Erdélyben született híres magyarok nyomában

Nagyváradon Ady Endre mellszobránál a hetedikes évfolyam

Május elején Erdélyben járt a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola hetedikes évfolyama a Határtalanul pályázati program keretében.

A Békás-szorosnál

Iskolánk harminchat diákjának nyílt lehetősége négy napot Erdélyben tölteni. Célunk az Erdélyben született, élt, alkotott híres magyarok életéről minél több ismeretet összegyűjteni.

Korán reggel indultunk Vecsésről, Ártándnál átlépve a határt megérkeztünk Romániába. Első állomásunk a szecessziós építészet egyik fellegvára, a kétszázezres város: Nagyvárad. Itt megtekintettük a Székesegyházat, a Sebes-Köröst és Ady Endre kőből faragott mellszobrát, ahol elszavaltunk egy Ady-verset. A városban felelevenítettük Szent László királyunk néhány legendáját.

Rövid pihenőt tartottunk az Erdély kapujának nevezett Király-hágónál, ahol gyönyörű kilátás tárult elénk az esős idő ellenére is.

Az Erdélyi-középhegység Nemzeti Parkban rövid túra után érkeztünk meg a Havasrekettyei-vízeséshez, ahol a természet ritka kincseit csodálhattuk meg.

Második napunk délelőttjén Kolozsváron jártunk. Megnéztük a méltán híres Mátyás-szobrot, Mátyás király szülőházát. Meglátogattuk Kolozsvár egyik legrégebbi középiskoláját, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumot, ahol nagyszerű élménybeszámolót tartottak az iskola életéről és találkozhattunk helyi diákokkal is.

A második nap délutánját a föld alatt töltöttük – lementünk a Tordai sóbányába. Itt kipróbáltuk a visszhangot, megtudtunk sok érdekességet a sóról és annak bányászatáról. A nap hátralevő részében megálltunk a Medve-tónál, Farkaslakán Tamási Áron szülőházánál koszorúztunk, majd elfoglaltuk szállásunkat Székelyszentléleken.

A harmadik nap délelőttjén Csíksomlyóra utaztunk, a zarándokok híres Mária kegyhelyére, megcsodáltuk a csíksomlyói kegytemplomot, ittunk a borvízforrásból. Röviden átismételtük a vulkáni utóműködésről tanultakat.

A Békás-szorosnál kirándulva elértük a történelmi Magyarország határát. A szűk utakon, meredek falak mellett óvatosan kellett közlekedni. A Békás-szoros közelében található Gyilkos-tóról előadást hallgattunk, azt is megtudtuk, hogy nem sokára el fog tűnni.

Harmadik nap végén egy fakultatív program keretében kirándultunk a Jézus szíve kilátóhoz.

Utolsó napunkat Marosvásárhelyen kezdtük, ahol a szecessziós kultúrpalotát tekintettük meg, majd sétáltunk a városközpontban. Hazaúton a Tordai-hasadéknál álltunk meg fotókat készíteni.

A kirándulás során jelentős lexikális tudással gazdagodtunk – információkat szereztünk Ady Endre és Tamás Áron munkásságáról, Mátyás király uralkodásáról, hallottunk a különböző tavak keletkezéséről és pusztulásáról, a vulkánok utóműködéséről és a só élettani hatásairól – , de az igazi gazdagodást az az érzelmi tapasztalat adta, hogy a fővárostól 700-800 kilométerre hozzánk hasonlóan beszélő, gondolkodó és érző magyar embereket ismerhettünk meg.

Rácz Annamária, Kordás Imola Réka, Vas Sándor, fotó: Halmi