Testületi ülésről jelentjük

A május 29-én megtartott testületi ülésen 35 napirendi pontot tárgyaltak.

Többek között rendeletet alkottak az előző év költségvetésének zárszámadásáról, támogatták a szociálisan rászoruló gyer­mekek nyári étkeztetését, elfogadták a Vecsési Egészségügyi Szolgálat 2017. évi beszámolóját. Rendeletet alkottak a településkép védelméről, új külső tagot választottak a gazdasági bizottság­ba,
véleményezték a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Stratégiai zajvédelmi intézkedési tervét, engedélyezték az önkormányzati óvodák maximális csoportlétszám túllépését. Zárt ülésen ered­ményt hirdettek a Gyáli-patak melletti futópálya kivitelezésére meghirdetett közbeszerzési eljárásról.

Polgármesteri beszámoló

Szlahó Csaba polgármester beszámolója elején egy beadott pályázatról tájékoztatta a képviselő-testületet. Elmondta, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség elfogadta a Grassalkovich iskola tornacsarnok tetőszerkezetének felújítására benyújtott pályázatot. A szerződéseket úgy próbálják megkötni, hogy a tanítást ne zavarják vele. A beruházás tervezett költsége bruttó 49 millió 748 ezer Ft, ebből az önrész 15 millió Ft. A városban több beruházás is folyik, ezekkel kapcsolatban a polgármester megemlítette, hogy a DPMV irányítástechnikai és diszpécserközpont építésénél a pinceszint elkészült a födémszerkezettel együtt, a földszinti részen még folyik a szerkezetépítés. A Damjanich utcai új bölcsődénél a szerkezetépítés mellett a főfalakat készítik. A Mentőállomás és Alapellátási Központ beruházásánál is megkezdték a munkálatokat. Itt a sávalapok kiásása közben a megjelenő talajvíz nehezíti az előrehaladást. A betonozást így időzítetten és speciálisan kellett megoldani. A Róder Ime és a Kereszt utcák felújítása elkészült. A csapadékvíz elvezetésén még dolgoznak, a tervek szerint a megjelölt határidő előtt, június végére kész lesznek a munkákkal. A Cifra csárdához tervezett elektromos töltőállomás kiépítése júniusban megtörténik. A Központi Konyha külső légtechnikai berendezésének telepítésével végeztek, de a légtechnikai beszabályozás és a mérés még folyamatban van. Elkészült a temető kerítése a régi Ecseri úti szakaszon, a két nagykapu között. A Göci tervezőjével egyeztetve elkészülhet a területen létesülő Sport és Szabadidő Centrum látványterve.

Szlahó Csaba örömmel jelentette be, hogy a felnőtt férfi kézilabdacsapat megnyerte az NBI Nyugati csoportját, és a következő idényben az I. osztályban szerepelhet.

Az előző évet pozitív mérleggel zárta az önkormányzat

A képviselő-testület megtárgyalta és elfogadta a 2017. évi költségvetés teljesítéséről szóló zárszámadási rendeletet. A rendeletben 10 milliárd 492 millió 43 ezer Ft bevétellel, és 10 milliárd 492 millió 43 ezer Ft kiadással zárták a 2017-es évet.

A teljes rendelet valamennyi mellékletével együtt elolvasható a város honlapján. (A vecses.hu, az önkormányzat/hirdetmények menüpont alatt.)

Négy önkormányzati érdekeltségű cég mérlegbeszámolóját fogadták el

Megvitatták és elfogadták a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft., a VEMED Vecsési Egészségügyi Szolgáltató Kft., a Vecsési Gasztro Kft. és a Vecsés Városközpont–fejlesztő Projekt Nonprofit Kft. 2017. évi mérlegbeszámolóját.

Nyári gyermekétkeztetés

2016. január 1-jétől a hatályos törvények szerint a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére az önkormányzatoknak kötelezően kell biztosítani a szünidei gyermekétkeztetést. Vecsés Város Önkormányzata a kötelezően biztosítandó étkezésen túl – 2018. június 18-tól 2018. augusztus 17-ig 45 munkanapon keresztül biztosítja a déli meleg főétkezést.

A korábbi években is átlagosan 150-170 gyermek vette igénybe ezt a lehetőséget.

2018. június 18-tól június 30-ig és augusztus 6-tól augusztus 17-ig – 25 napon keresztül azon gyermekek számára is biztosítja a déli meleg főétkezést, akik szociálisan rászorultak és a Család- és Gyermekjóléti Szolgálattól igényelték a nyári szünidei étkeztetést. A nyári gyermekétkeztetéshez 3 millió 500 ezer forintot szavazott meg a képviselő-testület.

Tovább növekedett a betegforgalom 2017-ben

Dr. Szarvas Tibor igazgató főorvos beszámolójából kiderült, hogy a Vecsési Egészségügyi Szolgálat betegforgalma meghaladta az előző évit. Az intézményben tavaly 103-an dolgoztak. A szakfeladatokat 40 orvos és 31 asszisztens látta el. A védőnői körzetek ellátást 6 területi védőnő és egy fő technikai munkatárs végezte. A szakrendelő teljes felújítása 10 évvel ezelőtt készült el, így szükséges az épület javításával, a berendezések cseréjével is foglalkozni. Az orvosi készülékek is javításra, valamint cserére szorulnak. Ezért 2018-ban az önkormányzat támogatásával az Egészséges Budapest Program kereten belül megpályázták a járóbeteg-szakellátás infrastrukturális fejlesztését célzó támogatást.

Döntöttek a településképi arculati kézikönyv elfogadásáról és településkép védelméről szóló rendelet megalkotásáról

A törvény és a módosított kormányrendelet értelmében minden településnek el kell készítenie a teljes közigazgatási területére kiterjedő új településképi rendeletét, illetve ezt megelőzően ennek közérthető alátámasztó munkarészét, a Településképi Arculati Kézikönyvet (TAK).

A kézikönyv összegyűjti a település helyi építészeti stílusjegyeit és azokat a minőségi elvárásokat, amelyeket egy építkezésnél figyelembe kell venni. Az elkészült kiadvány közérthető formában, jó példák bemutatásával segítséget nyújt az építtetők és építészek számára is annak érdekében, hogy esztétikus épületek és építmények alakulhassanak ki.

Elfogadták a környezetvédelmi bizottság 2017-es beszámolóját

A bizottságban 4 képviselő és 3 külsős bizottsági tag közreműködésével folyt a munka. Várszegi Csaba elnök beszámolójából kiderült, hogy többek között tavaly fogadta el a bizottság a 2020-ig szóló időszakig a város Környezetvédelmi Programját, és a Jedlik Ányos Terv alapján kiírt elektromos töltőállomás pályázatának megvalósítását. Folytatták az őszi faültetési akciót. Pénzügyi fedezetet biztosítottak a betegség, korhadás, valamint ültetési problémák miatt szükségessé vált fák kivágására. Összesen 18 fát vágtak ki a városban, a legtöbbet a Szent István téren.

Polgár