Pályaorientációs hét a Grassalkovich iskolában

Április 13-án iskolánk hatodikos tanulói Mo-norra látogattak el a Szakmák Éjszakája rendezvényre.

A szervezők külön buszt biztosítottak a részünkre, ami meg is telt érdeklődő tanulóinkkal. Színvonalas bemutatókkal, izgalmas feladatokkal, versenyekkel ismertették meg a szakmákat a Szterényi József Szakgimnázium és Szakközépiskola tanárai és diákjai. Köszönjük a meghívást!

A hetedik évfolyamosokkal a Gundel Szakiskolába készültünk, meglepetésünkre idén a Hotel Flamencóba kellett mennünk. Kíváncsian vártuk az estét!

A Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum mind a hét tagintézményével egyszerre képviseltette magát a helyszínen. Először egy nagy teremben a hét iskola bemutatóján, toborzóján álltunk meg, ahol jelenlévő iskolák tanárjai és diákjai röviden ismertették iskolájuk profilját. Megnéztük a fél focipálya-méretű konyhát, ahol megkóstolhattuk a másnapra készülő reggeli finomságokat. Egy barista hölgy a kávékészítés fortélyait ismertette meg velünk. A „keserű” pillanatok után az édes élvezetek jöttek, ahol a Radisson Béke Hotel és a Zsolnay Kávéház vezető cukrászmestere és munkatársai varázsoltak elénk „mindenmentes” süteményeket, csokoládés desszertkülönlegességeket. Innen senki sem távozott édes élmények és ínyenc falatok nélkül. Ráadásul gyermekeink is kaptak gumikesztyűt, és nagy örömükre beállhattak segédkezni a sok finomság díszítéséhez. A borfelszolgálás alapismereteibe kóstolhattak bele a fiatalok, mindent megtudhattak a dekantálásról, majd gyorsan előkerültek a telefonok, hogy fotókon is megörökítsék a flambírozott Gundel-palacsintát, amit természetesen a fényképezés után el is fogyaszthattunk. Különleges vendégkérésekről is hallottunk előadást, nagyon érdekes volt. Már kicsit fáradtan egy „szabadulószobába” vezetett utunk, késő este értünk vissza.

Még ezen a héten – szintén – a hetedik évfolyammal ellátogattunk a kecskeméti Mercedes gyárba. Rövid filmes ismertetőt hallgattunk meg az elején, majd két csoportban vezettek minket végig a gyártósoron. Sok érdekességet láthattunk, egyike az automatikus összerakó üzemrész, amely sci-fire emlékeztetett minket, ahogy a hatalmas robotkarok szigorú koreográfiát követve, félelmetes pontosággal mozogtak és hegesztették össze a karosszériaelemeket.

A szalagsoron dolgozó embereket is szinte testközelből vehettük szemügyre, miként szerelik be – folyamatos haladás mellett – különböző elemeket. Nehézség abban rejlik, hogy egyedi megrendelésre készítik a kocsikat, két egyforma felszereltségű autó nem követi egymást. Meglepetten vettük tudomásul, hogy két percenként gördül le egy autó a szalagról, amelyet egy erre kiképzett és szakavatott ember vezet ki a parkolóba, ahol előkészítik a szállításra.

Sok élménnyel gazdagodva indultunk haza, és fájó szívvel gondoltunk arra, milyen jó is lenne kipróbálni egy-egy ilyen autót, amiben még senki sem ült.

A szombati „munkanapon” iskolánk felső tagozatos tanulói osztályonként „körforgásszerűen” kilenc állomást látogattak meg, ahol egy-egy szakmával ismerkedhettek meg közelebbről. Próbáltunk több területről szakmabelieket meghívni, akik az idő rövidsége miatt csak töredékeket, pillanatképeket vázolhattak tanulóink szeme elé. Sikerült repülőgép-szerelőt (Lufthansa Technik), hídépítő mérnököt, szakácsot, kézműves péket, rendőrt, asztalost, multi céget megjárt kolléganőt, pedagógust és végül, de nem utolsósorban egy helyi savanyító vállalkozót.

Az alsós diákok már nagyon várták ezt a napot. Programunkat kreatív kézműveskedéssel kezdtük. A gyerekek osztályonként készítették el munkáikat a különböző szakmákkal, foglalkozásokkal kapcsolatban. A kisebbek színeztek, rajzoltak, plakátokat, cégéreket készítettek, a nagyobbak lapbookkal, montázsokkal színesítették osztályuk dekorációját. A régi gyermekjátékok is előkerültek a mesterségek bemutatásához.

A nap legérdekesebb része, a MEOE Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola bemutatója volt, ahol a kutyakiképzés mesterségével ismerkedhettek meg a gyerekek. Juhász Józsefnek, az iskola vezetőjének, köszönhetően hét munkatársa hozta el iskolánkba kedvencét. A kutyusok pontosan követték gazdáik utasításait, akadálypályán mutatták be ügyességüket, megkeresték a gyerekek által elrejtett labdáikat és versenyt is futottak a legbátrabb jelentkezőkkel. A diákok legnagyobb örömére az állatsimogatás sem maradt el.

A kutyás bemutató élményeinek megbeszélése után az iskola aulájában gyülekeztünk. Mekk Elek az ezermester meséiből néztek meg a gyerekek néhány epizódot, ahol csak a végén derült ki, hogy mi lett a főhős igazi mestersége. Sokan a nap eseményeiből ihletet merítve lerajzolták mik szeretnének lenni, ha nagyok lesznek.

Reméljük, sikerült a tanulóink érdeklődését felkelteni, hogy még alaposabban utána nézzenek a továbbtanulásra alkalmas szakoknak, iskoláknak.

Gombos Csaba, Molnár Melinda, Hirschné Faragó Tünde pedagógusok