Új sportpályával gazdagodott a Falusi Nemzetiségi Óvoda

Szlahó Csaba polgármester köszöntötte a gyerekeket a Falusi óvodában

A többfunkciós műfüves pályán labdás sportágakkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Ünnepélyes keretek között adták át szep­tember 27-én a Falusi Nemzetiségi Óvoda új sportpályáját. Egy hónapon belül ez volt a második pályaavató ünnepség Vecsésen, két héttel korábban a Bálint Ágnes Óvoda óvodásai vehették birtokba a speciálisan gyermekeknek kifejlesztett műfüves pályát. Mindkét beruházás az Ovi-Sport Program keretében valósult meg.

Az átadóünnepségen Szlahó Csaba polgármester köszöntötte a gyerekeket, majd Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke mondott beszédet. Felidézte, hogy az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványt 2011-ben a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Buzánszky Jenő, 49-szeres magyar válogatott labdarúgó, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje alapította, azzal a céllal, hogy az óvodákon belül megvalósuljon egy mozgáskultúra-fejlesztésre alapozott, sportágspecifikus testnevelés. Ehhez többek között arra volt szükség, hogy az óvodákban, ahol mindig kötelező volt a testnevelés, rendelkezésre álljon a megfelelő infrastruktúra, amely 2010-ig a legtöbb intézményből hiányzott. A program eredetileg Ovi-Fociként indult, majd több sportággal – tenisszel, tollaslabdával, kézilabdával és röplabdával – is bővült, ezért Ovi-Sport Programként megy tovább. A pálya és a hozzátartozó oktatási program, azaz a Nemzeti Ovi-Sport Program 2013-ban Magyar Termék Nagydíjas lett, ugyanebben az évben innovációs díjat is nyert.

– Buzánszky Jenő akkor úgy fogalmazott, hogy egy olyan dolgot alkottunk a sport területén, ami az egész világon egyedülálló újdonságnak számít – mondta az alapítvány elnöke.

Molnár Andrea beszédében köszönetet mondott a program legfontosabb „szövetségeseinek”, az óvodapedagógusoknak is. Kiemelte áldozatos munkájukat, melyet a felnövekvő generáció érdekében folytatnak az egész országban.

A Falusi Nemzetiségi Óvodában és a Bálint Ágnes Óvodában épült pályák az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány pályázati támogatásából és az önkormányzati költségvetésből biztosított önerőből valósult meg, összesen 18 millió forint értékben.

varga