Ünnepi testületi ülésen adták át a városi kitüntetéseket

Szeptember 30-án a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében, az első önkormányzati választás 30. évfordulóján, a helyi önkormányzatok napján tartott ünnepi ülést a képviselő-testület. Az ünnepélyes eseményen a városi kitüntetéseket is átadták.

Több év után talált ismét gazdára a Vecsés Díszpolgára cím, a legrangosabb
elismerést Prof. dr. Sárváry Andrásnak adományozta a képviselő-testület.

Az ünnepi testületi ülés elején a megjelentek a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarának kíséretében elénekelték a Himnuszt, majd Szlahó Csaba polgármester mondott köszöntőt. Beszédében emlékeztetett arra, hogy az első önkormányzati választás óta eltelt 30 év alatt milyen változásokon ment keresztül az önkormányzati rendszer. Akkoriban sok feladatot delegált a kormány az önkormányzatokra, amelyekkel erejükhöz mérten igyekeztek megbirkózni a testületek, olykor éjszakákig tartó üléseken. Mára ez a tendencia megfordult, más lett a finanszírozás, másféle elvárásoknak kell megfelelni és nagyon sok feladat visszakerült az államhoz. Talán olyan feladatkörök is, amelyek helyi szinten jobb kezekben lennének.

Kifejezte abbéli reményét, hogy összefogással a jövőben is tudja folytatni az önkormányzat azt a városépítő munkát, amelyet 30 évvel ezelőtt az elődök kezdtek meg, majd valamennyi testület folytatott az évek alatt.

– Természetes, hogy nekünk polgármestereknek, képviselőknek az a dolgunk, hogy minél jobb feltételeket teremtsünk és minél jobb szolgáltatásokat alakítsunk ki a lakosság számára – mondta Szlahó Csaba.

Szlahó Csaba

„Mindenki sokat tett azért, hogy az otthonunk, Vecsés szebb legyen”

A jövőre vonatkozóan a polgármester elmondta, azt kívánja, hogy a következő 10 év legalább olyan ütemű fejlődést hozzon a városnak, mint az elmúlt esztendők.

Beszéde végén megköszönte valamennyi vecsési polgármester és képviselő munkáját, hiszen „mindenki sokat tett azért, hogy az otthonunk, Vecsés szebb legyen” – emlékeztetett.

– Köszönöm mindazok munkáját is, akik ma kitüntetésben részesülnek, legyen szó sportolóról, intézményi dolgozóról, vezető beosztású személyről, azt gondolom, hogy hálával kell gondolnunk arra, amit a városért tettek – zárta gondolatait a polgármester.

Pogácsás Tibor

„A leglényegesebb, hogy jól érezzék magukat, akik a városban élnek”

A polgármesteri köszöntő után Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár szólt a megjelentekhez. Felidézte, hogy a rendszerváltás után az ország helyzete nem volt túl kedvező, kiürült kasszával, lépült iparral és széteső mezőgazdasággal kellett az akkori vezetésnek elindulnia. Az önkormányzatok 30 éve végig követte az ország gazdasági helyzetét és mindazokat a különbözőségeket, amelyeket megéltünk.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat egy településnek azon közössége, aki vállalja azt, hogy a közösségért valamilyen formában tegyen. Hozzátette, ez egy rendkívül nehéz feladat, részben azért, mert mára szinte minden területe rendkívül átpolitizálódott, másfelől pedig a rövidtávon olykor kedvezőtlennek tűnő döntések miatt. Kiemelte, hogy napjainkban több mint 7000 ember ingázik Vecsésre, ami az elmúlt évek fejlődésének az eredménye, de a leglényegesebb, hogy akik a városban élnek, azok jól érezzék magukat a szomszéddal, a gyerekek jól érezzék magukat a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban, és akik a közösséget segítik a hétköznapi életben, azok jól lássák el a feladataikat.

Szűcs Lajos

„Saját kezükbe vették a sorsukat a helyi közösségek”

Ezt követően Szűcs Lajos országgyűlési képviselő mondott beszédet.

– Visszaemlékezve az elmúlt 30 évre azt tartom a legfontosabb eredménynek, hogy a helyi közösségek a saját kezükbe vehették a sorsuk irányítását. Ez azt is jelenti, hogy ma már komoly beleszólása van egy-egy lakóközösségnek abba, hogy mi történik körülötte. Az önkormányzatiság a magyar demokratikus jogállam egyik olyan alappillére, amit érdemes megóvni és megvédeni.

Molnár Imre

Vecsés első polgármester, Molnár Imre felidézte az első szabadon választott képviselő-testület alakuló ülésének pillanatait, majd a rendszerváltozás utáni időszak nehézségeiről beszélt. Elmondta, hogy nem volt könnyű a képviselő-testületnek, hiszen sok bizonytalanság lengte körül az akkori éveket, a zavartalannak tűnő átmenet zökkenőket is tartalmazott, de ezeken sikerült túljutni és megkezdődhetett az érdemi munka.

 

Bükk László

Bükk László egykori polgármester röviden szólt a megjelentekhez. Megköszönte a polgármesterek, képviselő-testületek munkáját és kifejezte reményét azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat munkája a jövőben is gyümölcsöző lesz a városra nézve.

