Bár nem túl optimista a je­lenlegi helyzetben, de a város első embere bízik benne, ahogy minden más, úgy ez a nehéz időszak is elmúlik egyszer, és akkor újra könnyebb lesz az életünk. Évzáró interjú Szlahó Csaba polgármesterrel.

– Az elmúlt évek, beleértve az ideit is, tele voltak kihívásokkal. Két éven át aggódtunk a koronavírus-járvány miatt, idén pedig az orosz-ukrán háború és az elszabadult infláció állítja új helyzet elé hazánkat. Mennyire nehéz ilyen vészterhes időkben polgármesternek lenni?

– A nem kívánt és váratlan kihívások mindig alaposan megnehezítik a város irányítását. A Covid-járványt széleskörű városi összefogással sikerült átvészelni. Igaz, hogy a védekezés komoly többletköltségekkel járt, illetve attól is tartottunk, hogy a bevételeink jelentősen csökkenni fognak, de szerencsére végül ez nem következett be. Ettől sokkal fájóbb veszteséget jelent, ha a járványban elhunyt honfitársainkra gondolunk. Az idei év a háborúval már másfajta kihívás elé állítja az országot és Vecsést is. A jelenlegi helyzetben nem vagyok túl optimista, az energiaárak emelkedése és az infláció együttesen súlyos anyagi terhet ró az önkormányzatokra. Januártól megszűnnek a helyhatóságokra vonatkozó állami kedvezmények, ami azt jelenti, hogy piaci áron kell beszereznünk az energiát. A bizonytalanság általában véve rossz, és ez ma átszövi mindennapjainkat. Egyelőre csak előzetes kalkulációkkal rendelkezünk, ezek szerint az áram ára akár hétszeresére, a gázé pedig tízszeresére is emelkedhet. Nem látom tisztán, hogy az önkormányzatok hogyan tudják kigazdálkodni az ilyen mértékű drágulást. Városunk intézményeinek és épületeinek energiafelhasználást átvilágítottuk, a régi épületeink egy részét be is zárjuk. Az érintett civil szervezetekkel egyeztetünk, próbálunk számukra olyan helyet biztosítani, amely sokkal költséghatékonyabban üzemeltethető. Télre mindenkinek meg kell húznia a nadrágszíjat, hogy ki tudjuk gazdálkodni a megnövekedett költségeket.

– Az érintett szervezetek, egyesületek megértik ezeket a döntéseket?

– Nyilván mindenkinek kellemetlen, amikor a meglevő szolgáltatások kondícióiból vissza kell venni. Az egyesületeknek, a hivatalnak, a képviselő-testületnek és nekem is rossz ez, de felelős döntést kell hoznunk, és a jelenlegi helyzetben meg kell tennünk ezeket a lépéseket. A problémák ismertek, családi szinten is tapasztalhatók, az emberek tisztában vannak a körülményekkel. Az energiaszámlák kifizetése a költségvetésünkhöz mérten korábban nem jelentett gondot, de ez most megváltozott. Arra törekszünk, hogy ezek az átalakítások a lehető legkisebb fájdalommal járjanak, ezért mindenkivel egyeztetünk. A korszerűbb épületeinkben szeretnénk helyet biztosítani az érintett csoportoknak, például a Bálint Ágnes Kulturális Központban, amely igen jó energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik.

– A városi intézményeket milyen mértékben érinti az energiaárak emelkedése?

– Az intézményvezetőket arra kértük, hogy hetente ellenőrizzék a mérőórák állását. Minden javaslatot támogatunk, amelyek segítik a spórolást. Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy az elmúlt években az intézményeink jelentős részét korszerűsítettük. A polgármesteri hivatalban a napelemeknek köszönhetően árammal fűtünk, a szakrendelő épületében önerős beruházás keretében korszerűsítettük a kazánokat, és napelemeket is telepítettek, a régi izzókat LED-es világítótestekre cserélték. A világítás korszerűsítését a többi intézményben is megkezdtük, csakúgy, mint a hőszabályozók beépítését a régi fűtésrendszerekbe. A családsegítőt egy felújított és minden szempontból korszerűbb épületbe költöztettük. A Grassalkovich iskolában tavaly korszerűsítettük a fűtést, a homlokzati nyílászárók cseréjének első üteme pedig részben önerőből, másrészt támogatók hozzájárulásával valósul meg. A bölcsődéink energiahatékonysági mutatói is megfelelőek. Ha ezeket a korszerűsítéseket nem tesszük meg korábban, akkor most sokkal nehezebb helyzetben lennénk.

– Arról is lehetett hallani, hogy a közvilágítás csökkentése is szerepel a megtakarítást célzó tervek között.

– A közvilágítás eddig 20 millió forintba került, de január 1-jétől ennek többszöröse lesz a díja, amit már nehéz kigazdálkodni. Ezért mérlegelnünk kell, hogy ezen a téren hogyan tudunk takarékoskodni. Egy biztos, hogy ez nem mehet a közbiztonság rovására. A karácsonyi díszkivilágítás ára idén hétmillió forintba került volna, ezért ezt idén a városközpontra szűkítettük.

– Egy hónappal ezelőtt a kisposta bezárása borzolta a közvéleményt. Azóta tárgyalások is voltak az ügyben. Milyen eredménnyel jártak?

