Csillagsebek a Földön

A Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium földrajz szakos tanáraként fontosnak tartom, hogy a gyerekek tudósokkal, szakemberekkel, kutatókkal találkozhassanak. A mai zűrzavaros világban, igazi és hiteles példaképként tekinthessenek rájuk.

Az egyház által preferált új nevelési irányzat, az organikus pedagógia kiemelt figyelmet szentel a hálózatos tanításnak. Ennek jegyében indítottuk el Péter Zoltán magyar-történelem szakos kollégámmal Felfedező! címmel szakkörünket, ahol a felsős diákok egy-egy téma köré csoportosítva a tantárgyak közötti kapcsolatokat és átjárhatóságot kihasználva ismerkedhetnek meg különböző témákkal.

A péntekenként tartott foglalkozásokat rendszeresen kiegészítjük az aktuális témáinkhoz kapcsolódó kiállítás meglátogatásával, múzeumpedagógiai óra vagy csillagvizsgáló felkeresésével.

A szakkör különböző projektekből áll, amelyek lezárásaként kiállítást szervezünk, ahol a gyerekek által készített produktumokat lehet megtekinteni. A szakkörben a kézműves-foglalkozások mellett, megismerkedünk az IKT-eszközök használatával és alkalmazásával, az önkormányzattól kapott 3D-s nyomtatóval dolgozunk, nyomozást végzünk és az élménypedagógia modern eszköze, a szabadulószoba sem maradhat ki az életünkből. Az első projektünk az ókori Egyiptomról szólt, majd ezt követően a csillagászat rejtelmeibe avatjuk be a diákokat.

Asztroásványtannal foglalkozó földtudós

Ehhez a témához kapcsolódva invitált meg Gál Krisztina – a monori József Attila Gimnázium tanárnője – egy előadásra 2019. de­cember 16-án, ahol a Nyáry Pál Tudományos Diákkör felkérésére dr. Gucsik Arnold tartott Csillagközi tér és én címmel előadást. Ezt az alkalmat megragadva kértem fel az előadót egy vecsési prezentáció megtartására, aki örömmel fogadta felkérésemet és végül nem egy, hanem három előadást tartott városunkban.

A délelőtt folyamán egy rendkívüli földrajzóra keretében a csillagászat titokzatos világába kalauzolt el bennünket. Dr. Gucsik Arnold, a Magyar Tudományos Akadémia asztro­ásványtannal foglalkozó földtudósa, aki egykor a monori József Attila Gimnázium diákja volt.

Eddigi tartalmas és kalandos életében 4 kontinensen élt és dolgozott hosszabb-rövidebb ideig.

A pécsi egyetem elvégzése után Japánban tanult csillagászatot, bolygótant és kozmológiát.

A legfiatalabb külföldiként 31 évesen egyetemi tanár, 33 évesen professzor lett.

Kutatóként dolgozott a JAXA-nál (Japán Űrügynökségnél) és a NASA-nál is.

Jelenleg a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense, a Földtudományok Doktori iskolájának oktatója és az egri Eszterházy Károly Egyetem habilitált egyetemi docense.

Azon kevés bolygótani szakember közé tartozik, aki visszajött Magyarországra és itt hazánkban próbálja átadni tudását, lelkesedését és kutatói tapasztalatait. Az oktatás nem csak egyetemi szinten tartja kiemelten fontosnak, ezért is vállalta el nagylelkűen iskolánk, a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium felkérését.

Előadásával bejárja az egész világot

Gucsik Arnold rendkívül elfoglalt szakember, aki ezután néhány hétig Dél-Afrikában kutat, majd a NASA-ban konferencián vesz részt, áprilisban Németország, Olaszország, Franciaország, Japán, USA és Dél-afrikai Köztársaság következik, májusban a harvardi, a cambridge-i és a stockholmi egyetemeken tart előadást. Ezt a fantasztikus turnét itt Vecsésen a reptér melletti városban kezdte el.

Az előadások megtartása után a délután folyamán szakkörünket is meglátogatta. Iskolánk tizenhatos termében igazi meteoritdarabokat foghattunk a kezünkbe, megismerhettük eredetüket, történetüket. A kőzetek között igazi különlegességnek számított az a Marsról származó meteorittöredék, amin megkövesedett mikrorganizmusokat találtak. Megtudtuk, hogy van egy világhíres magyar meteorit, amely Kabán ért Földet 1857 április 15-én. A megvizsgált és bizonyítottan 11 magyarországi meteorit közül legtöbbet a Bükk-hegységben találtak. Dr. Gucsik Arnold a szakkörünket megajándékozta egy Arizonából származó meteoritdarabbal is.

Mesélt a NASA és az ESA együttműködésével elinduló bolygóvédelmi HERA programról, melyben kutatóként ő is részt vesz. A diákok és a szakkörön részt vevő valamennyi pedagógus élményekkel és rengeteg új tudással gazdagodott.

700 érdeklődő gazdagodott új tudással

Nagyon köszönjük azt a nemes gesztust dr. Gucsik Arnoldnak, hogy egész napját Vecsésen töltötte, hiszen így nem csak iskolánk diákjai hallhatták előadását, hanem lehetőség nyílt a többi vecsési iskolával is felvenni a kapcsolatot és meghívni őket erre a rendkívüli eseményre. Összesen 700 diák, pedagógus és érdeklődő vett rész a 2020. február 6-án a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében megtartott előadássorozaton, ahol dr. Hrutkáné Molnár Monika, a Monori Tankerület igazgatója és iskolánk igazgatónője Sztyehlikné Hegyi Krisztina is megtisztelt bennünket jelenlétével.

Köszönjük a Bálint Ágnes Kulturális Központnak, a rendezvény helyszínének biztosítását, valamint a Williams televízió munkatársainak a közreműködését. A professzorral készített interjút a Vecsési Magazin 2020. február 14-i adásában tekinthetik meg.

Kárpáti Szilvia, szervező