BÁKK: 2020 a megújulás éve

Múlt havi lapszámunkban még csupa jó dologról tudunk beszámolni a Bálint Ágnes Kultu­rális Központ mindennapjait illetően. Azóta eltelt egy hónap és a koronavírus megjelenése mindent felülírt.

A BÁKK valamennyi programját törölte vagy elhalasztotta, a ház bezárta kapuit a nézőközönség előtt. Ezzel együtt is bízunk abban, hogy a kulturális központ­ban tervezett beruházás, a színházterem nézőterének megújítása az eredeti terveknek megfelelően idén megtörténhet. Kist Tóth János igazgatóval beszélgettünk a részletekről.

Született egy kormányrendelet, amihez természetesen tartjuk magunkat. Nagyon sok programunkat, amelyeket márciusra és áprilisra meghirdettünk és már a jegyeket is értékesítettük, igyekszünk későbbi időpontokra átütemezni. Próbálunk mindent megtenni, hogy ezeket a produkciókat meg tudjuk tartani – mondta Kis Tóth János a programokkal kapcsolatban.

A ház munkatársai felvették a kapcsolatot a színházi előadások és koncertek vezetőivel, és közösen próbálnak megoldást találni az új helyzetre. Hogy mikor nyitják meg újra a ház kapuit a nézők előtt, egyelőre nem tudni, az elrendelt intézkedések akár hónapokig is érvényben lehetnek.

– Most úgy készülünk, hogy az őszi évadban próbáljuk pótolni az előadásokat. Nem könnyű a kialakult helyzet, de úgy látjuk, a kulturális ágazat felkészült a helyzetre. Fontos információ, hogy a megvásárolt jegyek természetesen érvényesek lesznek a későbbi időpontokban, melyeket igyekszünk minél hamarabb megosztani a közönséggel, hogy mindenki el tudja dönteni, eljön vagy visszaváltja a jegyét. Látva a színházi és a könnyűzenei élet szereplőit, a különböző előadókat, akik a turisztika és a vendéglátás területén dolgozókhoz hasonlóan egészen nehéz helyzetbe keveredtek, arra bíztatok mindenkit, ha tehetik ne váltsák vissza a jegyüket, hanem jöjjenek el és élvezzük együtt az előadásokat – mondta az igazgató.

Újítások a BÁKK-ban

Hét évente megváltozik az emberi szervezet és ezzel együtt a lélek is – mondják egyes kutatók. A Bálint Ágnes Kulturális Központ is túl van az első hétéves ciklusán, így a ház vezetése elérkezettnek látta az időt a megújulásra. Múlt havi lapszámunkban már olvashattak róla, hogy első lépésként megújult a kulturális központ logója , ezzel együtt új, egységes arculatot kaptak a programajánló felületek is, amelyekkel már a közönség is találkozhatott. A későbbiekben a BÁKK honlapja és Facebook-oldala is megkapja az új arculatot, így a kommunikációs felületek megjelenése egységes lesz. A programok között új elemként megjelentek a Családi vasárnapok, amelyek sajnos a többi programmal együtt egyelőre bizonytalan ideig szünetelnek. A felsoroltakon túl a megújulás az épület belső terein is jelentkezni fog.

– Sokat dolgozunk azért, hogy a ház aulája, ahova először belépnek a látogatók, más képpel fogadja a közönséget. Reményeink szerint a színházteremben is nagy változást tapasztalhatnak a nézőink az őszi szezon kezdetén, ugyanis a terveink szerint megújul majd a színházterem lelátója és padlózata is. Az új lelátó a mostanihoz hasonlóan 274 férőhelyes lesz, a mobilrészen 200 néző a karzaton pedig 74 fő foglalhat majd helyet. A falak kezelése is időszerűvé vált, és mivel nem tudunk minden fél évben festeni, hiszen ez anyagilag is megterhelő lenne és a sok program miatt az időnkbe sem férne bele, ezért erre szeretnénk egy hosszabb távon is fenntartható megoldást találni – mondta Kis Tóth János az épületet érintő változásokról.

Csak remélni tudjuk, hogy a rendkívüli helyzet ellenére is megvalósulhatnak idén ezek a tervek, és ősszel új környezetben élvezhetjük a kulturális központ falai közt zajló programokat.

BÁKK Manó szomorú: elmarad a Mesefesztivál

Kis Tóth János igazgató beszélgetésünkkor még optimista volt a Mesefesztivál megrendezésével kapcsolatban, de lapzártánk előtt pár nappal sajnos biztossá vált, hogy Vecsés egyik legnépszerűbb rendezvénye, a VIII. Bálint Ágnes Mesefesztivál elmarad. Erről hivatalos közleményt is kiadott a BÁKK, melyet változtatás nélkül közlünk.

„Jelen helyzetben kénytelenek voltunk azt a döntést meghozni, hogy elmarad a május 23–24-re tervezett VIII. Bálint Ágnes Mesefesztivál. Pedig BÁKK Manó nemrég a Farsangi bálunkra érkezett Vecsésre, és itt is maradt, hogy segítse a Mesefesztivál előkészületeit. A VIII. Bálint Ágnes Mesefesztivált 2021-ben fogjuk megrendezni. BÁKK Manó, mivel mesebeli lény, nem fog rajta semmilyen vírus vagy átok, ezért elhatározta, hogy itt marad egészen a 2021-es Mesefesztivál végéig és segíti a nehéz helyzetben a BÁKK csapatának munkáját. Terveink szerint jelentkezni fog videókkal – a ház bezárása alatt is –, hogy feldobja kicsit a gyerkőcök és a közönségünk hangulatát!

Kövessétek a BÁKK-ot továbbra is a Facebookon! Maradjatok otthon, ha tehetitek és vigyázzatok magatokra, családotokra és egymásra! Aláírás: BÁKK csapata.”

varga