2017. április 16-án, Vecsésen rendhagyó húsvéti locsolóbált rendezett a Rosmarein Tánccsoport a Grassalkovich Antal Nemzetiségi Általános Iskola tornatermében.

Az ünnepnek megfelelő teremdekoráció, a hagyományőrző módon berendezett húsvéti fotósarok, az asztalokra kihelyezett magyar és német nyelven írt locsolóversek, és a több helyen felbukkanó színes tojások kellőképpen megalapozták a bálon részt vevők húsvéti hangulatát. A Vecsésen első alkalommal megrendezett II. GJU Osternball megnyitóbeszédét Surman-Majeczky Martin tartotta, aki a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének elnöke. Az évről évre más településre tervezett húsvéti bálról, a GJU céljairól beszélt, illetve hangsúlyozta a német fiatalság összetartásának fontosságát, a közös értékek és hagyományok megőrzésének jelentőségét, illetve a GJU tagjai között köszöntötte a májusban belépő vecsési Rosmarein Tánccsoportot is.

A Falusi Nemzetiségi Általános Iskola 3/D. osztálya fellépésével kezdődött az est programja, a csoport felkészült és bájos előadása Zehetmayer Adrienn koreográfus érdeme volt, aki a Rosmarein táncaiból készítette fel a fiatalokat. Ezt követte a Rosmarein Tánccsoport bemutatója, akik vidám, dinamikus táncaikkal megalapozták a bál további hangulatát. Hagyományőrző táncaikat Dóróné Zemmel Katalin és Zehetmayer Adrienn tanította be.

A VHZ koncertje előzte meg a vacsorát, ahol a zenekar egy meglepetéssel is készült: a rendezvényen mutatták be először közönség előtt az új klarinét-polkájukat, aminek nagy sikere volt a résztvevők körében.

A GJU Újhartyánból és Zsámbékról érkező tagjaitól hallhattunk a saját húsvéti szokásaikról is, a baráti társasággá verbuválódott csapatok hajnalig mulattak a Brunner Zenekar minőségi zeneszámaira.

Éjféltől kezdetét vette a húsvéti locsolás is, a bátrabb fiúk locsolóversekkel kérték fel a kiszemelt partnereiket egy-egy táncra, a cserébe kapott elismerő szavak vagy a húsvéti tojás reményében.

Éjfél után volt még tombola is, az italokról az est folyamán Cegi és Csapata gondoskodott.

A Magyarországi Német Fiatalok Közössége /Gemeinschaft Junger Ungarndeutscher (GJU)/ 1989-ben Pécsett jött létre azzal a céllal, hogy a baráti körökbe szerveződött fiataloknak átadja, velük együtt közösen ápolja a német nyelvű kultúrát, a tradíciókat, egészséges identitást biztosítva számukra, és mindezt továbbörökítse a jövő nemzedékek számára.

A 25 évvel ezelőtti megalakulás óta önkénteseik számtalan hazai és nemzetközi programot szerveztek a magyarországi német ifjúság számára. A sokszínű programok a fiatalok érdeklődéséhez igazítva szerveződnek, legyen szó kreatív táborról, focitornáról, vagy egy előszilveszteri bálról. Rendezvényeiken a magyarországi németséghez való kötődés minden alkalommal valamilyen módon megmutatkozik. Játékos feladatok, kvízek, vetélkedők segítségével ismerhetik meg a régi hagyományokat, szokásokat, a magyarországi német dialektusokat a résztevő fiatalok.

A GJU több évtizedes munkájának és a több száz fős tagságának köszönhetően ismert és elismert szervezetnek számít úgy Magyarországon, mint nemzetközi szinten. Aktívak a közösségi médiában (instagram, facebook), a nagyobb rendezvényeinkről rendszerint a magyarországi németség televíziós kulturális műsorában (Unser Bildschirm) látható felvétel, a magyarországi németek hetilapjában, a Neue Zeitungban pedig hétről-hétre olvashatnak róluk.

Az Egyesület jó kapcsolatot ápol saját kisebbségén belüli szervezetekkel, kultúrcsoportokkal, oktatási intézményekkel, más magyarországi kisebbségek csoportjaival, de erősnek mondható nemzetközi szinten is, hiszen 1991 óta tagja az Európai Népcsoportok Ifjúsága (ENI) nevű ernyőszervezetnek is.

A Rosmarein tánccsoport tagjai 2016-ban vették fel a kapcsolatot a GJU tagjaival, akikkel már az előző évben is több közös programon vettek részt. Az idei Húsvéti Bál közös szervezésben valósult meg a GJU szervezettel.