 

 

Városi kitüntetések

Görgényi Balázs

A beszédek után a városi kitüntetések átadása következett. Az első elismerést egy ifjú sportoló, Görgényi Balázs vehette át. A Vecsési SE karateszakosztálya tagjaként 2019-ben a diákolimpia országos döntőjében első helyezést elérő sportolónak „Az év fiatal sportolója”kitüntetést adományozta a városvezetés.

Vecsés Sportjáért Érdemérem kitüntetésben részesült Massza Sándor, a Vecsési Sportegyesület elnökségi tagja. Massza 20 éve aktív résztvevője a helyi sportéletnek, a sportegyesület dartsszakosztályának alapítója és vezetője.

Sport Érdemérem kitüntetést vehettek át a hazai és a nemzetközi színtéren is kiemelkedő eredményeket elérő vecsési kettes­fogathajtók, ifj. Dobrovitz József, Osztertág Kristóf és Hölle Martin.

A szociális munka területén huzamosabb időn át kifejtett áldozatos munkája elismeréseként Köszönő Oklevél kitüntetést vehetett át a Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és központ munkatársa, Csillagné Gonda Mariann, valamint a Vecsési Központi Konyha munkatársa, Ágnelli Lajosné.

Az egészségügy területén huzamosabb időn át kifejtett áldozatos munka elismeréseként Köszönő Oklevél kitüntetésben részesült a vecsési szakrendelő nőgyógyászati és ultrahang rendelésén dolgozó Dr. Bottyán Ferenc főorvos, valamint Nagyné Mészáros Katalin, a bőrgyógyászati szakrendelés felelős asszisztense.

Elismerő Oklevél-kitüntetést adományozott a képviselő-testület Dr. Popon Rozália iskolaorvosnak, és a fogászati szakrendelő munkatársának, Bakó Évának.

Köszönő Oklevél kitüntetést vehetett át az oktatás területén huzamosabb időn át kifejtett munkája elismeréseként a Halmi Telepi Általános Iskola tanítója, Fazekas Józsefné, valamint Kosztáné Sbül Ilona, a Vecsési Tündérkert Óvoda óvodapedagógusa.

Szintén Elismerő Oklevél-kitüntetésben részesült Horváthné Bálint Éva tanító (Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium), illetve Sebők Márta (Halmi Telepi Általános Iskola).

Schiszlerné Bakk Katalin

Vecsésért Életműdíj kitüntetést adományozott a képviselő testület a Falusi Nemzetiségi Óvoda volt vezetője, Schiszlerné Bakk Katalin részére. Schiszlerné 1979. október 1-jén kezdett képesítés nélküli óvónőként dolgozni, majd 1995-től öt cikluson át vezette a Falusi Nemzetiségi Óvodát. Schiszlerné idén július 31-én vonult nyugdíjba.

 

dr. Szarvas Tibor

A Pro Urbe elismerő címet dr. Szarvas Tibor, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosának adományozta a képviselő-testület. Dr. Szarvas 1998 óta dolgozik a Vecsési Szakrendelőben sebész főorvosként, majd 1999. februárjától a sebészet mellett a Szakrendelő intézményvezetője. 2007-től a Vemed Kft. ügyvezetőjeként a vecsési egynapos sebészetet is irányítja. A Vecsés Egészségügyért Közalapítvány kuratóriumi tagja megalakulása óta. Szakértőként részt vesz különböző egészségügyi tárgyú pályázatok, programok kidolgozásában. Igazgatósága alatt valósult meg a szakorvosi rendelő felújítása, nevéhez fűződik az egynapos sebészet kialakítása, továbbá nagy szerepet vállalt a legutóbbi nagy beruházás, az Alapellátási Központ és Mentőállomás előkészítésében és megvalósításában.

Prof. dr. Sárváry András

Vecsés Díszpolgára elismerő címet prof. dr. Sárváry Andrásnak adományozta a képviselő-testület. A vecsési orvos több évtizedes sikeres sebészi pályát tudhat maga mögött, amely során az orvoslásban és az orvoslás oktatásában is kiemelkedő eredményeket ért el. 1985-ben alapító tagja volt a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének. Többek között Németországban, Svájcban és Ausztriában képezte magát, melynek köszönhetően világszintű sebészeti eljárásokat hozott el és honosított meg hazánkban. Kiemelkedő érdemei közé tartozik az ún. autologizált homolog songiosa-plasztika kidolgozása. Orvosi implantátumok területén több nemzetközi szabadalom kidolgozásában vett részt. A világ öt földrészén angol és német nyelven műtéti bemutatókat, szakmai előadásokat, referátumokat tartott. Szakmai eredményeit számos szakcikkben és könyvben publikálta. Több nemzetközi tudományos társaság vezetőségébe választották. A sebészet terén elért kiemelkedő szakmai eredményeivel, a betegekért végzett áldozatos munkájával jelentősen hozzájárult hazánk, illetve Vecsés hírnevének öregbítéséhez. Családi vállalkozásban feleségével működteti a Bálint Ágnes Emlékházat, mellyel Bálint Ágnes írónő hírnevét és emlékét tartják életben.

VT info