Interjúsorozatunkban a képviselő-testület tagjai beszélnek az elmúlt évek önkormányzati munkájáról.  Ezúttal Oláh Lászlóval, a 2019-es választáson az MSZP kompenzációs listájáról mandátumot szerző képviselővel beszélgettünk. 

– Ön a 8. egyéni választókerületben volt jelölt 2019-ben, de végül kompenzációs listáról szerzett mandátumot. Így nincs körülhatárolt körzete, amiért felelős lenne. Ez könnyíti, vagy inkább nehezíti a képviselői munkát?   

– Ez már a negyedik ciklus vége, amit sikeresen teljesítek a szavazók segítségével. Hál’ Istennek elég sokat jövök-megyek Vecsésen, nyitott szemmel járok, észreveszek problémákat. Másrészt a választóktól, ismerőseimtől kapom az információkat, kéréseket azzal kapcsolatban, ha valami zavarja őket. Általában ezeket adom elő a testületi üléseken. Vissza lehet nézni a jegyzőkönyveket, az egyik legtöbbet kérdező, kérést tolmácsoló képviselő vagyok a testületből. A munkánkat nem lehet csak egy körzetre lesarkítani, hiszen vecsési képviselők vagyunk, összességében az egész várossal kell foglalkoznunk. Ennek megfelelően eddig is nagyon sok olyan ötlettel álltam elő, ami az egész város területén hozhat eredményeket, jobb életkörülményeket, kedvezőbb közlekedési feltételeket.

– Konkrétan?

– Például nagyon örülök, hogy jó talajra hullott az intelligens zebra ötletem. Korábban más településen találkoztam ezzel a megoldással, amit jeleztem Geiger Gizellának, a vagyongazdálkodási osztály vezetőjének. Ez egy nagyon jó megoldás, és relatíve olcsón kivitelezhető. Azóta több intelligens gyalogátkelő létesült Vecsésen, ezáltal biztonságosabb lett a közlekedés. De említhetek régebbi esetet is, amikor nem volt elég hely az óvodásoknak Vecsésen. Akkor a megfelelő szakmai berkekben elmondtam, hogy a Halmi telepi iskola régi épületében a földszinti rész leválasztható, és az egykori tanári szobákból ki lehet alakítani két csoportszobát. Később pont így cselekedtünk, az udvaron még most is ott vannak azok a játékok, melyeket az akkori óvodásoknak telepítettünk.

– Említette, hogy az egyik legtöbbet felszólaló, kérdéseket feltevő képviselőnek tartja magát. Mit tapasztal, a többségi vezetés részéről van fogadókészség a felvetéseire, ötleteire?   

– Mivel Vecsést és az itteni embereket képviseljük, az országos jellegű pártpolitikai csatározásoknak nem nagyon van szerepe. Viszont egy ötleten, ami jó a városnak és a lakosságnak, mindenkinek érdemes elgondolkodnia. Nagyon sok ötletünk volt régebben is, amikor még több képviselőtársammal ültem itt MSZP-sként. Például a bölcsőde, ami a Halmi téren épült. Először 2006-2008 környékén vetettük fel, hogy szükség lenne egy új bölcsődére, mert a meglévőt kinőttük, nem tud több gyereket befogadni. Ez az ötlet annyira bevált, hogy már a második bölcsőde is megépült azóta. Igaz, hogy sokszor türelem is kell, az elképzelések többségét nem lehet azonnal megvalósítani, mert nincs rá kapacitás vagy anyagi forrás. Úgy érzem, ha vannak ötleteim, és azok nem elrugaszkodott dolgok, hanem tényleg megvalósítható elképzelések, akkor nem söprik le az asztalról, csak azért, mert én javasoltam. Cserébe viszont, amikor én hallok egy jó javaslatot, akkor nem leszek álszent, én is megszavazom, mert a helyi lakosoknak teszünk vele jót.

– Egy önkormányzati képviselőnek általában több területen is helyt kell állnia. Ön az elnöke a pénzügyi bizottságnak, emellett a szociális bizottság munkájában is részt vesz. Melyik áll közelebb a szívéhez? 

– A két bizottság feladatai eltérőek, de mindkettőt ugyanolyan fontosnak tartom. A pénzügyi bizottság alapvetően az önkormányzati feladatok pénzügyi és jogi hátterét vizsgálja, és biztosítja, hogy minden a törvényi előírásoknak megfelelően működjön. A szociális bizottságban másfajta munka folyik. A bizottság minden héten ülésezik, sok a feladat, mert sajnos sokan fordulnak anyagi támogatásért az önkormányzathoz. Az ország gazdasági helyzete nem túl rózsás, amiből egyelőre még nem nagyon látom a kiutat. Sok esetben azt tapasztalhatjuk, hogy a lakosság életszínvonala nem javult, hanem inkább rosszabb lett az elmúlt években. Bár a város körül az M0-ás mentén rengeteg cég telepedik le, mégsem látom, hogy olyan sok munkalehetőség várná a vecsési lakosokat. Azt nem mondom, hogy nem lehet elhelyezkedni, de azért ez nem olyan egyértelmű, mert sok helyre valamilyen szakmai képzettség is kell. Akinél ez hiányzik, annak nagyon nehéz új munkahelyen elhelyezkednie. Erre a problémára megoldást jelenthetne egy képzési program, amit a cégekkel együttműködve kellene megvalósítani.

– A legutóbbi önkormányzati ciklusról sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy könnyű lett volna. A koronavírus-járvány után a háború és az elszabadult infláció nehezítette a mindennapokat. Hogyan értékeli az elmúlt éveket? 

– A Covid óriási problémát okozott az egész világon, és itt Vecsésen is. Akkor volt egy felemás időszak itt az önkormányzatnál, amikor nem tudtunk testületi üléseket tartani, de abban az időben is felelősségteljesen végeztük a feladatainkat. Vecsésen nem voltak olyan balhék, mint sok más településen. Megállapodtunk abban, hogy fölöslegesen semmire nem költünk, és ezt a testület és a polgármester is betartotta. Utána, amikor kitört az orosz-ukrán háború, akkor egy kicsit megijedtünk, mert hirtelen nagyon közel került hozzánk a veszélyhelyzet, ami gyakorlatilag a mai napig tart, és ez visszahat mindenre. Az árak az egekbe emelkedtek, az önkormányzat szigorú takarékosságra kényszerült, hogy az előírt 25 százalék energiamegtakarítást elérje. A testület korrektül összefogott, mondhatni egy emberként végeztük a feladatokat. Úgy gondolom, hogy összességében jól reagáltunk a kihívásokra, hiszen biztosítani tudtuk, hogy működjenek az intézmények, a hivatal, és tulajdonképpen semmiben nem volt fennakadás Vecsésen.

– Tervezi, hogy elindul a júniusi önkormányzati választáson?

– Ha a választók újra bizalmat szavaznak, akkor szeretném folytatni a munkát.

Szöveg és kép: Varga Norbert