Segítő baptisták

Interjú Táglási Lajos bap­ista lelkipásztorral a ko­ronavírus-járvány idején nyújtott segítségről.

– Tudott-e, tud-e segíteni és miként a Vecsési Bárka Baptista Gyülekezet a koronavírus-járvány idején a bajba jutottaknak?

– Igen, van, akinek tudunk segíteni. Amint az országban megjelent a vírus, azonnal reagáltunk, és feltérképeztük a lehetőségeinket, kapcsolatainkat, hogy honnan tudunk adományokat szerezni, és azt is, hogy kinek lehet szüksége rá azonnal vagy a későbbiekben. Mi nem kormányzati szervezet vagyunk, hanem egy helyi gyülekezet, így egészen más forrásokkal és lehetőségekkel rendelkezünk, de azokkal igyekszünk maximálisan jól gazdálkodni. A gyülekezetünk tagjai között vannak, akik nagyon komoly tapasztalatra tettek szert nemzetközi segélyezés terén, a Baptista Szeretetszolgálat kötelékében, illetve a Balkánon eltöltött évek alatt, ahol Szerbiában, Észak-Makedóniában, Albániában, Koszovóban vezettek segélyezési projekteket, az UNICEF-fel is összehangolva. Ezt a professzionális tudást és tapasztalatot igyekszünk kihasználni. Ők szakszerűen tudnak kezelni akár egy doboznyi vagy éppen több kamionnyi adományt. Az ő segítségükkel építettük ki a kapcsolatot a Kelet-Európa Misszióval, akiknek hála több tucat raklapnyi tartós élelmiszerhez jutottunk, és felépítettük a saját segélyezési csatornánkat. Ennek köszönhetően tudtunk adományt adni a vecsési családsegítőnek, a péteri önkormányzatnak, jó pár családnak és több távolabbi településen lévő rászorulónak.

– Több beszámoló olvasható a Facebookon, a honlapjukon és a városi újságban is arról, hogy mit és mennyit segítettek. Miért fontos ez?

– Nem vagyunk hívei az önreklámozásnak. Ugyanakkor egy korábbi esemény rávilágított arra, hogy fontos nyilvánosan közzé tennünk legalább egy részét annak, amit teszünk, máskülönben sokan azt hiszik, hogy tétlenek vagyunk. Másfél éve csináltunk egy különleges alkalmat, amikor is a 700 éves Vecsésnek felajánlottunk 700 darab Bibliát. A legkülönfélébb típusok voltak elérhetőek, attól függően, hogy valakinek gyermek Bibliára volt-e szüksége vagy mondjuk idegen nyelvűre. Számunkra a legfontosabb, hogy Jézus Krisztusról bizonyságot tegyünk, és megismertessünk vele és az ő megváltásával, akit csak tudunk. Ez a kezdeményezésünk ehhez teremtett alapot, hiszen Isten igéjét terjeszteni, megosztani nagyon fontos számunkra. Ingyen osztottunk ki körülbelül 450 Bibliát, ami nekünk természetesen nem volt ingyen. Többen viszont megjegyezték mindenféle kommentekben, hogy miért nem fordítjuk ezt a pénzt élelmiszerosztásra, miért nem veszünk rajta mondjuk krumplit? Szomorú volt ezt olvasni, mert mindig is figyeltünk arra, hogy segítsünk azoknak, akik rászorultak és a látóterünkbe kerülnek. Rájöttünk, hogy talán sokan nem tudnak arról, hogy fennállásunk 7 éve alatt sok millió forintot költöttünk mások fizikai megsegítésére. A számtalan élelmiszer- és ruha­adományon kívül pár nagyon különleges projektet is végigcsináltunk. Többeknek adtunk kandallót, akiknek a tél beálltával nem volt mivel és miben fűteniük, volt, hogy egy komplett fürdőszobát építettünk fel valakinek, másoknak elektromos rokkantkocsit vásároltunk, vagy bútorokat, ablakot, konyhai gépeket szereztünk be. Ezen kívül pedig évek óta támogatunk kárpátaljai, erdélyi, vajdasági barátokon keresztül helyi szükségben lévőket, részt vettünk építkezésekben, tetőcserékben, finanszíroztunk táborokat, nyaralásokat, családokat. Az utóbbi pár évben pedig Pakisztán irányában is nyílt egy lehetőségünk, aminek hála az ottani, nagyon nehéz helyzetben lévő keresztényeket tudjuk támogatni képzéssel és anyagilag.

Ezeket a dolgokat nem akartuk nagydobra verni, de szembesültünk vele, hogy muszáj elmondanunk. Nem azért, hogy dicsekedjünk, hanem hogy tudják az emberek: mi nem csak szavakban éljük meg a hitünket, hanem tettekben is. A Biblia tanítását követjük ebben: „Testvéreim, mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de cselekedetei nincsenek? Vajon üdvözítheti-e őt az ilyen hit? Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: „Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól”, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az? Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában.” (Jakab levele 2: 14-17)

– Van-e szükségetek segítségre, lehet-e csatlakozni hozzátok ebben a munkában?

– Nagyon örülünk minden segítségnek. A gyülekezetünk egyszerű emberekből, családokból áll, akik a sajátjukból adnak arra, hogy másokon segíthessenek. Nagyon megtisztelő, amikor emberek bíznak bennünk, és anyagilag hozzájárulnak a munkánkhoz, hogy ezen keresztül még több embernek tudjunk segíteni. Amennyiben valaki szeretne ehhez a körhöz csatlakozni, megteheti. Keressen meg minket és állunk rendelkezésére. Támogatásokat pedig örömmel veszünk az alábbi számlaszámra: Vecsési Bárka Baptista Gyülekezet – Számlaszám: 65100091-11387664 – közlemény: rászorulóknak.

Kép és szöveg: Hegedűs Ádám