Példakép lehet!

Napjainkban sok szó esik a szakmunkáshelyzet siralmas állapotáról, arról a ledöbbentő adatról, hogy a továbbtanulók csupán néhány százaléka akar valamilyen szakmát tanulni.

Hiába szlogen, hogy „egy jó szakma felér egy diplomával”, ha nem lesz kiválasztódási lehetőség, tovább fog süllyedni a szakmai színvonal, a szolgáltató szakmákban nem lesz kihez fordulnunk, ha javítatni kell valamit. A termelőmunka szépsége, kézzel fogható azonnali eredménye pedig adhat sikerélményt azoknak is, akik elméleti tárgyakból nem jeleskedtek az általános iskolában.

Példaképünk, Antal Viktor családjával Vecsésen, a Fő úton él. Sashalmon kezdte az általános iskolát. Nehezen kezdett (hamar kiderült, hogy diszlexiás), nem tudta tartani az iramot normál fejlődésű társaival. Alsós pedagógusa még a szellemi képességeit is kétségbe vonta. Szülei hamar léptek és átíratták a szintén sashalmi Waldorf iskolába. Vértes Anikó osztálytanító kezei között magára találhatott, kibontakozhatott személyisége, tehetsége, megnőtt önbizalma, önértékelése. Mindig szeretett fúrni-faragni, különösen a fémek érdekelték. Az Öveges József Szakközépiskolában folytatta tanulmányit, a gépi forgácsoló szakmát választotta. Az első év szakmai gyakorlata az iskola tanműhelyében zajlott, majd a második évtől volt lehetőség vállalkozónál ismerkedni a termeléssel. Tanulószerződést kötött a Közép-magyarországi Ipartestületek Szövetsége Oktatási Nonprofit Kft.-vel. Az új műhelyben új munka, de kevés gép, mindig ugyanaz a feladat, úgy ítélte meg, nincs fejlődési lehetőség. Tovább akart lépni, és lépett is: új tanulószerződéssel a BKV-hoz, ahol már sokkal többféle gépen dolgozhatott, több szakembertől tanulhatott, megismerte a CNC gépeket is. Tudásvágya innen is tovább hajtotta, így került Brunner Ferenc vecsési vállalkozó műhelyébe, ahol már programvezérlésű gépeken, egyszerre több programot alkalmazva vett részt a termelésben. Szülei mindig támogatták törekvéseit, pedig a tanulószerződések kötése, bontása nem volt mindig egyszerű. Ő mindig tudta, mit akar. Az iskola szakoktatója, Fenyvesi Tamás tanár úr is felfigyelt a törekvő, tehetséges diákra, és saját szabadidejét is feláldozva foglalkozott vele.

Az iskola nevezte be az NCT Akadémia szakmai versenyére, ahol a versenybizottság értékelése alapján az Országos CNC programozás és gépkezelés szakmai versenyén 3. helyezést ért el.

A gyakorlati képzés ismét az iskolája tanműhelyében folyik, diáktársai felnéznek rá, szakmai kérdésekben kikérik és elfogadják véleményét.

A közeljövő kihívása idén (szeptemberben) az érettségi, a távolabbi terv – nagy álom – az önálló műhely, majd forgácsoló­tanulók képzése.

Úgy gondoljuk, hogy a kezdeti nehézségek ellenére jó iskolákba kerülve, kiváló pedagógusok segítségével, maximális szülői támogatással eddig sikerült elérnie az önmagának kitűzött célt.

Céltudatos kitartó egyéniségét megismerve hisszük, hogy így halad tovább, és megvalósítja álmait! Eddig elért eredményeihez őszintén gratulálunk!

Skribek Pálné, Vecsési Ipartestület

 

MEGOSZTÁS
Előző cikkVecsés Városi Ünnep
Következő cikkMájus 1. Kupa