Sikeres húsz év van mögöttünk

Több mint két évtizede tagja a képviselő-testületnek. A 8. számú egyéni választókörzet képviselői teendői mellett a város gazdasági bizottságát is vezeti. Alattyányi Istvánnal az elmúlt évek eredményeiről beszélgettünk.

– Nem ön a legidősebb a képviselők között, mégis immár több mint 20 éve tagja a városvezetésnek.

– 1994-ben 20 évesen indultam először az önkormányzati választáson, de az első mandátumomat csak négy évvel később, ’98-ban szereztem kompenzációs listáról. Hasonlóképpen történt 2002-ben is, majd 2006-ban nyertem meg először a választást a 8. számú egyéni választókörzetben, amelynek azóta folyamatosan a képviselője vagyok.

– A legtöbben általában azért lépnek erre az útra, mert valamivel elégedetlenek a környezetükben és változtatni szeretnének rajta. Ön miért szeretett volna már egészen fiatalon a városvezetés tagja lenni?

– Már 16 évesen érdeklődtem a város ügyei iránt. Akkoriban volt a rendszerváltás, nagyon tetszett a Fidesz fiatalos lendülete, ezért úgy döntöttem, csatlakozom a párthoz. Nagyon jó közösség alakult Vecsésen, sok programot szerveztünk, közben pedig barátokká váltunk. Újra elindítottuk a VIN-t, a Vecsési Ifjúsági Napokat koncertekkel és különböző előadásokkal. Felújítottuk a szabadtéri színpad nézőterét, ott tartottuk a rendezvényeinket. Saját újságot is indítottunk Egy s más címmel, az akkori önkormányzati kiadvány ellenpontjaként. Kritikus hangvételű lap volt, amiben rávilágítottunk a város hiányosságaira. Akkor szűntettük meg, amikor bejutottunk a testületbe és rehabilitáltuk az önkormányzati lapot. Más elképzelések mentén szerettük volna vezetni a várost, mint az akkori vezetés, ezért indultunk el a választáson.

– Mit ért más elképzelések alatt?

– Főleg az infrastrukturális fejlesztésekre és a cégek bevonzására gondolok. Alapvetően azt szerettük volna elérni, hogy minél több vállalkozásnak biztosítsunk helyet a városban, hiszen a települések bevétele a befizetett adókból áll össze. Mindezt úgy szerettük volna elérni, hogy közben élhető település maradjon Vecsés. Olyan szabályozási tervet kellett készíteni, amely segítette a céljaink elérését, ugyanakkor a lakosság igényeit is kiszolgálta. Vállalkozásfejlesztési zónákat alakítottunk ki a külterületeken, hogy azok ne terheljék a várost. Akkoriban még nem lehetett látni, hogy ilyen ütemben fejlődik majd a motorizáció és ekkora mértékben megnövekszik a forgalom.

– Gazdasági szempontok miatt fontos, hogy minél több cég települjön a városba, ugyanakkor problémát is jelentenek, hiszen részben miattuk növekedett meg a forgalom a vecsési utakon.

– Ez így van, de azt is látni kell, hogy nélkülük nem tudna ilyen ütemben fejlődni Vecsés. Alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez, ezért át kell alakítanunk a város belső forgalomtechnikáját. Nagy szüksége van Vecsésnek a vasúti aluljáróra, gőzerővel dolgozunk a kialakításán, de állami támogatás nélkül nem tudjuk megépíteni, hiszen egy többmilliárdos beruházásról beszélünk. Emellett a 0202-es út megépítésének előkészületei is folynak, hogy tehermentesítsük a Széchenyi utat, illetve a vállalkozási zónák alól elvigyük a forgalmat a város mögé, és a gépjárművek egyből megközelíthessék az M0-ás autópályát. Bízom benne, hogy az új út 2021-re elkészül és az ottani lakók sokkal csendesebb és nyugodtabb környezetben élhetnek majd.

– Az elmúlt évek alatt a legtöbb területen látványos fejlődésen ment keresztül a város. Látszik, hogy a beruházások tudatosan kialakított koncepció mentén zajlanak.

– Arra mindig figyeltünk, hogy tudatosan építkezzünk. Takarékosan gazdálkodtunk, de a fontos dolgokra mindig áldoztunk. Az úthálózat fejlesztésével kezdtük a munkánkat, hiszen alapvető lakossági igény, hogy ne sárban és porban kelljen közlekedni. Az elmúlt 20 év alatt a város belterületi útját leaszfaltoztuk. Az intézményeink sem voltak túl jó állapotban, a Halmi téri és az Andrássy iskolában volt a legnagyobb lemaradás. Az elmúlt években ezeket a problémákat is tudtuk orvosolni, hiszen elkészíttettük a szükséges bővítéseket és az energetikai korszerűsítéseket. Az egészségügyi fejlesztésekre is nagy szükség volt, az új alapellátási központ megépítésével nem csak az orvosi rendelők lesznek korszerűbbek, itt alakítjuk ki a mentőállomást és a 24 órás orvosi ügyeletet is. Áldoztunk a köztereinkre, új játszótereket és sportparkokat építettünk. Hozzá kell tenni, hogy a polgármesteri hivatal munkatársainak és a lakosság támogatásának is nagy szerepe volt abban, hogy idáig jutottunk. Ezek nélkül most nem mondhatnánk el, hogy összességében sikeres 20 év van mögöttünk.

– A 8. választókörzet is sokat fejlődött az évek alatt. Mit emelne ki ezek közül?

– Az egyik legfontosabb, hogy miden utca szilárd burkolatot kapott. Ez nagy szó, hiszen emlékeim szerint ebben a körzetben csak két aszfaltozott utca volt. A Városgondnok Kft. telephelye sok lakót zavart, ezért a céget elköltöztettük, a helyére pedig egy szép új bölcsődét építettünk. Megújult a Halmi téri általános iskola, illetve itt épülhet fel a kézilabda-munkacsarnok, ami az iskola számára is fontos, mert a tornatermüket kinőtték. Az építkezés miatt megváltozik a tér elrendezése, ezért a régi játszóteret lebontjuk, de természetesen építünk helyette egy korszerű újat.

– A jövőt illetően mit gondol, milyen irányba tart a város?

– Vannak terveink, de a legfontosabb, hogy Vecsés haladjon tovább a fejlődés útján.

Szöveg és kép: VN