A XXI. Vecsési Káposztafeszten ismét színvonalas programok várják majd az érdeklődőket. Szeptember 23-án és 24-én az egyedülálló gasztronómiai fogások mellett hagyományőrző kulturális csoportok és népszerű zenei előadók szórakoztatják a közönséget.

Vecsés nagyszabású fesztiválja annakidején a várossá válásunk alkalmából szervezett „falusi” településrész ünnepéből jött létre. A rendezvény középpontjában a híres vecsési savanyúságok és a káposzta, valamint az abból készült ételek állnak. A sváb hagyományokat énekkel, tánccal, zenével és a népviselet bemutatásával tárjuk a nagyközönség elé.

Jelszavaink: „Minőség és tradíció”

A Káposztafeszt egyik „zászlóshajója” az egyedülálló vecsési gasztronómia. A rendezvényen a vállalkozó kedvű csapatok főzőversenyen vetik össze tudásukat, és a káposztás ételek különböző variációinak csak a képzelet szab határt. A zsűri elnöke szombaton Sági Szilárd, vasárnap Szőke András lesz.

Megmérettetik magukat a vecsési savanyítók is, akik szombaton négy kategóriában indíthatják versenybe termékeiket. A szakértő zsűri mellett a közönség is szavazhat a legízletesebbekre. Nyilvános, ingyenes kóstolás a fesztivál közelében található Grassalkovich Antal Általános Iskolában lesz szeptember 23-án 14:00-től 17:00-óráig.

Idén is több helyszínen zajlanak majd az események

A Káposztafeszt központi helyén, az Epresben lesz többek között fejeskáposzta- gyalulás Petz Mártonnal, töltött almapaprika készítés a Kulturverein sátrában, káposztapakoló verseny, legszebb sátor verseny, kétkarú óriásmérleg, népi játszótér, Dirndl- és nemzetiségi ruha verseny, valamint kihirdetik az ország legnagyobb káposztája verseny győztesét is. Vetélkedőkről, gyermekeknek szóló kézműves foglalkozásokról, helyi történetek felidézéséről a Vecsési Honismereti Kör gondoskodik.

A „Palántakuckóban” számos kedvelt gyermek-foglalkoztató mellett idén két új program is várja a családokat: lesz „Piros lábasos nosztalgiajáték” és kékfestő műhelyfoglalkozás.

„30 éves a Kulturverein-Vecsés” címmel kiállítást tekinthetnek meg Frühwirth Mihály összeállításában, továbbá „Vecsés kicsiben” elnevezéssel bemutatja az általa készített maketteket Gál István is.

A Tájházban az állandó kiállítás mellett számos gyermekprogram és állatsimogató várja a legkisebbeket, a Bálint Ágnes Emlékház pedig ezúttal az Epresbe települve fogadja a vendégeket.

Ebben az évben először új helyszínként számít látogatókra az OPPA – the farm. Itt az érdeklődők – egyebek mellett – megismerhetik a káposzta fejlődésének útját a magvetéstől a betakarításig, részt vehetnek a feldolgozásban, láthatnak traktort és mezőgazdasági gépeket, megismerhetik a farm állatait, megetethetik őket, lovaskocsin felfedezhetik a környéket és pónin lovagolhatnak. Az OPPA – the farmhoz – az egyéni közlekedés mellett – az Iskola utca és Fő út sarkáról induló veterán autóbusszal is el lehet majd jutni.

A településünkön élő német nemzetiség tradícióinak bemutatása a Vecsési Káposztafeszt egyik fontos küldetése. „Tovább élő sváb hagyományok a tánc nyelvén” címmel, a Rosmarein tánccsoport ifjú tagjainak előadásában a vecsési svábok mindennapjaiba, ünnepeibe, hagyományaiba nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Vasárnap délelőtt szentmise és terményáldás lesz a Szent Kereszt templomban, majd útnak indul a díszes felvonulás, amelyen részt vesz a város apraja-nagyja. A látványos meneten fantáziadús jelmezeket és virágokkal, terményekkel ékesített járműveket vonultatnak fel a résztvevők.

A „Hagyomány, gasztronómia, kultúra” jelszó égisze alatt számos helyi és vendég művészeti csoport lép majd fel a Káposztafeszt Heimatmelodie Színpadán. Szombaton: a VHZ és a Zeneiskola Ifjúsági Zenekara, a Balla Péter Népdalkör, a Jazz Bond Zenekar, a Landesrat Harmónika Zenekara, a Musikverein Wetschesch, a Klein­turwaler Musikanten és a BlechKraft. Vasárnap: a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör, a Wetschescher Nachtigallen, a Mu­sik­verein Wetschesch, a Blumenstrauß, a Schamumarer Musikanten és a Brass Time.

A helyi intézmények gyermekeinek és a vendég települések művészeti csoportjainak műsora mellett számos közismert előadó is koncertet ad a XXI. Vecsési Káposztafeszten. A Bau-Styl Nagyszínpadán fellép majd többek között: a Kowalsky meg a Vega, Halász Judit, a BlechKraft, a Follow The Flow, a HuMen Brass Band és a Zabszalma.

Idén is környezetbarát lesz a rendezvény szelektív hulladékgyűjtő edényekkel és megnövelt számú mellékhelyiségekkel. Az egészségvédelem érdekében pedig aki szeretné, különböző szűrővizsgálatokon vehet részt az egészségügyi sátorban.

A rendezvény ideje alatt parkolni a Lanyi területén kialakított helyen lehet, de szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a tömegközlekedésre is: Volánbusszal vagy a helyi buszjárattal egyaránt könnyen elérhető a helyszín (a helyi járat menetrend szerint a megszokott útvonalon közlekedik). A kerékpárral érkezők ettől az évtől már külön erre a célra (a fesztivál területén, a Fő út – Ecseri út sarkán) kialakított biciklitárolóban tudhatják biztonságban kétkerekűjüket.

Legyen részese Ön is ezeknek az élményeknek, várjuk 2023. szeptember 23-24-én a XXI. Vecsési Káposztafesztre!

A rendezvénnyel kapcsolatban minden információ megtalálható a www.vecsesi­kaposztafeszt.hu és a facebook.com/vecsesikaposztafeszt oldalakon.

A XXI. Vecsési Káposztafesztivál támogatói