Segíti a rászorulókat az önkormányzat

Bevásárolnak, befizetik a csekke­ket, kiváltják a gyógyszereket és házhoz viszik a meleg ételt a 70 év felettieknek, hogy el­kerüljék a fertőzésveszélyt.

Egyelőre csak találgatni tudjuk, hogy a koronavírus-járvány mekkora károkat okozhat a gazdaságban, a baj nagyságát még a szakemberek sem látják pontosan. Sokak létbiztonsága került most veszélybe, néhány hét leforgása alatt országszerte mintegy 30 ezren veszítették el a munkájukat és várhatóan egyre többen szorulnak majd segítségre. Skribekné Komár Ágnest, a szociális bizottság elnökét kérdeztük arról, változott-e a bizottság munkája a járvány hatására, növekedett-e az önkormányzati szociális támogatások iránti igény, illetve milyen egyéb segítséget nyújt a város a rászorulóknak a jelenlegi helyzetben?

– A benyújtott kérelmek száma egyelőre nem emelkedett, nem tapasztaltunk kiugró eltérést az elmúlt hónapokhoz képest. Információink szerint az álláskeresési járadék iránti kérelmek száma növekedett, de ez ügyben a Monori Járási Hivatal foglalkoztatási osztálya az illetékes, nem az önkormányzat – válaszolta a bizottság elnöke azzal kapcsolatban, hogy emelkedett-e Vecsésen a szociális támogatást igénylők száma.

A bizottság munkájával kapcsolatban elmondta, több változás is történt, a katasztrófavédelmi törvény alapján vészhelyzetben a szociális bizottság döntési jogkörét is a polgármester gyakorolja.

– A rászorulók által beadott kérelmeket továbbra is a hivatal munkatársai készítik, ebben nem történt változás. Ezt követően egyeztetünk a megajánlott támogatási összegekről, majd a bizottság nevében megküldjük a javaslatainkat polgármester úrnak, amit végül ő hagy jóvá. Az egyeztetések telefonon vagy e-mailen történnek, hogy elkerüljük a személyes találkozásokat – mondta Skribekné.

Vecsésen is segíti az önkormányzat azokat a 70 év feletti lakosokat, akik vállalják, hogy otthon maradnak. Házhoz szállítják az ebédet, elintézik helyettük a bevásárlást, a csekkbefizetést és a gyógyszereiket is kiváltják a patikában, hogy ne tegyék ki magukat a fertőzésveszélynek. Ezt a segítséget egyre több időskorú veszi igénybe – tudtuk meg. Az önkormányzat önkénteseket is toboroz, a felhívásra már többen jelentkeztek. Rájuk akkor lesz szükség, ha nagyobb méreteket ölt a járvány és sokasodnak az ellátandó feladatok.

– Jó látni, hogy az emberek nem közömbösek az idősebbek és a rászorulók problémái iránt – mondta Skribekné Komár Ágnes –, az önkormányzat felhívására több segítő szándékú önkéntes jelentkezett, emellett arról is tudunk, hogy sokan már most is segítik az idősebb korosztályt, nem csak a hozzátartozóikat, hanem a környezetükben élőket is. Ez pedig azt mutatja, hogy a vecsésiek képesek összefogni a bajban.

Hívja az önkormányzati vonalat!

Munkanapokon 8 és 16 óra között, hétvégén 9 és 12 óra között kérhet segítséget az önkormányzattól a 06-80/981-121 telefonszámon.

Az önkormányzat segítséget nyújt bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, csekkbefizetésben és térítés ellenében biztosítja a meleg ételt azoknak a 70 év feletti lakóknak, akik ezt igénylik.

VN