„Legyen a zene mindenkié”

Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar

Idén rendhagyó módon készült a Labda-rózsa Népdalkör április 7-ére, a VI. Kerek a káposzta, csipkés a levele… nép-zenei találkozóra.

Azért volt rendhagyó, mert most gyermekeket, fiatalokat hívtunk meg a rendezvényünkre, mivel legfőbb célunknak tekintjük hagyományaink, népdalaink, népzenénk átadását a fiatalabb generációnak. Rendezvényünk színpadi mottójául Pál István kárpátaljai népzenész Szalonna és Bandájától vett idézetet: „Énekeld el a népdalodat és megmondom ki vagy!”

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” Ezzel a Kodály idézettel nyitottuk meg népzenei találkozónkat.

A Bálint Ágnes Kulturális Központ nézőtere megtelt ifjú népdalkedvelőkkel. Saska Istvánné képviselőasszony köszöntötte vendégeinket, ezután a Labdarózsa Népdalkör következett. Népdalkörünk nem csak a szervezésben, hanem a műsor összeállításban is rendhagyó volt. Gyermekdalokat tanultunk, és ezzel örvendeztettük meg a meghívott gyermekeket. Kárpáti Szilvia mesemondó a Sárga kicsi kígyó című népmesét adta elő, vagyis nemcsak ő adta elő, hanem bevonta a Bálint Ágnes Óvoda Manócska csoport tagjait és szüleit is a történetbe. Nagyon jó hangulat kerekedett a teremben, ezután a Manócska csoport külön is bemutatkozott.

Nagy örömünkre a Rosmarein Tánccsoport újra elfogadta meghívásunkat, és táncukkal színesítették műsorunkat. Simor Emili, Légrády Eszter tanítványa. Mindketten nagy izgalommal készültek, hisz Emili először állt színpadon, Eszternek Emili az első gyermektanítványa; dél-dunántúli dallamokat játszottak.

A Bársonykerep, a Nagykópé Citeracsoport, az Iglice Énekegyüttes, Ionita Dániel, a Pergő és a Rakonca Citeracsoport Bugyiról érkeztek. Bugyin már évek óta jó hírű népzenei műhely működik. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy rengeteg gyermek és fiatal úgy gondolja, hogy szabadidejében népdalokat citerázik, furulyázik, énekel, vagy éppen táncol. Vecsési általános iskolásokat is csalogattunk rendezvényünkre, nagyon jó példa volt számukra is rendhagyó ifjúsági rendezvényünk, magyar kultúránk átadása, megélése.

Népdalkörünkből indult fiataljaink sem maradtak ki a bemutatkozásból. Vass Zsanett klarinéton játszotta el Bartók: „Este a székelyeknél” című művét, Hauser Veronika moldvai dalokat énekelt nekünk kobozkísérettel. Légrády Eszter egy más világba kalauzolt bennünket citerajátékával, bolgár dallamokat adott elő népművészeti mesterfokon. Nagy Blanka magánének szakon tanul, népdalokat énekelt. A műsort a Labdarózsa Népdalkör zárta egy tolnai összeállítással.

Megható volt látni a fiatalok szemében a csillogást egy-egy jól sikerült előadás után. A program nagyon színes volt, mindenki nagy örömére. Befejezésül vendégül láttuk a meghívottakat, beszélgettünk, énekeltünk és lelkileg feltöltődve tértünk haza.

Úgy gondoljuk, hogy amíg olyan pedagógusok dolgoznak, akik meg tudják nyitni a fiatalok előtt azt az ablakot, ami betekintést enged néphagyományaink, népdalaink, népzenénk felé, nincs min aggódnunk, hisz
„…kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának”.

Ezúton is köszönetet mondunk Vecsés Város Önkormányzatának és a BÁKK összes dolgozójának nagylelkű segítségéért, az ifjú népzenészeinknek kitartó és szorgos munkájáért, azért, hogy ez a nagyszerű, magyar kultúránk megtartására szolgáló rendezvény megvalósulhatott.

Pavella Krisztina, művészeti vezető