Fergeteges programmal mutatkoztak be a kínaiak Vecsésen

Kínai táncosok a téren

A Boldog Tavaszünnep – Gyönyörű Kínai Tavasz rendezvényt a kínai nagykövet nyitotta meg

Nagy érdeklődés kísérte február 25-én vasárnap Vecsésen a Bálint Ágnes Kulturális Központban és a Piac téren a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület nagyszabású tavaszünnep rendezvényét.

Idén a kínai holdújév, vagy más néven tavaszünnep február 16-án kezdődött, tehát ekkor vette kezdetét a kínai horoszkóp szerinti Kutya éve. A Magyarországon élő kínaiak az előző évek sikerein felbuzdulva idén három helyszínen tartottak tavaszünnepet és először vitték a rendezvényt vidékre – így kerültek Vecsésre. Február 10-én a X. kerületben az Újhegyi Közösségi Házban, február 17-én a CECZ Trade Center Zrt. bevásárlóközpontjában ünnepelték a kínai holdújévet, végül Vecsésen zárult a programsorozat. Február 25-én a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtt egy hatalmas sátorban a magyarországi kínai éttermek remekeit kóstolhatták meg az érdeklődők. A kulturális központ aulájába belépve, rengeteg piros dekorációval találkozhattunk, nem véletlen, hiszen Kínában a holdújév alkalmából mindent pirossal díszítenek, ugyanis a piros a bőség, a szerencse, a gazdagság szimbóluma. Bármerre néztünk mindenhol színes lampionok, függők, szerencsehozó óriási talizmánok díszítették a BÁKK belső tereit, ahol oroszlántánccal több alkalommal is elűzték a gonosz szellemeket. A családi programok között a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete bemutatókkal, kvízekkel, nyelvoktatással kapcsolatos interaktív programokkal várta minden korosztály képviselőit. Volt hagyományos ruhabemutató, kínai táncbemutató és oktatás, kínai írás és nyelvtanulás, Kung-fu-bemutató, festménykiállítás, a Róder Imre Könyvtárban kézműves-foglalkozás. A jó hírű Dr. Chen Patika is jelen volt, s kínai orvosok közreműködésével az egészséges életmóddal és táplálkozással is megismerkedhettek a látogatók. A kínai kalligráfia és képzőművészet iránt érdeklődőket a KMK kínai kalligráfia iskolája és a Magyarországi Kínai Chan Buddhista Egyház Puji Templom szerzetesei várták. A szervezők apró figyelmessége, hogy minden helyszínre biztosítottak tolmácsot – a magyar nyelvet tökéletesen beszélő 12-16 éves kínai diákokat – akik készségesen segítettek. Vecsésen is bemutatkozott a Kínai Kulturális Egyesület, a Kínai Népköztársaság Turisztikai Hivatala és a Magyar-Kínai Baráti Társaság. Ebből az alkalomból a Vértesi Nándor utcában található Nyomdagaléria is fogadott csoportokat.

Délelőtt 10 órától délután négy óráig a színpadon Sárkánytánc, autentikus kínai néptánc, hagyományos kínai népi hangszerbemutatók, lant-, gitár-, zheng-, qipao-, hegedűkoncertek követték egymást, de volt kard- és harcművészeti bemutató, a mai kínai popzene is megszólalt, nem maradhatott el az esernyőtánc és meglepetésként a Pekingi Opera művészei is felléptek. Ez a fesztivál a kultúrák találkozása is volt egyben, hiszen több vecsési csoport is bemutatkozhatott. Így láthattuk a Jungendliche Rosmarein tánccsoportot, a Balla Péter Citerazenekart és a Balla Péter Népdalkört.

A rendezvény színvonalát emelte, hogy Vecsésre látogatott a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Duan Jielong, aki Tábori Ferenc alpolgármesterrel és Kis Tóth Jánossal, a BÁKK igazgatójával nyitotta meg a Boldog Tavaszünnep – Gyönyörű Kínai Tavasz vecsési programját. A nagykövet ünnepi megnyitójában többek között elmondta: „A kínai magyar kapcsolatok nagyon régre nyúlnak vissza, hiszen a magyarok keletről vándoroltak Európába. Nagyon örülnek annak, hogy egyre több magyar tanulja a kínai nyelvet és egyre többen érdeklődnek a kultúrájuk iránt. Ez kölcsönös, hiszen a Kínából Európába költözők ebben a régióban érzik magukat a legjobban. Jövőre lesz a kapcsolatok felvételének 70-ik évfordulója, ezért akkor még nagyobb ünnepségsorozatot tervezünk Magyarországon”.

A nap egyik kiemelkedő programja volt a Róder Imre Városi Könyvtárban megrendezett Domján József kiállítás. A Munkácsy Mihály- és Kossuth- díjas festő- és grafikusművész a 20. század egyik legismertebb színes fametszői közé tartozott. Művészetére nagy hatással volt Qi Baishi mester, aki Kína legfontosabb fametsző és grafikus-festőművésze volt.

Az egész napos programra több ezren voltak kíváncsiak Vecsésen, amit egy látványos tűzijátékkal zártak.

P.Gy.

Polgár Gyula és Izsáki Gábor felvételei