Hagyomány, gasztronómia, kultúra XIX. Vecsési Káposztafeszt

Szeptember 21–22-én lesz a XIX. Vecsési Káposztafeszt. A „minőség és tradíció” jegyében szervezett eseményen a koncertek és a kulturális programok mellett kiemelt hangsúlyt kap a gasztronómia és a sváb hagyományőrzés.

Vecsés Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közös rendezvényén az érdeklődők megtekinthetik az ország legnagyobb káposztáját, részt vehetnek a káposztaemelő versenyen, kipróbálhatják a káposztagyalulás és a töltött almapaprika készítésének tudományát, ellátogathatnak egy családi sa­va­nyítóüzembe, megkóstolhatják a savanyúságversenyre benevezett ínyencségeket, és ehetnek-vihetnek azokból a káposztás ételekből, melyek helyben készülnek.

A Káposztafeszt egyik fontos küldetése a Vecsésen élő német nemzetiség hagyományainak bemutatása. Az elmúlt években a Sváb esküvő, a Rétesevés és az Aratóbál felelevenítése után, idén az ősök táncait őrző vecsési csoportok műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás után a táncosok jellegzetes helyi koreográfiákat járnak a közönség bevonásával a Becherovka színpad előtt.

Várja a látogatókat a Vecsési Tájház is, ahol az érdeklődők bepillanthatnak elődeink életébe. A Jókai utca 6. szám alatt, a feszt hétvégéjén megtekinthető a helytörténeti gyűjtemény, valamint a Vecsési Értéktár gyűjteménye is.

Pillanatkép a tavalyi felvonulásról

Frakk, Kukori és Kotkoda, Mazsola és Tádé, valamint számos mesefigura megalkotója, Bálint Ágnes is városunkban alkotott 2008-ban bekövetkezett haláláig. Emlékháza udvarán színdarabok és gyermekprogramok várják a családokat szeptember 21–22-én.

A XIX. Vecsési Káposztafeszt fő helyszíne a 400 út mentén található Epres, ahol minden látogató megkóstolhatja a HÍR-es, azaz a Hagyományok Ízek Régiók védjeggyel ellátott savanyított káposztát.

A Heimatmelodie Színpadon hagyományőrző zenekarok lépnek fel. Hangszerbemutatót tart a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület, koncertet ad többek között a Heimattöne Ka­pelle, a Musikverein We­tschesch, a Szomorer Jung, a Blechkraft és a Die Neun Bra­nauer Musikanten is.

Idén a Magna Cum Laude koncertjével zárulnak a programok

A rendezvény Becherovka Színpadán a helyi- és más településekről érkező művészeti csoportok mellett fellép majd szombaton a KALÁKA Együttes, a SlágerParty keretében pedig népszerű előadók váltják egymást a színpadon. Vasárnap este 19 órától a feszt sztárvendége az idén 20 éves Magna Cum Laude zenekar.

A Vecsési Káposztafeszt egyik fő eseménye a szentmise és a terményáldás, valamint a Szent Kereszt templomtól induló látványos felvonulás, továbbá a két napon át tartó főzőverseny az Epresben, ahol káposztás ételkülönlegességeket készítenek a részt vevő csapatok. A zsűri elnöke szombaton Jegenyei István, vasárnap Szőke András lesz.

Aki szeretne bepillantást nyerni egy családi savanyítóüzem működésébe és a maga ízlése szerint összerakott vödrös savanyúságot vásárolna, azt a feszt idején, meghatározott időben a Stiller család várja „Nyitott savanyítójában”. Fejes káposzta gyalulására a Petz Pincészetnél, sajátkezű almapaprika-töltésre pedig a Kulturverein sátrában lesz lehetőség.

A rendezvény idején mindemellett kézműves vásárosok, népi játszóeszközök, helyben készült finom falatok és jó hangulatot biztosító sétálózenekarok várják a vendégeket.

Új kezdeményezések ebben az évben, hogy a szervezők a kisgyermekes szülőknek bababarát segítséget kívánnak nyújtani külön pelenkázóhelyiséggel, valamint a környezetvédelem jegyében az Epresben szelektív hulladékgyűjtés zajlik majd.

A rendezvényre gépjárművel érkezők a Lanyi területén kialakított, ingyenes parkolóban helyezhetik el autójukat.

Az Epresből a Bálint Ágnes Emlékházba kisvonat szállítja az utasokat, valamint lo­vaskocsizásra is lehetőség lesz a temető melletti parkolóból.

A XIX. Vecsési Káposztafeszt részletes programját itt találja.

Szervezők