A Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Kapitánysága és a Süti nem süti Vecsés cukrászda, valamint az újonnan szerveződött Magán Pálinkafőzők Országos Egyesülete hatodik alkalommal rendezte meg városunkban a Vecsési Párlat (Pálinka) Versenyt. A megmérettetések sorában ez volt az eddigi legmagasabb színvonalú.

Mintegy 40 nevező a már évről évre növekvő nevezés hagyományait megőrizve, új nevezési csúccsal, 212 tétel pálinkát adott le az augusztus 31-ei határidőig.

A pálinkák bírálatára szeptember 7-én került sor, ismét a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat székházában, a Czifra Csárdában. Az idei évben a kiemelkedő nevezés megkövetelte, hogy immár 15 bíráló és a verseny igazgatója végezze a zsűri nehéz feladatát. A zökkenőmentes munkát egy nyolcfős háttércsapat biztosította. A párlatokat idén is neves szakmai zsűri minősítette, biztosítva ezzel a magas szakmai színvonalat.  A bírálat menete továbbra is az Országos Pálinkaversenyen megszokottak szerint történt, kategóriánként, 20 pontos minősítési rendszerben. A kategóriák: almatermésűek, csonthéjasok, szőlők és egyéb szőlő eredetű termékek, törköly, bogyósok, erdei és vadon termő gyümölcsök, vegyes párlatok, egyéb párlatok.

A bírálók a minősítés során vizsgálták a pálinkák illatának tisztaságát és karakterét, ízük tisztaságát és karakterét, valamint a pálinka harmóniáját, tartósságát. A vizsgálat során minden minősített pálinka 0 pontról indult, és a megszerzett pontok alapján érhették el a maximális 20 pontot. A tételeket minimum 3 bírálónak kellet minősíteni. A minősítés eltérésekor egy újabb bíráló hármas visszakóstolással döntött. A minősítések során négy eredmény volt elérhető: 18-20 pontig arany, 16-17 pont ezüst és 14-15 pont esetén bronz, valamint nem érmes minősítés 0-13 pont esetén. Az aranyminősítést elérők közül a bírák konszenzus alapján kiválasztották a kategóriájában legjobb, Champion győztes pálinkát, valamint a Champion győztesek közül a Verseny Legjobb Pálinkáját.

Az eredményhirdetést a rendezvényt támogató Süti, nem süti cukrászda vecsési kerthelyiségben rendezték meg, így lehetőség nyílt a versenyen – a kategória győztes és aranyérmes pálinkák kóstolása közben – a megjelent nevezők, bírák és a kedves érdeklődők baráti beszélgetésére.

Az idei versenyre kiemelkedő minőségű párlatokat neveztek, a 212 tétel ismét nevezési csúcsot jelentett a hatodik évét ünneplő versenynek. Az eredmény meglepő, hihetetlenek tűnő, hogy a szigorú bírálaton kiemelkedő számban született arany minősítés, mely a csonthéjas (szilva, meggy, cseresznye stb.) kategóriában jelentkezett. A vegyes gyümölcs kategória volt talán a leggyengébb, ott számos értékelés tartalmaz segítséget a továbbiakra nézve, de az említésre méltó, hogy a nagyszámú nevezés ellenére rendkívül kevés volt a hibás tétel. Mint minden évben, idén is írásos vélemény készült a nevezett párlatokról, amely tartalmazta az illat, íz és harmóniára jellemző tulajdonságokat, ezzel segítve a készítőjét a további fejlődésre. A 2023-as évvel szembeállítva az idei versenyen a következő minősítések születtek (zárójelben a tavalyi minősítés): 58 arany (31), 71 ezüst (65) 59 bronz (69), 24 hibás (33).

A verseny színvonalát mutatja, hogy a kiemelkedő minősítések mellett csupán 24 párlat esetében állapítottak meg technológiai, cefrézési hibát. Ez mindössze 11%, ami az országos versenyek tekintetében is kiemelkedőnek számít.

A legeredményesebb magánfőző és bérfőzető: Rózsa István és Gál Zsolt

Az idei év kategória győztesei: Almatermés: Dankó Géza (Kieffer Körte). Csonthéjas: Rózsa István (Ceglédi Piroska Sárgabarack). Szőlő és egyéb szőlő eredetű termék: Makara Zoltán (Irsai Olivér borpárlat). Törköly: Varga Róbert (Irsai Olivér törköly). Bogyós termésűek: Rózsa István (Földieper). Erdei és Vadon termő: Rózsa István (Fekete Berkenye). Vegyes gyümölcs: nem került kiválasztásra. Egyéb párlat: Petrányi Illés (Citrus Mix).

A 2024 év verseny legjobb pálinkája a Petrányi Illés Citrus Mixe, míg a város társadalmi zsűrije által Boros Zsolt Bigarreau cseresznyéje nyerte a legjobb pálinka címet. A társadalmi zsűri egy különdíjat is megszavazott Rózsa István Fekete Berkenye pálinkájáért.

A zsűri és segítőik

A versenyen Vecsés város, valamint a Süti, nem süti Vecsés cukrászda támogatásának köszönhetően számos különdíj került átadásra. Többek között a verseny legeredményesebb magánfőzője, a 10 tétel feletti nevezésben Rózsa István, a 10 tétel alatti nevezésben Makara Zoltán lett. Külön díjaztuk a legeredményesebb bérfőzető nevezőt, Gál Zsoltot, aki 2023-as év után idén is begyűjtötte a díjat.

Buza Sándor, Fotók: Varga Norbert