Kezdődik az új tanév

Lassan véget ér a vakáció, a vecsési iskolákban is meg­szólal szeptember 2-án az iskolacsengő hívó szava, és újra a diákok zsivajától lesznek hangosak az intézmények.

Tanévkezdés előtt dr. Hrutkáné Molnár Mo­ni­kát, a Monori Tankerületi Központ igazgatóját kérdeztük arról, mi történt a nyáron a tankerület vecsési iskoláiban, és milyen fontos változásokra lehet számítani az idei tanévben?

– A Vecsésen működő öt köznevelési intézmény közül három állami, egy egyházi, egy pedig nemzetiségi önkormányzati fenntartású.  Az állami fenntartású intézmények közül a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolába a tavasz folyamán 75 tanuló iratkozott be, így három első osztály indul. Az év végén 80 diák ballagott el. Így a 2019/2020-as tanévben 447 diák tanul majd az iskolában. Három pedagógus távozott közös megegyezéssel és hárman érkeznek az új tanévre – mondta dr. Hrutkáné Molnár Monika.

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskolába 56 tanuló iratkozott be így két osztály indul – tudtuk meg. Az elmúlt tanév végén egy osztály búcsúzott iskolájától, a következő tanévben 411 diák teljesíti tankötelezettségét az iskolában. Az igazgatónő elmondta, a Halmi telepi iskolából is három pedagógus távozott, továbbá az iskolatitkár, ennek ellenére az iskola alkalmazotti létszáma négy fővel nőtt, ebből egy fő pedagógus, egy fő iskolatitkár, két fő pedagógiai asszisztens.

A tankerület igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában tovább nő szeptembertől a zenét tanulni vágyók száma, a következő tanévtől már 275 tanuló részesül művészeti oktatásban. Az iskola nevelőtestülete egy Klebelsberg-ösztöndíjas részmunkaidős gitár- és egy részmunkaidős klarinétoktatóval bővül a megnövekedett igények miatt.

– Az éves és a nyári karbantartási munkák során a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában mintegy 2 700 000 forint értékű, a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskolában 2 500 000 forint értékű felújítási munka valósult meg. A zeneiskola eszközállományát 4 700 000 forint értékben fejlesztjük – hangsúlyozta dr. Hrutkáné.

A 2019/2020. tanévet érintő jogszabályváltozásokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy a magántanulói státusz helyett egyéni munkarend kerül bevezetésre, melyet a tanévet megelőző június 15-ig lehet kérelmezni, ezt követően csak akkor, ha a tankötelezettség iskolába járással történő teljesítését megakadályozó körülmény merül fel (pl.: élsportoló, szülő külföldi munkavégzése stb.). A kérelmek elbírálását 2019. szeptember 1-től az Oktatási Hivatal végzi. Külföldi tartózkodás miatt egyéni munkarenddel rendelkező tanuló esetén az igazgató döntése alapján a félévi minősítés mellőzhető.

Ettől a tanévtől az óraadó pedagógusokat a heti 10 óra helyett heti 14 órában lehet foglalkoztatni.

Fontos tudni, hogy a fejlesztőpedagógiai ellátás a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók felzárkóztatására, fejlesztésére előírt kötelező foglalkozás, ezért a hiányzást igazolni kell.

VT info