Zene nélkül mit érek én?

Shadows Band

A vecsési zenekarokat sem kímélte a koronavírus-járvány, a korlá­tozások miatt az összes koncert elmaradt. Hogy ez minként hatott a könnyűzene vecsési szereplőire, arról a Dinoszaurusz Band, a Have-Rock és a Shadows Band alapítójával, Kortye Vilmossal beszélgettünk.

A könnyűzenei élet szereplői közül sokan tehették fel maguknak a címben olvasható kérdést az elmúlt hónapokban, mikor a koronavírus-járvány miatt sorra maradtak el a zenei rendezvények és a koncertek. (Mielőtt valaki félreértené, Máté Péter népszerű dalának refrénjéből idézett címmel még véletlenül sem célunk a humorizálás.) A pandémia a zeneipar valamennyi szegmensét padlóra küldte, nem kegyelmezett a könnyűzenének sem. Némi bizakodásra ad okot, hogy a járványügyi megelőző szabályok jelentős részét feloldották, és beköszönt a nyár is, a jó idő pedig szerencsére kedvez a szabadtéri rendezvényeknek. Így ha bizonyos korlátok között is – például 500 fő feletti zenés, táncos rendezvényeket továbbra sem lehet tartani –, de újra lehet tervezni koncertekkel, rendezvényekkel. Azonban az optimizmus nem lehet felhőtlen, a koronavírus-járvány továbbra is beárnyékolja a programokat, hiszen a második hullám sokak által jósolt érkezésével – a szakemberek szerint még az első sem ért véget –
újra búcsút inthetnénk a rendezvényeknek.

A Dinoszaurusz Band, a Have-Rock és a Shadows Band alapítója, Kortye Vilmos

A vecsési rockzenekarok is megsínylették az elmúlt időszakot, a Dinoszaurusz Band, a Have-Rock és a Shadows Band koncertjei is elmaradtak. Jó hír azonban, hogy a korlátozások feloldását követően újra a világot jelentő deszkákra állhattak a vecsési zenészek – tudtuk meg a zenekarok alapítójától, Kortye Vilmostól.

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert szinte egyik napról a másikra beindultak a fellépéseink. A környező településekről azonnal jöttek a megkeresések, hívtak Gyálra, Maglódra és a XVIII. kerületbe is, június végén pedig mi nyithattuk meg az üllői Zenés nyári esték programsorozatot. Üllőre augusztus 19-én visszatérünk, a városi ünnepség első napján zenélünk a nagyszínpadon, augusztus 21-én pedig főműsoridőben lépünk fel Maglódon. Gyálon is volt koncertünk, a Dinoszaurusz Band és a Have-Rock együtt lépett színpadra – foglalta össze az elmúlt időszak történéseit Kortye Vilmos.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a környékbeli településeken már többször is fellépő zenekarokkal Vecsésen mikor találkozhatunk.

– Bármikor szívesen fellépünk, ha hívnak, hiszen mindhárom zenekarunk vecsési, de egyelőre még nincs lekötött időpontunk a városban – mondta a vezető.

A karantén a Have-Rock 20. születésnapi koncertjét is meghiúsította, amiért igazán kár, hiszen nagy lelkesedéssel készültek a zenészek a kerek évforduló megünneplésére.

– Látványos fellépéssel szerettünk volna emlékezni az elmúlt 20 évre, a zenei csemege mellé vizuális élményt is szerettünk volna adni a BÁKK-ba ellátogató közönségnek. Sok munkát tettünk a szervezésbe, ezért úgy döntöttünk, jövő év elején bepótoljuk az elmaradt jubileumi koncertet. Bízunk benne, hogy a járvány nem fogja keresztülhúzni az elképzeléseinket – mondta a zenekar vezetője.

A Dinoszaurusz Band 47 éve van jelen megszakítás nélkül a térség könnyűzenei életében, ezalatt több száz koncertet adtak már, de a lelkesedés szemernyit sem lankadt a közel fél évszázad alatt. Kortye Vilmosnak és zenésztársainak ma is a közönség szórakoztatása a legfontosabb, mikor színpadra lépnek, emellé azonban egy új küldetés is társult. Nem csak jó hangulatot szeretnének teremteni, hanem – ha csak néhány órára is – szeretnék visszarepíteni fiatal éveikbe a mára már jellemzően őszülő hajú közönséget. Az időutazáshoz pedig nincs szükség bonyolult időgépre, elég, ha a hangfalakban megszólal a 60-as, 70-es évek tánczenéje és máris felelevenednek az egykor átélt feledhetetlen pillanatok.

– Tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az igény a nosztalgiakoncertekre. Mára középkorúak vagy még idősebbek lettek, akik a régi nagy rockzenekarok dallamain nevelkedtek, de ez nem azt jelenti, hogy nem igénylik a szórakozást. Legutóbb Maglódon a Mag-Ház előtt léptünk fel a Shadows Banddel, zömében idősebb korosztályból állt a közönség, és nagyon jó volt látni, hogy élvezik a zenénket. Ezzel a zenekarral már nem csak a The Shadows számait játsszuk, sokak örömére kibővítettük a repertoárt a korra jellemző tánczenékkel. Fontosnak tartom, és ezt a zenekar többi tagja is vallja, hogy ápoljuk a múltat, mert abból építkezik a jövő. Egyre inkább ezt tartjuk szem előtt a fellépéseink alkalmával. A médiából, a közösségi oldalakról a politika és az acsarkodás ömlik a nyakunkba, ezért is fontos, hogy legyenek olyan programok, amik elterelik a gondolatainkat, kikapcsolnak és örömöt okoznak. Ezt szeretnénk elérni a zenével, a koncertjeinkkel – mondta Kortye Vilmos.

Zene nélkül mit érek én? – nem csak a zenészek tehetik fel magunknak ezt a kérdést, amint a bevezetőben írtuk, a zeneszerető közönség is elismeri, hogy jó zene nélkül végtelenül sivár lenne az élet. Aki osztja ezt a véleményt, látogasson el a vecsési Dinoszaurusz Band, a Have-Rock vagy a Shadows Band egyik koncertjére, ahol – Presser Gábor után szabadon – mindig nekünk szól a gitár és nekünk zörög a dob. És nekünk énekelnek.

VN