Rézfúvós verseny az utánpótlásért

Hetedik alkalommal rendezték meg a Vecsés Rézfúvós Kupát.

Amikor 2013-ban két lelkes zeneiskolai tanár – Láng Zsolt és Rainer- M. László – belekezdett egy házi verseny szervezésébe, nyilván nem gondolták-gondoltuk, hogy regionális verseny lesz a kis zeneiskolai megmérettetésből. A kezdetben saját, majd „meghívásos” verseny évről évre több rezest vonzott Vecsésre. A mieink mellett először Fótról, később Soroksárról, Pécelről és Újpestről érkeztek ifjú versenyzők.

2017-ben már igencsak szűknek bizonyult a JAM-ház, hiszen 29 versenyző (9 zeneiskola) mérte össze tudását a háromtagú zsűri előtt, nekik kellett öltözőt, próbahelyiséget biztosítani. A 2019-re kiírt VII. Vecsés Rézfúvós Kupa már egyértelműen regionális versenynek számít, Budapestről a budafoki Nádasdy, a Weiner, az I. kerületi Farkas Ferenc, és az újpesti Erkel Gyula zeneiskola delegált versenyzőket, valamint a környékről (Üllő, Gyál, Pécel) és távolabbról (Tiszafüred, Törökszentmiklós, Jászberény, Kunszentmárton, Cegléd, Szolnok) szintén szép számban jöttek az ifjú rézfúvósok.

Nyolc kupát osztott ki a zsűri, és a lényeg: arany-ezüst-bronz minősítések születtek.

A három tagú zsűrinek rendkívül nehéz feladata volt, hiszen trombitásból volt a legtöbb, de a mélyrézfúvósokkal is össze kellett mérni a teljesítményeket.

Pontos mérleg szerint 13 zeneiskolából, 37 versenyző, 7 évestől 13 évesig.

Korcsoportonként 1 kupát lehetett adni, és volt két különdíj. A versenyzők semmiképpen nem távoztak üres kézzel, mivel a vecsési CIB-bank fiókvezetőjének – Barabásné Varga Ildikónak, valamint a vecsési önkormányzatnak köszönhetően az ifjú zenészek kisebb ajándékcsomagot kaptak.

Kupagyőztes lett Vecsésről Süli Marcell és Rózsahegyi Lukács. Utóbbi a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület – Musikverein Wetschesch különdíját vehette át. Mindketten Láng Zsolt növendékei, gratulálunk!

Kuna Lajos zsűrielnök rézfúvós tanár szaktanácsadó: – Megemlíteném az ilyen események pedagógiai jelentőségét! Mind a növendék, mind a tanár számára ugyanolyan fontos egy verseny. Jó volt a színvonal, hallhattunk szinte professzionális produkciókat, ezen kívül kiemelném a nagy résztvevői létszámot.

Fazekas József, a VHZ-különdíj adományozója: nagy örömöt jelentett, hogy mi is hozzájárulhattunk a versenyhez. Elmondtam a különdíj átadásakor, hogy remélhetőleg a vecsési résztvevők közül minél többet – talán nem is sokára – viszontláthatunk a felnőtt fúvószenekarban. Az utánpótlás-nevelésben nagyszerű dolog egy ilyen verseny megszervezése, lebonyolítása.

Rainer-Micsinyei László, intézményvezető Vecsési Zenei AMI