelenése óta a legifjabb asztaliteniszezők szinte teljesen lemorzsolódtak. Akkor is nehéz dolga lesz a szakosztálynak, ha alábbhagy a járvány, hiszen egy ilyen idény után valószínűleg újra kell építeni a teljes utánpótlást.

varga