Jó érzéssel tölt el, hogy tehetek valamit az emberekért

Várszegi Csaba 2014 óta vesz részt a képviselő-testület munkájában. Az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője a környezetvédelmi bizottság elnökeként is ellátja feladatait.

Interjúnkban a körzetben megvalósult fejlesztések mellett a bizottságban végzett munkáról is beszélgettünk.

– Az önéletrajzában megszállott vecsésiként jellemzi magát. Mit jelent ez pontosan?

– Ez alatt azt kell érteni, hogy szeretem ezt a várost, szeretek itt élni, ezért fontos számomra, hogy tegyek is valamit ezért a közösségért. Ez a felmenőimre is jellemző volt, az apám, a nagyapám és a dédszüleim is letették valamilyen formában a névjegyüket Vecsésen. Mindig nyitott szemmel járok és meglátom azokat a problémákat, hibákat, amelyeken változtatni, jobbítani kellene. Amit nem csak magunk miatt kell megtenni, hanem a jövőnkért is, hogy egy jobb, élhetőbb helyet hagyjunk itt az utókornak. A magánéletben szeretem, ha rend van körülöttem, ezért Vecsésre is ilyen szemmel tekintek, azaz fontosnak tartom, hogy a város kinézete és működése is rendben legyen.

– 2010 és 2014 között a környezetvédelmi bizottság külsős tagja volt, képviselőként 2014 óta dolgozik a városért. Első ciklusa végéhez közeledve hogyan értékeli az elmúlt évek munkáját?

– Amint említettem, él bennem egyfajta tenni akarás, ezért nagyon örültem, hogy megválasztottak, mert ezáltal a lehetőségek is megnyíltak előttem. Szeretem ezt a munkát, jó érzéssel tölt el, hogy az emberekért és a lakókörnyezetemért dolgozhatok, de mint minden tevékenységnek, ennek is vannak árnyoldalai. Elsősorban az, hogy bármennyire is szeretnénk, mégsem tehetünk mindig mindenkivel jót. Akkor mondhatjuk el, hogy jól végeztük a munkánkat, ha összességében pozitív irányba billen a mérleg. Ha visszatekintek az elmúlt évekre, úgy gondolom, hogy sikerült megvalósítani, amit elterveztem, eredményesnek mondható évek vannak mögöttem. Meglátásom szerint ez az egész képviselő-testületre is igaz.

– Nézzük a konkrétumokat, mi történt ebben a ciklusban az 5. választókörzetben?

– Még a választás előtt meghatároztam magamban rövid-, közép- és hosszútávú célokat, amelyek mentén a munkámat végeztem. A rövidtávú célok között voltak a lakossági megkeresések. Ezek valós igényeket tartalmaztak, amelyeket a lehetőségekhez mérten minél hamarabb szerettem volna teljesíteni. Fontos volt, hogy a körzet forgalmasabb utcáit rendbe tegyük, így került sor például a Toldi, a Zrínyi és az Arany János utca gyalogjárdáinak felújítására. A Zrínyi és a Toldi utcák felújításakor a vízbekötések cseréje is megtörtént. A középtávú céljaim között szerepelt az Erzsébet téri játszótér felújítása. Az eszközök és a burkolatok cseréje után egy modern játszóteret adhattunk át a kisgyermekes családoknak, amely mára a város egyik legkedveltebb játszótere lett. Az Erzsébet tér parkját is rendbe tettük, az elöregedett fák helyett újakat ültettünk, padokat és kerékpártárolókat helyeztünk ki, valamint egy ivókút is létesült a területen. Ma már sokkal barátságosabb, élhetőbb környezet fogadja itt a vecsésieket. Az egyházközség pályázat útján elnyert pénzzel, a hívek és az önkormányzat anyagi támogatásával elkezdte a téren található templom felújítását. A munkák májusban befejeződtek, gyönyörű lett a templom belső tere. Terveink szerint még idén elkészül a templom új lépcsője, amelyet a mozgáskorlátozottak is tudnak majd használni. Persze a felsoroltakon túl is van még mit javítani a téren, például a játékbolt és az iskola előtti parkoló burkolatcseréjét is hamarosan meg kell csinálni. Fontos beruházás volt a lakópark szélén megépített 800 méteres futópálya, amelyet sok sportoló megelégedéssel használ. Meg kell említeni még a Sándor tanya megvásárlását, illetve a területen felépített nagyméretű műfüves pályát. Itt további beruházások is várhatók, fejleszteni kell az infrastruktúrát, mert a jövőben a Vecsés FC új centerpályája is itt épül fel, a régi sportpályán pedig egy családi sportparkot szeretnénk kialakítani. Fontos beruházás volt az Andrássy iskola energetikai felújítása is, amely közel 240 millió forintból valósult meg.

– A környezetvédelmi bizottság elnökeként milyen feladatai vannak?

– A munkánk egyik legfontosabb része a városi faültetési program, amely töretlenül megy tovább minden évben. A ciklusom alatt 15 millió forint értékben közel 1500 fát osztottunk szét a lakosság között. A fákért kifizetett jelképes összeg a környezetvédelmi alapba kerül, amelyet kizárólag a helyi környezetvédelmi célok megvalósítására fordítunk. Az Erkel Ferenc utca védett vadgesztenyefasorának rehabilitációja és a patak menti tölgyfasor megújítása szintén a fásítási program keretében valósult meg. Idén év elején valósult meg a legújabb projektünk, a patak mentén kialakított madártani ösvény. Fontos, hogy a beruházásaink a környezettel harmóniában, a szabályokat betartva készüljenek, többek között ezért is dolgoztuk ki a város környezetvédelmi programját.

– Milyen elképzelései vannak a város jövőjét illetően?

– Városi szinten fontos lenne a főút mentén lévő fasorokat rendbe tenni, illetve, hogy folytatódjon a város fásítása. A környezetvédelmi rendeletünket is át kellene dolgozni. Nagyon szeretném továbbépíteni a futópályát a patak mentén, persze ez csak egyelőre egy ötlet, a megvalósításhoz pályázati forrás bevonására lenne szükség. A szűkebb, saját körzetemet tekintve fontosnak tartom, hogy azokban az utcákban, ahol a burkolatot fel kell újítani, ott a jelenlegi vízvezetékek cseréjét is elvégezzük. Szeretnék további járdákat építeni, valamint szeretném megoldani a Zrínyi utca és a Budai Nagy Antal utca forgalmának lassítását. Célom a lakóparkban lévő játszótér felújítása az Erzsébet térihez hasonlóan, hiszen nagyon sok kisgyermekes család él ebben a körzetben. Nem mehetünk el a Göci területének fejlesztése mellett sem, mert elképzeléseink szerint ott egy olyan sport- és szabadidő parkot szeretnénk kialakítani, ahol a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki megtalálja a kedvére való sportolási, kikapcsolódási lehetőséget. Az új park több korosztálynak is helyet biztosítana a tartalmas időtöltésre.

Varga Norbert