– Országgyűlési képviselőnkkel, Szűcs Lajos úrral kerestük fel Fónagy János gazdaságfejlesztési ügyekért felelős államtitkárt. Azt a választ kaptuk, hogy az újranyitáshoz a posta működési költségeinek felét kellene átvállalnia az önkormányzatnak. Ebben a pénzszállító autó költségeitől kezdve a munkabérekig minden benne van. Hogy ez mekkora terhet róna az önkormányzatra, azt nem tudjuk, a számokat egyelőre nem ismerjük, a számításokat most végzik el a posta illetékesei. Azt látjuk, hogy a trend az elektronikus ügyintézés irányába halad, de az idősek nagy részét nem segíti ki a csekkbefizető automata és a csomagautomata. Ezekhez nincsenek hozzászokva, a személyes ügyintézést részesítik előnyben. Nekünk az is jó volna, ha egy héten háromszor idejönne egy postakocsi, ahol elintézhetjük az ügyeinket. Érdemben akkor tudunk ebben a kérdésben továbblépni, ha megismerjük, pontosan mekkora összeggel kellene támogatnia a városnak a posta működését. (Lapzártakor értesültünk róla, hogy szolgáltatási díjat határozott meg a posta, melynek csak a végösszegét közölték. Ez másfél évre – ennyi a minimális szerződési idő – durván 54 millió forint plusz kiadást jelentene a városnak. Szerk.)

– Országos szenzáció volt, hogy Vecsésen kőolajat talált a MOL. Mit jelent ez a város szempontjából?

– Bár a média valamiért minket kapott fel, tudni kell, hogy Gomba és Tóalmás mellett is vannak olajkutak, amelyek tudomásom szerint nem is szerepeltek az országos médiában. A hírek sok embert félrevezettek, ezért leszögezném, hogy Vecsés nem lesz Dallas vagy Katar, de alapvetően inkább jó irányba befolyásolja az életünket ez a felfedezés. Kimutatható környezeti ártalom nincs, a tankerautók pedig a külterületi útjainkat használják. Minden forintnak örülünk, ami plusz forrást jelent az önkormányzatnak, így az ebből várható 15-20 millió forint bevételnek is. Persze, ez az összeg alapjában véve nem fogja megváltoztatni a város pénzügyi lehetőségeit.

– Ebben a nehéz helyzetben is elmondhatjuk, hogy négy kiemelt beruházás zajlik a városban. Hogy haladnak ezek a fejlesztések?

– Kérdés volt számunkra, ha ilyen nehéz helyzetben van a gazdaság, akkor a folyamatban lévő beruházásokat hogyan fejezi be az állam? Megnyugtató választ kaptunk a kormánytól, miszerint nem kívánnak torzókat látni az országban, ezért a folyamatban lévő beruházások elkészülnek. A kézilabda munkacsarnok és a tanuszoda építése is jól halad, az állam plusz forrásokat is hozzárendelt az építkezésekhez. A létesítményeket jövőre átadják. Az épületek környezetével az önkormányzatnak is lesznek még feladatai, parkolókat kell építenünk, a Halmy teret pedig szeretnénk parkosítani, és egy játszótér építését is tervezzük. Az új bölcsődénk a terveknek megfelelően épül, a pályázaton elnyert támogatáshoz az önkormányzat 240 millió forinttal járult hozzá. Ennek a kiváltására pár héttel ezelőtt az országgyűlési képviselőnk közbenjárására 210 millió forintot kaptunk a kormánytól. Ezt a beruházást különösen fontosnak tartjuk, mert sok kisgyermekes család él a városban. A bölcsődei férőhelyek növelésével azokat a szülőket tudjuk segíteni, akik szeretnének visszatérni a munka világába. A 0202-es út megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést aláírtuk, az érdemi munkákat jövő tavasszal kezdik el. Az út megépítése a teherforgalom rendezése miatt kiemelten fontos, ezáltal teljes egészében elkészül a várost elkerülő úthálózat.

– Milyen beruházásokat terveznek jövőre?

– Vannak terveink, hiszen nekünk a nehéz időkben is előre kell tekintenünk. Energetikai szempontból szeretnénk tovább fejleszteni az intézményeinket, ez a jelenlegi helyzetben a fontossági sorrend elején szerepel. A Halmy téri parkosítást és játszótér építését már említettem, örülnék, ha ezt jövőre meg tudnánk valósítani. Emellett tervezzük a következő Európai Uniós ciklus forrásainak felhasználását is. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 4,5 milliárd forint támogatást kapott Vecsés, melyből a fenntartható fejlődés irányába tett lépéseinket szeretnénk finanszírozni. Többek között óvodafejlesztésre, energetikai fejlesztésekre, parkosításra, kerékpárutak építésére fordíthatjuk ezeket a forrásokat. De ebből az összegből tervezzük egy minden korosztály igényét kielégítő szabadidőpark építését a nagy Göci területén.

– Rövidesen itt a karácsony. Hogyan készül az ünnepre?

– Fontosnak tartom, hogy az ünnep pillanatait együtt éljük át. Karácsonykor nálunk gyűlik össze a szűk család, erre az alkalomra ünnepi vacsorával és természetesen ajándékokkal is készülünk.

– Üzen valamit az olvasóknak az új évre?

– Maradjon meg az egészségük, ez mindennél fontosabb. Emellett azt kívánom, hogy legyen erejük és türelmük átvészelni ezt a nehéz időszakot. Abban bízhatunk, hogy minden vihar elül egyszer, és akkor újra könnyebb lesz az életünk.

Varga Norbert