Szegényebbek lettünk… Elmaradt a XVI. Vecsési Borverseny

Petz Márton és Fazekas József a 2008. évi Badacsonyi Kéknyelű Fesztiválon (Fotó: vbe)

Vecsésen mindig volt szőlészet és borászat, bár a „civilizáció” mára a szőlőföldeket eltüntette.

Ferihegy névadója, Mayerffy Xavér Ferenc kiváló borászatot és sörfőző üzemet hozott létre az akkor Vecséshez tartozó Ferihegy-pusztán, ahol a vecsési svábok egy része bérlő volt, mások pedig itt találtak munkára. Weisz Bernát Ferenc pesti polgár egyik bérlője volt a földeknek és Mayerffy 1845-ös halála után folytatta a gazdálkodást.

Weisz Bernát Ferenc

1848-49-ben Kossuth Lajos fő pénzügyi tanácsadója lett Weisz Bernát. Jelentős szerepe volt az ún. „Kossuth-bankó” létrehozásában, majd a honvédsereg finanszírozásában. 1851-ben Arndorfer Alajos plébános felhívására feleségével együtt bőkezűen támogatta a vecsési templom felújítását.

Szabadságharc után felvirágoztatta a Ferihegyi birtokot. Sörárpával kereskedett, szőlőt termesztett és legelőt adott haszonbérbe. A ferihegyi sört sokfelé kedvelték, ő egészen Zimonyig, a magyar-szerb határig eljuttatta. 1851-ben az első országos borkiállításon díjat nyert „kellemes ízű” ferihegyi asztali borával. A saszla és a szlanka jó ízű, könnyű asztali bort adott később is, ami a nehéz mezőgazdasági munkához nagyon jól stimmelt. Még a nyolcvanas években is sok helyütt voltak szőlőföldek, később szép lassan úgy eltűntek Vecsés vidékéről, hogy tíz évvel ezelőtt a vecsési borászok szerettek volna belőlük egy hagyományos sváb bort készíteni, de alig tudtak egy kishordóra valót begyűjteni. Később már ennyi sem volt.

Így szüreteltek őseink (archív felvétel, Frühwirth Mihály gyűjtése)

A borkészítés kultúrája azonban megmaradt és a baráti társaságban terjedő borkészítés művészete az évezred elején újraéledt és már 2005. március elején megrendezték az első vecsési borversenyt, azóta minden évben megrendezték és átlagosan 70 bormintát kóstolhat a zsűri az egyre több helyről érkező borászok nedűiből.

Az eddigi menetrend úgy zajlott le, hogy a borokat korábban le kellett adni a zsűri számára. A borverseny napján a zsűri mellett a jelenlévő közönség is értékelhette a borokat, ők a fajták közönségdíjairól döntöttek. A nyertesek serleget és oklevelet kaptak. A rendezvény fényét emelte a VHZ Koncert-fúvószenekarának műsora. Az estét egy finom vacsora és a borok kóstoltatása zárta.

A vecsési borászok – Petz Márton vezetésével – 2009-ben már egyesületbe tömörültek, és azóta is ilyen formában működnek. Mára elmondhatják, hogy országszerte ismertté váltak. A legkiválóbb szőlőtermő vidékekről vásárolják a szőlőt és abból készítenek minőségi italokat. Április végén a me­cseknádasdi német nemzetiségi települések borversenyén – közel 700 bor között – a vecsési borászok sosem térnek haza arany-, ezüst- vagy bronz minősítés nélkül.

A legértékesebb díjat Fazekas József mondhatja magáénak, aki 2008 és 2009 évben Badacsonyban elnyerte a Kéknyelű- fesztivál fődíját!

A Szent Kereszt templomban Márton- napkor megkóstoltatják az újbort és de­cember 27-én János-napi boráldáson szentelik meg boraikat.

Az idei borversenyt március 21-ére hirdették meg hagyományosan a Grassalkovich iskolába, de ez elmaradt a koronavírus járvány miatt.

Egy hangulatos, színvonalas kulturális eseménnyel lettünk szegényebbek.

szalontai