Hajrá Gyergyószárhegy!

Gyergyószárhegy madártávlatból - Bartalis foto

Szárhegy 1997 óta testvértelepülése Vecsésnek, ezért is figyeltük fokozott figyelemmel a szeptemberi helyhatósági választás eredményeit. Danguly Ervinhez közel húsz év ismeretsége köt. Kultúrház-igazgatóként és RMDSZ-es elnökként kezdődött, aztán ismerem a gyötrelmes utat a mostani független státuszig és a polgármesteri címig. Nehéz út – tiszta út – összegezhetnénk.

Többször járt Vecsésen, így 2004-ben, azután a tavaszi fesztivál kedvencei voltak a Cika néptáncosaival. Ismételt polgármesterré választása után arról érdeklődtem, a vírusjárvány idején a telefon és az email segítségével, hogy milyen eredményeket sikerült elérni az első ciklusban, milyen eredményeket hozott a választás, milyen az együttműködés lehetősége, főként a küszöbön álló parlamenti választás előtt és milyen tervek vannak a következő négy évre. A válasz e-mailen érkezett Danguly Ervin polgármester úrtól és változtatás nélkül ismertetjük.

„Az eltelt 4 év alatt sok változás történt Szárhegyen, úgy az infrastrukturális fejlesztésekben, mint a közösségépítés terén. Már a mandátum kezdetén megfogalmaztam, hogy mindkettőre szeretnék egyformán hangsúlyt fektetni.

Az utóbbival kezdve, sikerült erősíteni az önkormányzat viszonyát a többi helyi intézménnyel és civilszervezettel. Nagyon fontos volt az egyházzal való jobb kapcsolat kialakítása, az iskolával való együttműködés erősítése, az önkéntes tűzoltók, polgárőrök és más szervezetek működésének segítése, valamint a helyi rendezvények, az intézményi és lakossági kommunikáció színvonalának növelése.

Az infrastrukturális beruházások közül a legnagyobbakat említve: folytattuk a már elkezdett ivó- és szennyvízhálózatok kiépítését, modernizáltuk a főteret, aszfaltoztunk több utcát (jelenleg 12 utcát aszfaltoznak!), ugyanakkor egy teljesen új épület készül korszerű napközi otthonnak (hosszú programos óvodának), reményeink szerint már a következő tanévtől. A güdüci lakosokról sem feledkeztünk meg, ott a régi iskola épületében egy közösségi házat alakítunk ki, melyet használhatnak rendezvények, családi események lebonyolítására is.

Saját költségvetésből sikerült a középületeket felújítani, berendezéseit modernizálni, a patakmedreket kitisztítani, a közvilágítást korszerűsíteni, új szolgálati autót venni, játszótereket létesíteni, a közbiztonságot növelni, stb.

Az eltelt mandátum tele volt kihívásokkal, hiszen új polgármesterként nagyon sokat kellett tanulni, munkaközösséget és diplomáciai kapcsolatokat építeni ahhoz, hogy beinduljon a látványos fejlődés Szárhegyen. Úgy gondoljuk, ez sikerült, de a hétköznapi kihívások mellett, nagy próbatételt jelentett négy év alatt az árvizek kezelése, megfékezése, a két évvel ezelőtti „szöcskejárás”, és a mostani világjárványhoz való alkalmazkodás is, ami sok energiát, úgy humán, mint anyagi erőforrást emésztett fel.

A nemrég lezajlott helyhatósági választások során bebizonyosodott, hogy a választópolgárok továbbra is a mostani vezetőségnek szavaznak bizalmat a folytatáshoz, ami egyben nagy felelősséggel is jár. (Danguly 1006 szavazatot, az RMDSZ-es kihívó 333 voksot kapott. – szerk.)
A jelenleg megválasztott testület tagjai mindannyian konstruktív hozzáállást ígértek, a beiktatás után elkezdik a közös munkát.

A képviselő-testület 13 személyből áll: 6 képviselő az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) részéről, és ugyancsak 6 a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ).

Györffy Gábor, aki már évek óta Szárhegy alpolgármestere, függetlenként jutott a testület tagjai közé. Magam is független polgármesterként folytatom a tevékenységet.

Szeretném az elkezdett példa alapján vezetni a községet, még nagyon sokat kell tanulnom, de kiváló szakemberek segítenek feladataim elvégzésében, és reményeim szerint a régi és új képviselők is segítségemre lesznek ebben a munkában, és betartják az összefogásról szóló ígéretüket. Ennek értelmében, ha a romániai magyarság sorsa a tét a parlamenti választásokon, egyértelmű, hogy összefogást kell tanúsítani mindenkinek, függetlenül a pártérdekektől. Jómagam is erre fogom buzdítani a szavazókat.

Terveink között szerepel az elkezdett beruházások befejezése, ezenkívül szeretnénk mielőbb korszerűsíteni a kultúrházat, a központi parkot, egészségházat, öregotthont hoznánk létre, tovább modernizálnánk a köztereket és épületeket, folytatjuk a járdahálózat kiépítését, a tulajdonjogok rendezését, a parcellázási terv kijavítását. Természetesen a közösségépítő tevékenységek is ugyanekkora hangsúlyt kapnak.

A testvértelepüléseinkkel való kapcsolattartás is fontos szempont számunkra, pályázatot nyertünk, mely segítségével jövőre egy nagyszabású tapasztalatcserét szervezhetünk, ahol mindamellett, hogy a már meglévő baráti és szakmai kapcsolatokat erősítenénk, szeretnénk hangsúlyt fektetni a különböző területeken való tapasztalat megszerzésére, amit majd tudástőkeként felhasználhatunk községünkben.”

Danguly Ervin megköszönte érdeklődésünket, sok sikert kívánt Vecsés polgárainak, és szeretné. ha a jövő évben – a járvány elmúltával – meglátogathatnánk egymást.

Szalontai János