Magyar kultúra hete Vecsésen

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz írását, ezért 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Vecsésen több napos programmal készül a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Időpont: 2018. január 15-31.

Három programmal kívánunk megemlékezni a magyar kultúra fontosságáról, és megismertetéséről.

Először egy kiállítást szeretnék ajánlani mely, 2018. január 15-én 18 órakor nyílik.

A címe:

Mit adtak a Magyarországon született tudós elmék és feltalálók a nagyvilágnak?

A kiállítást Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének Elnöke méltatja és nyitja meg, Mandel Róbert tekerőlant kíséretében.

A kiállítás január 25-ig tekinthető meg a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

 

A második program egy Slam Poetry előadás

2018. január 21-én 18 órakor kerül megrendezésre. A program résztvevői Busa Pisti slam, rap, Benedekfi Zoltán hegedűművész, Matus Péter basszusgitár, Oláh Antal dob.

Hogy mi a Slam Poetry? Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson! Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek. A műsor érdekessége, hogy Arany János műveiből is kaphatunk ízelítőt az este folyamán.
A programokon történő részvétel ingyenes.

 

A Magyar Kultúra Hete programsorozatunkat a Játékszín legújabb cekkerdrámájával zárjuk január 31-én 19 órakor.

A Játékszín bemutatja Szakonyi Károly:

KÉT NŐ cekkerdráma

Időpont: 2018. január 31. 19.00 óra

Jegyár: 3.500,- Ft

A Játékszín után egyből Vecsésen az Ősbemutató!

Nóra: ZSURZS KATI
Edina: TÓTH ENIKŐ

Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ
Díszlet: KRISZTOVICS SÁNDOR
Jelmez: FEKETE GYÖRGYI

Rendező: CSEH JUDIT

Történik napjainkban egy budai lakásban, egy esős őszi délután… Majd télen, tavasszal, nyáron… Az első jelenetben két nő érkezik zajosan, ázottan az esőtől. Csinos hölgyek: divatos ballonban az egyik, elegáns kabátban a másik. Az egyik szüntelen beszél a mobilján, kezében tömött cekker, aminek egyik szeme belegabalyodott a másik kabátgombjába, ezért őt szinte maga után húzza a szobába…

A neves drámaíró új komédiája két nő különös találkozásáról…

Szakonyi Károly, többek közt Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró dramaturg a kortárs magyar irodalom kikerülhetetlen alakja. Az 1970-ben bemutatott Adáshiba a magyar klasszikus drámák közé sorolódott, szinte nincs olyan évad, hogy valamelyik színházban ne játszanák, számos nyelvre lefordították, Neil Simon is érdeklődött iránta.
Szakonyi Károly ugyan a mai napig aktív író és közéleti ember, ám új drámával már régen jelentkezett. Ezért is öröm, hogy a Játékszín dramaturgiájának ajánlotta friss művét, a Két nő és még valaki címűt, melyet az idei színházi világnapon felolvasószínházi formában nagy sikerrel be is mutattunk Tóth Enikő és Zsurzs Kati közreműködésével. Épp a közönség kívánságára merült föl az ötlet, hogy színpadra állítsuk. Ehhez megnyertük a fiatal Cseh Juditot rendezőnek, és a Játékszín családias színpada-nézőtere alkalmasnak is ígérkezik a meglepetésekkel teli, remek humorú, mégis elgondolkodtató színmű megvalósításához.

A Két nő nemcsak magyarországi ősbemutató, hanem világbemutatója is a legnagyobb és legnépszerűbb íróink egyikének, Szakonyi Károlynak.