Tüdőszűrés lesz áprilisban, ne hagyja ki!

Új jogszabályok léptek életbe 2014. január 1-jén a tüdőszűrésre vonatkozóan.

A 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal továbbra is ingyenes a tüdőszűrés, azonban ez már nem kötelező, a vizsgálatra való jelentkezés önkéntes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tüdőszűrés vesztett volna fontosságából. Továbbra is egy rendkívül fontos vizsgálatról van szó, és kifejezetten ajánlott a 40 év felettieknek, azoknak pedig különösen, akik aktív dohányosok vagy cukorbetegek. A tüdőszűréssel nem csak a tüdő súlyos betegségei fedezhetők fel időben, hanem a tüdő körülött levő más szervek betegségei is. Az időben felismert betegségek jobb eséllyel gyógyíthatók!

A tizennégy és tizennyolc év közötti gyermekek szűrése szintén ingyenes, ennek feltétele egy orvosi beutaló (iskolaorvos, gyermekorvos, háziorvos), és szülői beleegyező nyilatkozat, mely a helyszínen megoldható.

Munkaalkalmassági vizsgálathoz, illetve 40 éves kor alatt a vizsgálat díja 1700 Ft, melynek befizetése postai csekken történik. A csekket a szűrőállomás dolgozói biztosítják. A vizsgálatot követően, körülbelül három héten belül, postai úton leletet küldenek. Akinek leletre van szüksége, attól egy saját névre megcímzett, és felbélyegzett válaszborítékot is kérnek.

Vecsésen április 11. és 29. között lesz tüdőszűrés a Károly utca 2. szám alatt, a régi felnőtt könyvtár épületében. (A szűrés időpontja dátumok szerint: április 11, 12, 15, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 26, 29. Április 19-én és 22-én nincs tüdőszűrés!) Munkanapokon 8 órától 18 óráig várják a lakosságot. A szűrés modern, korszerű gépekkel történik.

VT info