Böjt után újra eljön a húsevés ideje

Nem túl bonyolult, de annál finomabb ételt ajánl húsvétra az Epres72 Bistro séfje.

A húsvét – amely idén április 9-ére esik – a kereszténység legnagyobb ünnepe. A vallás szerint Krisztus a pénteki keresztre feszítése és halála utáni harmadik napon, vasárnap feltámadt. Nem vallási értelemben a húsvét a tavasz, a megújulás kezdete. A böjti – más szóval húshagyó – időszak után először húsvét vasárnap fogyaszthatunk húst. Innen ered maga az elnevezés is: hús vét(el). Aki húsvétot megelőzően akár vallási meggyőződésből, akár egészségmegőrzési célból, de betartotta a negyven napos böjtöt, eddigre már igencsak ki van éhezve, és alig várja, hogy megkóstolhassa a húsvéti sonkát, kalácsot és egyéb finomságokat.

Az Epres72 Bistro (és Eprespark Rendezvényház) séfje, Ligeti Katalin javasolja, hogy a főzőcskézni vágyó és szerető olvasóink idén próbálják ki az alábbi, nem túl bonyolult, azonban annál finomabb, húsvételi sonkát és tojást is magába foglaló, illetve feldolgozó receptet.

Húsvéti sonkával, tojással töltött szűzpecsenye medvehagymás burgonyapürével – 4 fő részére

Hozzávalók:

80 dkg tisztított burgonya, 10 dkg vaj, 1 dl forró tej, 1 csokor medvehagyma apróra vágva, 1 db sertés szűzpecsenye, 2 db főtt tojás, 1 db kaliforniai paprika apró kockákra vágva, 15 dkg főtt, füstölt húsvéti sonka kockákra vágva, 1 db tojás.

Elkészítés:

Burgonyapüré: a forró, megfőtt burgonyát habosra keverjük a vajjal, forró tejjel, majd hozzákeverjük a medvehagymát. Szűzpecsenye: A szűzpecsenyét hosszában megvágjuk, kinyitjuk, enyhén klopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A közepére halmozzuk a sonkás, paprikás, főtt tojásos tölteléket, és alufóliába tekerjük rúd alakba. A feltekert, fóliázott húst sütőben, 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Ligeti Katalin séf

Epres72 Bistro és Eprespark Rendezvényház
Vecsés, Fő út 72. www.eprespark.hu, 30/425-99-48