Veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, akik akadályokat raknak a közterületre

Vecsésen is több ingatlan előtt találkozhatunk közterületre kihelyezett akadályokkal – jellemzően sziklákkal, nagyobb kődarabokkal –, melyekkel általában az ingatlanjuk előtti parkolást szeretnék megakadályozni a tulajdonosok.

Ez a módszer nem helyes, jogszabályba ütközik, emellett önkormányzati rendelet és a KRESZ is tiltja. Nem csak köveket, sziklákat, korlátokat, gumiabroncsokat nem lehet az útpadkához közel elhelyezni, növényeket, fákat sem lehet közvetlenül az út mellé ültetni, mert a kilátást és a manőverezést egyaránt zavarják, ezáltal a biztonságos közlekedést veszélyeztetik. Arról nem beszélve, hogy egy engedély nélkül kihelyezett szikladarab jelentős károkat okozhat a gépjárműben, de például egy kerékpáros is súlyos sérüléseket szenvedhet, ha egy ilyen akadály miatt elesik. Az ingatlanok előtti közterületek rendben tartása a tulajdonos feladata, így a felelősség is az övé, ha baj történik az engedély nélkül kihelyezett akadályok miatt. Sziklák, kövek kihelyezésére pedig engedélyt sem adnak. Virágládák kihelyezésére van lehetőség, de csak a vonatkozó jogszabályok betartásával és a Polgármesteri Hivatal hozzájárulásával lehetséges.

A városi honlapon olvasható, hogy Vecsés területén a polgármesteri hivatal közbiztonsági és környezetvédelmi osztálya ellenőrzi a közterületek jogszerű használatát, ennek keretében a közterületen folytatott engedélyhez, illetve közútkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségét. A közbiztonsági és környezetvédelmi osztály munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy az engedély nélkül elhelyezett tárgyakat távolítsák el az utak széléről, a közterületről, és igény szerint szerezzék be a szükséges engedélyeket. A jogszabályellenes vagy engedély nélkül kihelyezett tárgyak miatt a közterület-felügyelők figyelmeztethetnek és bírságolhatnak. Az engedély nélkül kihelyezett tárgyakat az önkormányzat egy telephelyre begyűjti, melyet csak a bírság befizetése után kaphatnak vissza.

V.