„Ismét bebizonyosodott, hogy a bajban össze tudunk fogni”

A koronavírus-járvány drasztikusan megváltoztatta az életünket. A rendkívüli intézkedések a vecsési hétköznapokat is átírták, az elmúlt hetek történései jelentős terhet raktak az önkormányzat vállára. Az elrendelt intézkedésekről és a járvány várható gazdasági hatásairól Szlahó Csaba polgármesterrel beszélgettünk.

– A miniszterelnök március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el és különleges jogrendet vezetett be a koronavírus-járvány miatt. A rendkívüli helyzetre az önkormányzat is azonnal reagált. Milyen intézkedéseket vezettek be Vecsésen?

– A kormányfő bejelentését követően összehívtuk a Helyi Operatív Munkacsoportot és mi magunk is megtettük a szükséges intézkedéseket, ügyeleti rendet alakítottunk ki, az intézményeinket a járványhelyzethez igazítva működtetjük tovább. Természetesen nem a megszokott mederben zajlanak a hétköznapok, a járvány terjedésének lassítása érdekében a legszükségesebb esetekre szűkítettük a személyes találkozásokat, az ügyintézés és a kommunikáció a legtöbb esetben telefonon és online történik. A szakorvosi rendelőben az orvos-beteg találkozások minimalizálása érdekében csak a sürgős eseteket látják el, a receptírás elektronikusan történik. Az óvodáinkat nem zártuk be, de arra kértük a családokat, csak abban az esetben vigyék gyermekeiket oda, ha nem tudják megoldani az otthoni ellátást. A Tipegők bölcsődét bezártuk, a gyerekek ellátása a Semmelweis bölcsődében történik. A Központi Konyha továbbra is működik, így a közétkeztetési feladatainkat hiánytalanul ellátjuk. A gyermekvédelmi kedvezményben részesülők és a szociális helyzetükből adódóan ingyenes étkezésre jogosultak számára továbbra is biztosítjuk a meleg ebédet, de térítési díj ellenében azok is rendelhetnek a konyháról, akik nem tudják megoldani az otthoni főzést. Kormányrendelet alapján március 16-tól, ha a 70. életévüket betöltött személyek vállalják, hogy lakóhelyüket nem hagyják el, az ellátásukról való gondoskodás a polgármester feladata, amennyiben igénylik, térítési díj ellenében (690 Ft) az ebédet is házhoz szállítjuk. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat ügyeleti rendben változatlanul ellátja feladatait, de a személyes találkozások minimalizálása érdekében lehetőleg telefonon vagy online tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel. A Gondozási Központ munkatársai továbbra is változatlanul ellátják a házi segítségnyújtást és a jelzőrendszeres segítségnyújtást igénybe vevő idős vecsésieket. A Bálint Ágnes Kulturális Központ zárva tart, a veszélyhelyzet ideje alatt az ottani, illetve a városi rendezvények is elmaradnak. A Róder Imre Városi Könyvtár online fogadja a kölcsönözni vágyókat. Az agrárminiszter kérésével összhangban a városi piac változatlan nyitva tartással működik, mivel én is úgy vélem, hogy a szabadtéri vásárlási lehetőséget biztosítani kell a lakosságnak. A játszótereinket és a sportparkokat lezártuk, a zárvatartást a közterületfelügyelők, a polgárőrök és a rendőrök is rendszeresen ellenőrzik.

– A 65 év feletti korosztályt különösen veszélyeztetett, ezért kiemelten fontos a védelmük. Az önkormányzat gondoskodik azokról az időskorúakról, akik nem számíthatnak más segítségre. Az ellátások megszervezése mennyi többletfeladatot ró az önkormányzatra és a szociális intézményekre?

– A Gondozási Központ munkatársai a megnövekedett feladatokat lelkiismeretesen és nagy szakértelemmel végzik, 150-170 idős vecsési ellátásáról gondoskodnak. Úgy tudjuk támogatni a munkájukat, hogy a kormányrendeletben foglalt 70 éven felüliek és a fogyatékkal élők ellátását az önkormányzat munkatársai végzik el. Igény szerint bevásárolunk, befizetjük a csekkeket, kiváltjuk a gyógyszereket, kiszállítjuk az ételt.
A járványveszély váratlanul és nagyon gyorsan férkőzött be mindennapjainkba, én is látom, hogy a rendkívüli helyzet sokak életét megnehezíti, ami megmutatkozik például az önkormányzati szociális támogatások növekvő számában is. Az önkormányzat és valamennyi intézménye mindent megtesz, hogy segítsen a bajbajutottaknak. Magánszemélyek és vállalkozások is adakoznak, felajánlásaikat kollégáink juttatják el a rászorulóknak. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat pszichológusai lelkisegélyvonalat is működtetnek a városban.

– Korábban a legtöbb településen gondot jelentett a maszkok, gumikesztyűk, fertőtlenítőszerek beszerzése. Vecsés rendelkezik a védekezéshez szükséges eszközökkel?

– Eddig közel hárommillió forintot költött a város fertőtlenítőszerekre, maszkokra és gumikesztyűkre, amelyeket az intézményeinkben dolgozóknak folyamatosan biztosítunk. Emellett a közterületeket is folyamatosan fertőtlenítjük.

– Vecsésen is megjelent a koronavírus, mit lehet tudni most a fertőzöttek számáról?

– Valóban voltak igazoltan fertőzöttek is, de már meggyógyultak, április közepéig különböző okokból 51 vecsési lakost tartottak járványügyi megfigyelés alatt. Ahhoz képest, hogy a város a repülőtér és Budapest szomszédságában fekszik, nem tapasztaltunk kirívó eseteket. A statisztikáink eddig egyáltalán nem mutattak rossz számokat, reméljük ez a jövőben is így marad.

– A járvány a gazdaságot is megbénítja. Milyen következményekkel kell számolnia az önkormányzatnak?

– Egyelőre csak feltételezzük, de pontosan még nem tudjuk, milyen gazdasági következményei lesznek a járványnak. Az ország és az önkormányzatok bevételeire jelentős hatással lesz, hiszen a gazdaság nagy része megállt. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részét is elvonta az állam, ami közel 100 millió forint mínuszt jelent a költségvetésünkben. A szállodák leállása miatt mintegy 30 milliós kiesésre számítunk az idegenforgalmi adóbevételben, de ami súlyosabb probléma, hogy egyelőre nem látjuk mekkora lesz a visszaesés az iparűzési adó esetében. A bajban szerencse, hogy az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan a költségvetés megalkotásakor jelentősen visszafogta a fejlesztési kiadásokat. Csak akkor engedünk a nadrágszíjon, amikor látjuk a zárszámadás adatait és erre lesz lehetőségünk. A jelenlegi helyzetben a vírus elleni védekezés mellett a város és intézményeink működtetése a legfontosabb feladatunk.

– Tekintettel a jelenlegi helyzetre, üzen valamit az olvasóknak?

– Szeretném megköszönni az intézményekben dolgozó kollégáim kitartó és áldozatos munkáját. Az önkormányzat nevében köszönetet mondok a sok adományért, amit magánszemélyektől, cégektől kaptunk. Örömmel látjuk, milyen sokan jelentkeztek a felhívásunkra önkéntes segítőnek. Ismét bebizonyosodott, hogy a bajban össze tudunk fogni, mondhatnám, ahol a szükség, ott a segítség. A lakosságot arra kérem, hogy tartsák be az előírásokat, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymás egészségére!

Varga Norbert