„Deutscher Freitag” a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban

A tavaszi szünet utáni pénteken tartották meg Deutscher Freitag elnevezésű projektnapjukat az iskola tanárai és diákjai.

A német nyelv népszerűsítését tűzték ki célul, de ennél sokkal többet szerettek volna elérni: megszakítani az unalmas, fárasztó hétköznapokat, mosolyt és lelkesedést csalni a diákok arcára és igazán vidám hellyé tenni az iskolát.

Az előkészületek révén képekkel, feliratokkal, német zászlókkal feldíszített iskolában a nevezetes péntek reggelen a hangszórókból áradó német zene alapozta meg a hangulatot, valamint a meghirdetett akcióra érkezett számtalan piros és sárga lufi, amit a diákok a lépcsőkorlátokra kötöztek.

A földszinten kiállítást lehetett megtekinteni a gyerekek által otthonról összegyűjtött német, osztrák és svájci tárgyakból, Pfeffer Balázs (8.a) pedig makettjeit mutatta be.

Az osztályok versenybe szálltak német közmondások gyűjtésében, százszámra vetették papírra azokat. A leghosszabb német szó keresése is eredménnyel járt, 12 diák találta meg a   -Hottentotterstotterrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenhottentottenattentaterfünderhottentottenkriminalbeamte (ez kicsit értelmetlen) és a – Donaudampfschiffahrtsgesellschaftsraddampferkapitänkajütentürsicherheits-schlüssel szavakat. Több kis 3.b-s  tanulónak a zsűri elhitte, hogy a Großmutter és a Kindergarten nagyon hosszú szavak.

A német lobogó színeibe öltözött diákság (gimnazisták fekete, felsősök piros, alsósok sárga felsőben jöttek aznap iskolába) vidáman állt össze az udvaron egy csoportkép erejéig.

A pedagógusok több szünetben német dalokat adtak elő, s 10 osztály is műsorral készült erre a napra. A zene hatására csoportos táncolás is kerekedett.

Az iskola vadonatúj zongoráján Mozart darabok csendültek fel két pedagógus kolléga és két diák előadásában.

A gasztronómia kedvelői német süteményeket kóstolhattak.

A napot a felsősöknek és gimnazistáknak szervezett német- és angol nyelvű prezentációs verseny zárta (a Petőfi Prezi Deutsch és a Petőfi Prezi Englisch), ahol a budapesti Zrínyi Gimnázium tanulói is beszálltak a versengésbe.

A nyertesek fitness belépőt, mozijegyeket, idegen nyelvű könyveket vagy kitűzőt kaptak színvonalas előadásukért, valamint részt vehetnek májusban a német diákcsere keretében szervezett kiránduláson.

A napról beszéljenek inkább a képek, ősszel pedig következik az angol tematikájú folytatás!

Madarász Krisztina, német munkaközösség vezető