A Grassalkovich iskola 7 millió forintot vehetett át

Második alkalommal adták át a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények – nemzetiségi iskolák, óvodák – kiegészítő támogatását. Idén először kulturális intézmények is részesülhettek a kiegészítő juttatásból.

A február 21-én a Parlament Vadásztermében tartott ünnepélyes átadón Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte, hogy még 2010-ben 12 nevelési, illetve oktatási intézménynek volt nemzetiségi önkormányzat a fenntartója, addig mára ez a szám már 82-re emelkedett, továbbá megháromszorozódott a intézményeket látogató gyermeklétszám is, ami mára elérte a 15 000-et. Az államtitkár köszönetet mondott a nemzetiségi szószólóknak, akiknek 2014 óta végzett munkájáról elismerően nyilatkozott.

Ritter Imre német nemzetiségi szószóló is kifejezte örömét, hogy a támogatottak köre ismét újabb intézményekkel és fenntartókkal bővült. Hangsúlyozta, hogy a nemzetiségi intézményekben zajló munka, valamint az anyanyelvi nevelés a nemzetiségi közösségek jövőjét tekintve kiemelt fontosságú.

2018-ban 330 millió forint kiegészítő támogatásban részesülhettek a nemzetiségi önkormányzati fenntartású intézmények. Ebből 305 millió forintot 54 iskola és óvoda, 25 millió forintot pedig 6 kulturális intézmény kapott. A Vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola 7 millió forint támogatást vehetett át. A horvát, német, szlovák, román és ruszin intézmények képviselői a támogatói okiratot Soltész Miklós államtitkártól, Ritter Imre német nemzetiségi szószólótól és Fuzik Jánostól, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnökétől vették át parlamenti szószólóik és az országos nemzetiségi önkormányzataik elnökei jelenlétében. Az eseményt még különlegesebbé tette, hogy több településről nemzetiségi viseletbe öltözött gyermekek és fiatalok is érkeztek az átadóra.

am